Nabavke bez prava odbitka PDV-a iz člana 29. Zakona o PDV-u

od strane | dec 28, 2013 | PDV | 18 Komentari

U članu 29. Zakona o PDV eksplicitno se navode dobra za koja ne postoji pravo na odbitak prethodnog poreza koji je sadržan u računima kojima se ova dobra fakturišu.

Obveznik nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu:

1. nabavke, proizvodnje i uvoza putničkih automobila, motocikala, jahti, čamaca i vazduhoplova, objekata za smeštaj tih dobara, rezervnih delova, goriva i potrošnog materijala za njihove potrebe, kao i iznajmljivanje, održavanje, popravku i druge usluge, koje su povezane sa korišćenjem ovih prevoznih sredstava.

2. izdataka za reprezentaciju obveznika.

3. nabavke ili uvoza tepiha, električnih aparata za domaćinstvo, televizijskih i radio prijemnika, umetničkih dela i drugih ukrasnih predmeta za opremanje administrativnih prostorija.

Izuzeto od tačke 1), pravo na odbitak imaju lica koja se bave prometom i iznajmljivanjem navedenih prevoznih sredstava (trgovci vozilima i rent-a-car servisi), prevoznici dobara i lica (autoprevoznici i taksisti), i kuće za obuku vozača za upravljanje navedenim prevoznim sredstvima.

Dakle, obveznik PDV čija uska struka nije trgovina ili iznajmljivanje automobila, koji nije registrovan kao prevoznik dobara i lica i ne bavi se obukom vozača nema pravo da PDV iskazan u računima za nabavku vozila, njihovu popravku, nabavku goriva ili rezervnih delova koristi kao prethodni porez. Tačkom 1) nisu obuhvaćena teretna vozila, što znači da PDV iskazan u računima za potrošnju koja nastaje u vezi sa teretnim vozilom može da se koristi kao odbitni, ukoliko su ispunjeni formalni uslovi za odbitak prethodnog poreza.

PDV iz računa za reprezentaciju – računi ugostiteljskih usluga, računi kojima su nabavljena dobra koja će biti poklonjena poslovnim partnerima i slično, ne može se koristiti kao odbitni. Reprezentaciju treba razlikovati od reklame i propagande, za koje postoji pravo odbitka prethodnog poreza. Kako pravilno klasifikovati troškove reklame, propagande i reprezentacije pročitajte ovde.

I na kraju, napominjemo da za nabavku dobara iz tačke 3 za svrhe opremanja sale za ručavanje ili hotelskih soba u ugostiteljskom objektu postoji pravo odbitka prethodnog PDV, jer su od prava odbitka izuzeta samo dobra kojima se opremaju administrativne prostorije – dakle prostorije opštih službi – nabavke, prodaje, kancelarija direktora, sala za konferencije itd.

O opštim uslovima za odbitak prethodnog PDV-a možete pročitati ovde.

18 Komentari

 1. Djordje Ostojic

  Postovani,
  Takodje pohvala jasno objasnjeno parvo na odbitak PDV-a i ono pravo koje nema obveznik na odbitak PDV-a.
  Pozz Djordje

  Odgovori
 2. snezana velimirovic

  hvala

  Odgovori
 3. Dusan

  Postovani,

  Da li firma koja se bavi proizvodnjom odece ima pravo na odbitak PDV-a za rezijski materijal (toalet papir, salvete, sredstva za ciscenje, itd.)

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Dušane,

   Ukoliko firma prodaje odeću sa PDV-om, po mom mišljenju imate pravo na odbitak PDV iz računa dobavljača za sredstva za održavanje higijene poslovnih prostorija, naravno uz ispunjenje ostalih, opštih uslova za odbitak (da je trošak nastao, da o njemu posedujete ispravan račun, da ste u sistemu PDV-a).

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Marijana

  Postovani,

  Mi smo proizvodno preduzece iz oblasti metalne industrije, pri nabavci sistema video nadzora kupili smo i televizor koji cemo knjiziti kao deo sistema video nadzora. Pitanje je da li imamo pravo na odbitak prethodnog poreza za kupovinu tog televizora?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Marijana,

   Ukoliko obavljate delatnost koja je oporeziva PDV ili oslobođena PDV uz pravo na odbitak prethodnog poreza, posedujete ispravan račun, za isporučeni sistem video nadzora, i televizor koji je njegov deo, imate pravo na odbitak PDV. Kako biste bili sigurni, možete zatražiti mišljenje Ministarstva finansija po ovo pitanju.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 5. Olga

  Postovani,
  Da li firma, obveznik PDV-a, sa preteznom delatnosti drumski prevoz tereta, ima pravo na odbitak prethodnog PDV-a za nabavku putnickog vozila.

  Hvala

  Odgovori
 6. Vladan

  Molim Vas za informaciju. Ukoliko firma preko biznis viza kartice/ ili za gotovinu uz uredno dobije fiskalni i gotovinski racun- kupi higijenska sredstva za svoje zaposlene u vidu (sapuna, pasti za pranje ruku, wc papira….) Da li ovakav vid kupovine ide za reprezentacije ili to moze da ide kao svrha poslovanja. ?
  Unapred zahvalan!
  Pozdrav!
  Vlada

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Vlado,

   Po mom mišljenju, ovakva nabavka nema tretman reprezentacije već troškova poslovanja.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. Milinka

  Poštovani,
  Da li firma, obveznik pdv-a, ima pravo na odbitak pdv-a ako za potrebe poslovanja nabavi kompijuter?
  Srdačan pozdrav

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Imate pravo na odbitak PDV iz računa za nabavku računara, pod uslovom da su ispunjeni i drugi, opšti uslovi.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 8. sanja

  Poštovani

  Da li firma ima pravo na odbitak PDV po računu za nabavku televizora koji je postavljen u sali za sastanke i služi za prezentaciju.

  Srdačan pozdrav

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ako su ispunjeni ostali uslovi, imate pravo na odbitak.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 9. Dubravka

  Postovana,

  da li trgovinska radnja u sistemu PDV-a ima pravo na odbitak PDV-a pri kupovini sredstava za krecenje radnje?
  Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Dubravka,

   Imate pravo na odbitak materijala koji se nabavlja za tekuće održavanje poslovnog prostora, naravno, uz pretpostavku da posedujete ispravan PDV račun.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 10. Denisa

  Poštovana, da li građevinska firma koja je u PDV-u, ima pravo odbitka PDV-a na troškove kao što su ubrus, toalet papir, deterdženti i ostala hemija za održavanje higijene u poslovnom prostoru?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Firma ima pravo na odbitak PDV-a, pod uslovom da ispunjava i druge opšte uslove za odbitak (nalazi se u sistemu PDV-a, obavlja oporezivu delatnost, poseduje ispravne račune dobavljača).

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *