Dnevnica za službeni put i neoporezovani iznos dnevnice

od strane | apr 16, 2013 | Radni odnosi | 17 Komentari

Među troškove koje je poslodavac obavezan da nadoknadi zaposlenom spadaju i troškovi vezani za službeno putovanje. Poslodavac je dužan da isplati dnevnicu, nadoknadi putne troškove i troškove prenoćišta.

Aktuelni neoporezovani iznos za punu dnevnicu je 2.201,00 dinar i važi od 01.02.2016. do 31.01.2017. godine.

Prilikom slanja zaposlenog na službeni put, poslodavac sačinjava nalog za službeni put, a kada se zaposleni vrati sa istog, sastavlja se obračun službenog puta.

Sve detalje potrebne za obračun službenog puta, treba definisati u opštem aktu ili ugovoru o radu sa zaposlenima. Pre svega, treba definisati šta se smatra službenim putovanjem, po pitanju razdaljine od mesta sedišta do mesta upućivanja, i vremena trajanja službenog puta. Pravo zaposlenog na punu dnevnicu ili pola dnevnice zavisi od broja časova provedenih na putovanju u zemlji. Uobičajeno se pravo na punu dnevnicu daje zaposlenom za svaka 24 sata provedena na putu. Pola dnevnice sleduje zaposlenom koji na putu provede od 8 do 12 sati. Ukoliko na putu provodi manje od 8 sati, zaposleni nema pravo na dnevnicu.

Visinu dnevnice utvrđuje poslodavac u svom opštem aktu. Ranije je visina dnevnice bila uređena Opštim kolektivnim ugovorom na nivou od 5% prosečne zarade u Republici. Opšti ugovor je privremeno van snage, ali je formula ostala kao reper mnogim poslodavcima.

Iznos dnevnice za službeni put u zemlji koji je neoporezovan porezom na dohodak građana iznosi od 1.02.2015. godine  do 31.01.2016. godine 2.168,00 dinara i odnosi se na celu dnevnicu. Ukoliko se isplaćuje pola dnevnice, neoporezovani iznos je 1.084,00 dinara. Dnevnica koja se isplaćuje zaposlenom pokriva troškove ishrane. Ukoliko poslodavac uplaćuje zaposlenom prenoćište i ishranu u hotelu, troškove ishrane treba oduzeti od visine dnevnice koja pripada zaposlenom.

U slučaju da poslodavac isplati veći iznos dnevnice, jer je to u skladu sa njegovim opštim aktom i ugovorom o radu, dužan je da na razliku od neoporezivog do puno isplaćenog iznosa obračuna i plati porez na dohodak od 10%. Za detalje obračuna, obratite se svom knjigovođi ili knjigovodstvenoj agenciji sa kojom imate saradnju.

Ukoliko Vam je potreban knjigovođa na teritoriji Beograda, kontaktirajte nas.

17 Komentari

 1. Tatjana MB

  Postovani,

  Ukoliko se sluzbeni put obavlja na teritoriji grada gde zivimo, da li zaposlenom koji ide na ovakav sluzbeni put sleduje dnevnica ili deo (u odnosu na vreme provedeno na putu) ?

  Posto se, koliko shvatam, bitne stvari oko sluzbenog puta, definisu opstim aktom ili ugovorom o radu sa zaposlenim, mogu li kao zaposlena osoba u firmi traziti (i dobiti) pomenute akte na uvid da bih znala koja su moja prava i obaveze po pitanju sluzbenog putovanja? Ako ne mogu, da li je i ko u zakonskoj obavezi da me informise o podacima koje sam pomenula ?

  Zahvaljujem na odgovoru i srdacno Vas pozdravljam.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Mi se ne bavimo radnim pravom, pa u tom smislu ne možemo da Vam dajemo savete koji se tiču zaštite Vaših prava kao radnika, ali svakako imate pravo da budete upoznati sa svim odredbama opštih akata poslodavca koji se odnose na Vas kao zaposlenog.

   Srdačan pozdrav,

   Alibris doo

   Odgovori
   • Tatjana MB

    Postovana,

    Najlepse zahvaljujem na odgovoru, i on mi znaci jer mi pruza odredjenu smernicu za dalje. Ukoliko mi mozete preporuciti neki sajt/organizaciju koja se bavi radnim pravom – bicu Vam zahvalna. Ukoliko ne mozete – nema problema. Vas sajt svakako obiluje mnostvom korisnih informacija.

    Toplo Vas pozdravljam,

    Tatjana Milic Babic

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovana,

     Nažalost, nemamo preporuku za takvu vrstu organizacije. Postoji dosta dobrih sajtova na internetu koji se bave besplatnim pravnim savetovanjem, tipa pro bono (http://www.besplatnapravnapomoc.rs/), a dosta informacija možete naći i na upravusi.rs.

     Za početak možete zatražiti informaciju u službi ili osobi koja je u Vašoj organizaciji zadužena za kadrovske ili pravne poslove, a ako takva ne postoji, onda se raspitajte kod direktora.

     Pozdrav iz Alibrisa!

     Odgovori
 2. Boban B

  Poštovani , kada se zavrsava radno vreme vozaca kamiona, pri sluzbenom putovanju u zemlji , u slucaju kada kamion ostaje u uputnom mestu a vozac se vraca autobusom ? Nakon ostavljanja kamiona u uputnom mestu ili nakon povratka vozaca u mesto polaska na sl. put ?

  Odgovori
 3. dejan

  molim Vas da mi kayete kolikki je iznos dnevnica za sluzbeno putovanje u Moldaviju, a koliki za Rumuniju.
  unapred zahvalan

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Prema informacijama koje mi imamo, prema Uredbi o naknadi troškova državnih službenika, dnevnica za Bukurešt je 45 a za ostala mesta u Rumuniji 43 EUR.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Nenad Todorović

  Poštovani,

  Službenici su otišći na službeni put u inostranstvo u subotu 10.10.2015. i vraćaju se 13.10.2015., dakle pre stupanja nove Uredbe o naknadi troškova. Međutim, obračun i isplata dnevnica će se vršiti posle stupanja na snagu nove Uredbe. Da li se za obračun dnevnica može koristiti neoporeziv iznos iz Spiska koji je važio do stupanja na snagu nove Uredbe s obzirom da je službeno putovanje obavljeno pre stupanja na snagu nove Uredbe, ili se mora primeniti neoporezivi iznos od 15 evra?

  Hvala i pozdrav,
  Nenad Todorović

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Prema mom mišljenju, treba da primenite nove neoporezive iznose jer se isplate vrše nakon stupanja na snagu nove Uredbe, kada nastaje poreska obaveza.

   Odgovori
 5. Dejan

  Poštovani,
  ukoliko zaposleni radi pola radnog vremena kod jednog, a pola radnog vremena kod drugog poslodavca, da li za jedan službeni put oba poslodavca mogu da mu isplate punu dnevnicu?

  hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani, ne razumem vaše pitanje. Poslodavac koji upućuje radnika na službeni put, on snosi troškove.

   Odgovori
 6. Jasminka

  Poštovani, da li vozači kamiona imaju pravo na dnevnice za službeni put.
  Naši vozači npr. idu ponedeljkom do granice tu dobijaju nalog za Hrvatsku , provedu tamo 12-13 sati i vrate se nazad u Srbiju. Prespavaju u kamionu i tako svaki dano do petka.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Po mom mišljenju, ovo treba da uredite svojim opštim aktom, Pravilnikom o radu ili Ugovorom o radu sa zaposlenima, a u konsultaciji sa pravnikom koji će vam pomoći da razgranicite da li se radi o službenom putu, ili radu na terenu.

   Odgovori
 7. Jasminka

  Poštovani,
  da li radnici koji posao obavljaju na brodovima imaju pravo na dnevnicu,
  Isti ti ljudi nekad provedu i po nekoliko dana na brodu

  Odgovori
 8. Bojana

  Poštovani ako je poslodavac odlukom utvrdio da je visina dnevnice za službeni put 2000,00 po zaposlenom (znači niža od porpisanog nepoporezivog iznosa) i kao akontaciju radniku po nalogu za službeni put isplati 6000,00 din a radnik posle provedenog službenog puta u zemlji donese sledeći obračun
  12h – 1 dnevnica 2000,00
  službeno vozilo – vozilo firme
  račun za gorivo 4000,00
  putarine 1080,00 dinara
  da li je time pokrio sve troškove sa primljeno akontacijom i poslodavac ne plaća nikakav porez i naknadno radniku isplaćuje 1080 dinara

  Odgovori
 9. ivana

  Postovaani, molim za odgovor.
  u uredbi o naknadi troskova i otp…….sluzbenika i namestenika u clanu 4 stoji: Troskovi ishrane i gradskog prevoza u mestu u kojem se vrsi sluzbeni posao naknadjuju se preko dnevnice.
  Zar dnevnica upravo ne pokriva jedino te troskove – ishranu i smestaj u mestu u koje je zaposleni upucen na sluzbeni put???

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Ivana,

   Da, upravo.

   Pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *