Šta je kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis)?

od strane | feb 10, 2015 | Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo | 11 Komentari

U cilju olakšanja komunikacije sa državnom upravom i uštede u vremenu i troškovima, elektronsko poslovanje uvedeno je u određene sfere rada pre više od godinu dana.

Najveći obim i efekte ovog procesa imaju predaja finansijskih izveštaja i poreskih prijava za pravna lica, koji se obavezno predaju elektronski korišćenjem kvalifikovanog elektronskog potpisa.

Od 2015. godine, prvi put, i predaja finansijskih izveštaja podrazumeva njihovo potpisivanje kvalifikovanim elektronskim potpisom. Više o tome možete pročitati ovde. U ovom članku bavimo se samim elektronskim potpisom, medijima na kojima se može pohraniti i postupkom njegove nabavke.

Kvalifikovani elektronski potpis je skup šifrovanih podataka koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe. Elektronski potpis ne predstavlja skenirani potpis te osobe, već skup šifriranih podataka, koji korisniku nije vidljiv tokom korišćenja.

Potpisivanje dokumenata elektronskim potpisom najsličnije je, sa korisničke strane, potpisivanju naloga za plaćanje u elektronskom bankarstvu. Prilikom predaje dokumenta kroz namenske programe za ovu svrhu, sam program zahteva od korisnika da ubaci odgovarajući nosač elektronskog potpisa u čitač i da unese sigurnosnu šifru (PIN kod). Nakon provere isravnosti šifre, program potpisuje dokument, i vrši njegovu predaju. Korisnik vidi samo potvrdu da je dokument potpisan i predat.

Kvalifikovani elektronski potpis može biti pohranjen na pametnoj (čipovanoj kartici), disku, USB stiku. Nosač kvalifikovanog potpisa može biti čipovana lična karta izdata od strane MUP Srbije.

Osim u MUP-u, kvalifikovani elektronski potpis možete nabaviti u sertifikovanim kućama za izdavanje elektronskog potpisa, a to su Pošta Srbije, Privredna komora Srbije i Halcom.

Na sajtu svake od ovih kuća nalaze se uputstva o vađenju elektronskog potpisa, uslovima nabavke i različitim opcijama koje možete izabrati.

Potrebno je najčešće predati zahtev i potpisati ugovor sa sertifikacionim telom.

Ukoliko imate čipovanu ličnu kartu, ona može biti nosač Vašeg elektronskog potpisa. Potrebno je da proceduru „ubacivanja“ podataka o elektronskom potpisu obavite u MUP-u, a ova usluga je besplatna.

Kvalifikovani elektronski potpis vezuje se za matični broj građana, JMBG. Ovo može biti problem za strance koji žele da obezbede kvalifikovani elektronski potpis, jer nemaju JMBG. Pojedine sertifikacione kuće u ponudi imaju i elektronske sertifikate za strane državljane. Sertifikaciono telo Pošte počelo je od 24.2.2015. godine da izdaje elektronske sertifikate bez JMBG-a, radi prevazilaženja ovog problema.

Podsećamo sve korisnike da je rok za predaju finansijskih izveštaja za statističke potrebe, 31.03.2015. godine, prvi momenat kada će svakom direktoru malog, srednjeg i velikog preduzeća trebati kvalifikovani elektronski potpis kako bi izveštaji bili predati. Direktori mikro pravnih lica i preduzetnika mogu još ove godine da predaju ručno potpisane izveštaje u papirnoj formi.

Finansijske izveštaje obavezno potpisuje preduzetnik i zakonski zastupnik (direktor) lično. Nije moguće ovlastiti drugo lice da svojim elektronskim potpisom potpiše finansijske izveštaje (bilanse, završni račun).

11 Komentari

 1. Info

  Sertifikaciono telo Pošte je od 24.2.2015. počelo da izdaje kvalifikovane elektronske sertifikate koji nesadrže JMBG, a koji su presvega namenjeni strancimakoji imaju potrebe da koriste elektronske servise Agencije za privredne registre(APR), a nisu u mogućnosti da pribave JMBG. Sertifikaciono telo Pošteuručuje kvalifikovane elektronske sertifikate strancima samo na teritoriji Republike Srbije.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Hvala Sertifikacionom telu Pošte na ovoj informaciji!

   Odgovori
 2. Info

  Pogledati „Službeni glasnik RS“ broj 23/15 od 2. marta 2015. godine, u kojem je objavljen tekst Pravilnika o dopunama Pravilnika o tehničko-tehnološkim postupcima za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa i kriterijumima koje treba da ispune sredstva za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa: stranac moze da koristi sertifikat bez JMBG.

  Odgovori
 3. Daliborka Rajkovic

  Postovani,
  kako klijen (menjacnica) nema cipovanu licnu kartu, da li moze zavrsni da potpise nego drugo lice uz ovlascenje

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Dalibroka,

   Završni račun može da potpiše isključivo zakonski zastupnik. Ne postoji zakonska osnova da se drugo lice, koje nije zakonski zastupnik ovlasti da umesto njega potpiše godišnje finansijske izveštaje.

   Čipovana lična karta nije jedini nosač elektronskog potpisa. Postoji više različitih opcija kod nekoliko sertifikacionih kuća. Osim MUP-a, kvalifikovani elektronsi potpis možete nabaviti i u Pošti Srbije (obustavila primanje zahteva za izdavanje sertifikata do daljnjeg), Privrednoj komori i Halcomu.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Nikola

  Da li je moguće elektronski potpisati nalog za prenos , tj. da li je isti validan kod Trezora kao sa svojerucnim potpisom? Hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Nikola,

   Nalog možete da potpišete, kao i svaki drugi dokument. Da li će ga prihvatiti na izvršenje u Trezoru morate se raspitati u samom Trezoru.

   Elektronski potpisani nalozi su validan dokument u elektronskom bankarstvu, kao što i sami znate.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
   • Ivica Denković

    Da li je moguće da se ima dva kvalifikovana elektronska sertifikata, odnosno, da li jedan kvalifikovani elektronski sertifikat odgovorno lice može da koristi i kao fizičko lice za svoje lične potrebe?
    Šta se dešava kada odgovorno lice napusti preduzeće u kojem je radio?

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovani,

     Svako lice može da ima više aktivinih kvalifikovanih elektronskih sertifikata.

     Evektronski sertifikat je vaš lični potpis, tako da činjenica da ste prestali da radite u određenoj firmi ne utiče na njegovu validnost kao vašeg potpisa.

     Srdačan pozdrav!

     Odgovori
 5. Novica

  Poštovani, da li prilikom digitalnog potpisivanja mogu da podesim potpis da se JMBG ne pojavljuje u potpisu, odnosno da nije vidljiv?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Koliko je meni poznato – ne.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *