Popusti u trgovini na veliko

od strane | okt 22, 2014 | PDV, Trgovina | 2 Komentari

Cilj poslovanja svakog privrednog društva, pa i trgovačkog, je ostvarivanje pozitivnog poslovnog rezultata. Da bi pospešili poslovanje, trgovci odobravaju razne vrste prodajnih podsticaja svojim kupcima.

Pravo na organizovanje akcija, raspodaja, nagradnih igara i davanje različitih popusta i povoljnih uslova plaćanja i isporuke garantuje se članom 44. Zakona o trgovini. Svi elementi ponude moraju biti jasno istaknuti, a naročito naznaka ukoliko se radi o oštećenoj robi, robi sa greškom ili robi koja je pred istekom roka trajanja.

Ukoliko prodavac snižava cene celokupnih zaliha, potrebno je izvršiti nivelaciju, kojoj prethodi popis. Ukoliko se radi o pojedinačnom odobravanju popusta, smatramo da nije celishodno popisivati robu i nivelisati cene, jer se jedan deo robe prodaje po redovnim, a drugi po sniženim cenama. U oba slučaja, potrebno je izvršiti knjiženje smanjenja vrednosti robe u KEPU knjizi.

U veleprodaji, najčešće odobravani popusti su rabat i kasa skonto.

Prodavac može odobriti kupcu rabat, koji iskazuje na fakturi, radi pospešenja prodaje ili na osnovu veće količine robe koju kupac povlači. Za iznos rabata umanjuje se redovna prodajna cena, a dobijena neto prodajna cena predstavlja osnovicu za obračun PDV-a. Pošto je rabat poznat prilikom prodaje, na njega se ne obračunava PDV, prema članu 17 Zakona o PDV-u.

Kasa skonto predstavlja popust na fakturisani iznos koji prodavac odobrava kupcu usled plaćanja pre isteka ugovorenog roka. Na fakturi koju je izdao kupcu, prodavac je iskazao redovnu prodajnu cenu, jer u trenutku prodaje nije poznato kada će kupac platiti i da li će ostvariti pravo na kasa skonto. PDV je obračuna na redovnu cenu, jer prema članu 17. Zakona o PDV, PDV se ne plaća samo na popuste odobrene u trenutku prodaje.

Kasa skonto je popust koji se odobrava kupcu naknadno, nakon nastalog prometa. Kupac prilikom plaćanja pre isteka valute uplaćuje umanjeni iznos, „sa popustom“. Prodavac nakon prijema uplate izdaje kupcu Knjižno odobrenje kojim koriguje – umanjuje svoje potraživanje od kupca na osnovu odobrenog kasa skonta. Izdavanjem knjižnog odobrenja dolazi do izmene osnovice PDV-a iz računa. Da bi prodavac mogao da umanji PDV koji je u računu iskazao, potrebno je da uz knjižno odobrenje pošalje kupcu, u skladu sa Zakonom o PDV, Obaveštenje o umanjenju osnovice. Na ovom obaveštenju kupac se izjašnjava o smanjenju prethodnog poreza koji je koristio. Tek nakon prijema overenog obaveštenja od strane kupca, prodavac može umanjiti svoju poresku obavezu.

U knjigovodstvu prodavca vrši se storniranje dela potraživanja od kupca, dela prihoda i razlike PDV-a.

2 Komentari

 1. Никола Туфегџић

  Obavestenje u pravom trenutku pozeljno je svakako

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Postovani Nikola,

   Ne razumem vas komentar. Na sta se on odnosi?

   Srdacan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *