Šta kada probijete limit za paušalno oporezivanje?

od strane | jan 21, 2019 | Uncategorized | 16 Komentari

Poznato vam je da je jedan od uslova za ostvarivanje prava na paušalno oporezivanje promet manji od 6 miliona dinara godišnje.

Ova granica definisana je u samom Zakonu o porezu na dohodak građana.

Ono što se u praksi često javlja kao pitanje je šta se dešava kada preduzetnik tokom godine probije ovaj limit.

U ovom tekstu govorimo upravo o posledicama probijanja limita za paušalno oporezivanje i koracima koji slede.

Vratimo se na Zakon o porezu na dohodak građana. U članu 42 definisan je prestanak prava na paušalno oporezivanje na sledeći način:

„Obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti kome je utvrđeno pravo na paušalno oporezivanje, ovaj način oporezivanja koristi dok se ne utvrdi da su prestali razlozi za paušalno oporezivanje, odnosno da izmenjeni uslovi isključuju pravo na paušalno oporezivanje.“

O probijanju limita svakako ste dužni da obavestite Poresku upravu.

S obzirom na razmenu informacija između poslovnih banaka i ove institucije, Poreska uprava u određenom broju slučajeva doneće rešenje i bez obaveštenje od strane preduzetnika.

Zakon dalje definiše:

„U slučaju iz stava 5. ovog člana, nadležni poreski organ će rešenjem naložiti obvezniku iz stava 5. ovog člana vođenje poslovnih knjiga od polovine tekuće godine ili od početka naredne godine.“

Dakle, ukoliko se utvrdi da ste prestali da ispunjavate uslove za paušalno oporezivanje, time što ste probili limit od 6 miliona dinara prihoda tokom jedne kalendarske godine, Poreska uprava će vam rešenjem naložiti da vodite poslovne knjige.

Ukoliko ste limit probili u prvoj polovini godine, dobićete rešenje da vodite poslovne knjige od 1. jula. Ukoliko se to desilo u drugoj polovini godine, bićete dužni da vodite poslovne knjige od 1. januara naredne godine.

Sve do tog datuma, vi ste i dalje paušalno oporezovani i nastavljate da se ponašate kao paušalac. Izuzev u jednom slučaju – ulaska u sistem PDV-a.

Ukoliko u toku 12 meseci ostvarite promet u zemlji veći od 8 miliona dinara, vrlo je moguće da ste postali obveznik PDV-a. Ukoliko se to desi, samim činom ulaska u sistem PDV-a po sili zakona, ne možete više biti paušalno oporezovani. Posledice nastupaju ne od polovine tekuće odnosno početkom naredne godine već – sutradan.

Dan nakon što ste ostvarili tkz „oporezivi“ promet veći od 8 miliona postali ste obveznik PDV-a, niste više paušalac i počinju da teku vaše nove obaveze.

U ovom slučaju ne treba da čekate da vam obavezu vođenja poslovnih knjiga utvrdi Poreska uprava rešenjem.

Prestanak prava na paušalno oporezivanje proizvodi nekoliko važnih posledica po vaše poslovanje:

 • obavezu vođenja poslovnih knjiga
 • plaćanje poreza na stvarni prihod
 • nemogućnost raspolaganja gotovinom bez dokumentacije o nameni i svrsi

Jedan od prvih koraka koje treba da preduzmete je da izaberete knjigovođu. Koje usluge i informacije možete da očekujete od knjigovođe pročitajte ovde.

16 Komentari

 1. Marina

  Želim da mi šaljete novosti o propisima

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Marina,

   Možete se prijaviti na našu mailing listu u formi koja se nalazi ispod svakog teksta na blogu, a iznad komentara.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 2. Nena Lazovic

  Molim Vas saljite mi sve na donju mail adresu.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Možete se prijaviti na mailing listu kroz formu za prijavu. Nalazi se ispod teksta a iznad komentara na svakoj stranici bloga.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. zorica

  super je

  Odgovori
 4. Djordje

  Ukoliko je radnja na mirovanju tokom godine npr 6 meseci, da li to znači da ću ostati paušalac samo ako sam ostvario promet ispod 3 miliona, tj da li ću dobiti rešenje da vodim knjige ukoliko napravim promet više od 3 mil a manje od 6 mil?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ne, promet se uvek utvrđuje samo za kalendarsku godinu. Ne vrši se srazmerno umanjenje limita.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 5. Sofija Smiljanić

  Preduzetnici koji od ove godine vode knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva moraju da se prijave u APR da će raditi Završne račune, pa me interesuje rok za podnošenje ove prijave u APR

  Odgovori
 6. Vesna

  Moj muž je penzioner pausalac, ali je prešao 6 miliona. Nije prešao 8. Da li je u obavezi, da se prijavi poreskoj? Ali u tih 6 miliona je i pozajmica, koja se vraća, odnosno dve pozajmice, samo banka ih nije tako registrovala, mada imamo ugovor o pozajmici i čak je jedna sada vracena. Šta se rad8 u tom slučaju? Hvala!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Sastavite dopis u kojem ćete objasniti svoj slučaj i zajedno sa dokazima (ugovorima o pozajmici i izvodima sa tekućeg računa na kojim se vide uplate i povraćaji pozajmice) predajte Poreskoj upravi.

   Ukoliko je vaš promet (zbir prodaja u toku kalendarske godine) manji od 6 miliona, ostvarujete pravo da budete paušalno oporezovani i u 2020. godini.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. DRAGICA

  firma je pausalac i presla je limit od 8.000.000 dana 31.12.2019 od 01.01.2020 smo znaci usli u pdv ali nemozemo elektronski nikako da dostavimo prijavu sta da radimo
  dali da izvestabvamo poresku pismenim putem

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Koji je razlog zašto ne možete da dostavite prijavu?

   Rok za dostavljanje u vašem slučaju je 18.02.2020. Do tada pokušajte da otklonite smetnje i predate elektronski EPPDV obrazac.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 8. Vladan

  Prešao sam 6 mil ali nisam 8 to znači da moram voditi knjige, ok a pitanje je da li ukoliko ove godine bude manje od 6 miliona prestaje vođenje knjiga?
  Ili da gasim firmu!

  Odgovori
 9. Petar

  Postovana,
  Kako ce poreska uprava obracunati konacni obracun poreza i doprinosa za godinu u kojoj ste presli limit od 6 miliona? Na primer, dosli ste do 6.5 miliona. Da li vam i dalje ostaje obracun kao da ste pausalac, ili se za iznos preko limita za pausal placa po drugim stopama? Ne deluje mi logicno da ce da vam oproste…
  Hvala!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   U tekstu smo pisali o tome:
   Ukoliko ste limit probili u prvoj polovini godine, dobićete rešenje da vodite poslovne knjige od 1. jula. Ukoliko se to desilo u drugoj polovini godine, bićete dužni da vodite poslovne knjige od 1. januara naredne godine.

   Sve do tog datuma, vi ste i dalje paušalno oporezovani i nastavljate da se ponašate kao paušalac. Izuzev u jednom slučaju – ulaska u sistem PDV-a.

   Ovo su zakonske norme, koje treba da poštuje Poreska uprava u svom postupanju.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 10. Slobodan

  Vaša jasna i za nas dovoljno pojednostavljena zakonska tumačenja kako bi ih nedvosmisleno razumeli su od nemerljivog značaja za nas male paušalce. Najlepše Vam hvala … 🙂

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *