Usklađivanje dugovanja i potraživanja kao priprema za završni račun

od strane | dec 28, 2013 | Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo | 4 Komentari

Osnovni zadatak računovodstva je što tačnije beleženje svih promena koje nastaju na imovini, obavezama i kapitalu pravnih lica i predzetnika. S obzirom na brojne korisnike računovodstvenih podataka – vlasnike kapitala, zaposlene, državu i njihove različite interese, realno prikazivanje podataka u računovodtvenom sistemu je imperativ.

Osnovni instrument svođenja računovodstvenog na stvarno stanje jeste popis. Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa utvrđena je obaveza popisa svih stavki imovine i obaveza minimum jednom godišnje. Sastavni deo popisa je i popis dugovanja i potraživanja.

Dugovanja i potraživanja usklađuju se u praksi najčešće u poslednjem kvartalu poslovne godine slanjem Izvoda otvorenih stavki svim dobavljačima i kupcima sa kojima je firma tokom godine imala promet. Izvod otvorenih stavki ili IOS predstavlja pregled dugovanja i potraživanja od primaoca IOS-a prema knjigovodstvenim karticama u knjigovodstvu pošiljaoca. Na IOS-u se ostavlja prostor gde primalac IOS-a pečatom i potpisom potvrđuje ili osporava iskazano stanje u celosti ili delimično.

IOS se dosatavlja i kupcima i dobavljačima koji nemaju otvorena dugovanja i potraživanja na dan slanja IOS-a, ali su tokom godine imali ostvaren promet sa pošiljaocem, poštom, u dva primerka. Jedan primerak zadržava primalac, a drugi overen pečatom i potpisom vraća pošiljaocu. U slučaju da se stanje u knjigama dva partnera razlikuje, neophodno je utvrditi izvor neusaglašenosti i ispraviti eventualne knjigovodstvene greške, kako bi u završni račun ušle realne knjigovodstvene pozicije.

4 Komentari

 1. Djordje Ostojic

  Postovani , Izuzetno ste jasno i potpuno u najkrace mogucim recima objasnili uskladjivanje obaveza i potrazivanja. Postavlja se pitanje sta ako ne moze da se uskladi razlicito stanje kod dva poslovna partnera?
  Dalje postavlja se pisatnje kod popisa imovine i obaveza , kao svesti isto na fer vrednost po MSFI 13 ? Ko je taj koji je kompetentan da to izvrsi. Mislim da to Popisna Komisija ne moze da radi i da nema tu kompetenciju ? Ko su tu onda ovlasceni , strucnjaci da urade taj posao i da li moraju za isto da imaju licence ili to moze da uradi svaki sudski vestak u oblasti ekon / finan odnosno gardjev struci .
  Da li je od 01.01.2013.g. stupila na snagu obveza po MSFI 13 .
  Pozz Djordje
  Molim za odgovor

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Postovani Djordje,

   Vodjenje poslovnih knjiga mora biti organizovano na taj nacin da se eventualno ucinjeni pogresni unosi mogu otkriti i ispraviti. Ukoliko, ipak, partneri ne mogu da utvrde uskladjeno stanje medjusobnih potrazivanja i obaveza, neuskladjeni iznosi moraju se navesti u napomenama uz finansijske izvestaje.

   Prema novom Zakonu o racunovodstvu, predvidjena je primena MSR kako za velika, tako i za mala i srednja privredna drustva, dok mirko pravna lica mogu odluciti da li ce primenjivati prilagodjene standarde ili Pravilnik, u kome je inkorporirana vecina resenja i principa predvidjena standardima.

   Odgovori
 2. Marija M.

  Poštovani,
  šta u slučaju da IOS nije moguće uručiti drugoj strani (sedište je prijavljeno na istoj adresi, kao i strani koja šalje IOS, ali ga je nemoguće uručiti, jer druga stranka nije tu ili odbija da ga primi)? Kada se u tom slučaju smatra da ju IOS uručen?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ovo bi pre bilo pitanje za pravnika ili revizora, nego za knjigovođu.

   Zakon o računovodstvu nameće obavezu svim subjetima da usklade stanje međusobnih potraživanja i obaveza. Na ovaj način, subjekat koji odbija da primi IOS obrazac a ne izda sopstveni IOS adresiran na Vas, odbija da ispuni svoju zakonsku obaveza i sigurno može pretrpeti sankciju zbog toga.

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *