Prodaja robe ispod nabavne cene

od strane | okt 25, 2014 | PDV, Racunovodstvo | 2 Komentari

Često se postavlja pitanje da li trgovac sme da proda robu po ceni koja je niža od nabavne. Naime, loše stanje na tržištu ili neke karakteristike robe ponekad primoravaju trgovca da izvrši prodaju sa gubitkom. Trgovcu se više isplati da povrati barem deo uloženog novca, nego da drži robu na stanju, ukoliko ne može da je proda po planiranoj prodajnoj ceni.

Kada izvrši prodaju robe po ceni nižoj od nabavne, trgovac obračunava manji izlazni PDV od prethodnog PDV-a koji je platio prilikom nabavke iste robe. Po ovoj pojedinačnoj prodaji, trgovac ima potraživanje prema državi za više plaćen PDV. Iz ovog razloga, ponekad se čuje da ovakvom prodajom trgovac oštećuje državu. Međutim, Zakonom o PDV nije ustanovljena obaveza trgovca da vodi evidenciju o odnosu prodajne i nabavne cene i da u slučaju prodaje po ceni nižoj od nabavne obračunava PDV na drugačiji način od opšte ustanovljenog.

Prodaja robe po ceni ispod nabavne ne može biti stalna praksa trgovca, već samo izolovan slučaj dokumentovan odgovarajućim odlukama (o prodaji zastarelih zaliha ispod nabavne cene, o prodaji oštećen robe i slično). Ukoliko bi stalno prodavao robu ispod nabavne cene, trgovac bi poslovao sa gubitkom, što se kosi sa osnovnim motivom poslovanja – profitabilnošću, i opravdano izaziva sumnje u malverzacije kod poreskih organa.

2 Komentari

 1. Sladjana A

  Poštovana Marija,

  u vezi sa gore napisanim člankom, interesuje me Vaše mišljenje o prodaji robe za 1 dinar, koja je praktično poklon. Pre određenog vremena kupila sam televizor, a za dinar sam dobila DVD. Sve regularno sa fiskalnim računom na kom je iskazana cena DVD-a 1 din.

  DVD nije bio oštećen, niti je bio zastareli model.

  Da li se po Vašem mišljenju to smatra poklonom, pa u skladu sa tim podleže „Pravilniku o utvrđivanju šta se smatra uzimanjem i upotrebom dobara, drugim prometom dobara i pružanjem usluga, bez naknade, o utvrđivanju uobičajenih količina poslovnih uzoraka, reklamnim materijalom i drugim poklonima manje vrednosti“ u kom se navodi da se PDV ne obračunava na poklon čija je tržišna vrednost bez PDV-a manja od 2000 din bez PDV-a, a ukoliko je veća od toga smatra se da je promet izvršen pa je potrebno obračunati PDV (u ovom slučaju vrednost jeste veća od toga) ili postoji neki zakonski dozvoljen okvir u koji bi mogli da smeste ovakav vid prodaje?

  Drugi primer je firma koja prodaje pivo i koja stalnim kupcima – kafićima i restoranima povremeno daje jedno bure piva koje fakturiše za dinar (npr na fakturi su dva bureta piva po regularnoj ceni i jedno bure iste vrste koje je fakturisano po 1 din).

  Kakvo je Vaše mišljenje?
  Unapred hvala!
  Pozdrav!
  Sladjana

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Slađana,

   Vrlo interesantno pitanje.

   Promet jeste sa naknadom, ali je ona simbolična, pa i ja imam istu dilemu kao i Vi.

   Bilo bi interesantno potražiti Mišljenje ministarstva finansija na ovu temu.

   Ako nešto saznam, dopuniću komentar.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *