Kod zakupa pokretne imovine placa se Porez na dohodak građana na prihode od davanja u zakup pokretne imovine. Obračun i uplatu vrši pravno lice ili preduzetnik kojem je fizičko lice izdalo u zakup imovinu, u momentu isplate (istog dana!).

Osnovicu za obracun poreza na dohodak cini oporeziv prihod , a oporeziv prihod se utvrđuje kada se od bruto prihoda odbiju normirani troskovi, što ispadne negde oko 19%. Primer radi, na neto osnovicu za isplatu 10.000 dinara porez je 1905 din.

Što se tiče priznavanja troškova, stvari ovako stoje. U troškove firme priznaju se troškovi goriva, putarina , ulje za podmazivanje, vulkanizerske usluge, zamena filtera i slično.

Što se tice PDV-a , ukoliko je auto putnicki, nijedan trošak nema pravo na odbitnu stavku PDV-a.

Što se tiče ostalih troskova: redovni servisi, popravke, rezervni delovi i zamena, auto –gume, akumulator ili bilo koji rezervni deo, registracija vozila, osiguranje itd, padaju na teret Zakupdavca. Ukoliko Zakupac plaća te troskove, treba da trazi od zakupodavca da mu naknadi troškove ili umanji naplatu zakupnine. Sto znaci da ukoliko Zakupac plati neki trosak, umesto da placa zakupninu za odredjen period , ovi troskovi predstavljaju troskove zakupnine ( i dalje se placa porez od 20%) , ako ih ne refundira dužan je da obracuna porez na dohodak I (eventualno PDV , ako je obveznik)

Prema tome, ukoliko je Ugovorom predvidjeno da Zakupac ima obavezu odrzavanja zakupljene stvari umesto placanja zakupnine ili preko tog iznosa, svi troskovi koji nastanu u vezi sa tim imaju tretman zakupnine na koju se obracunava i placa porez na dohodak gradjana. Naime, prihodom od zakupnine smatra se ne samo novačana naknada, već i vrednost svih realizovanih obaveza i usluga na koje se obavezao zakupac.