Penzioner koji ponovo zasniva radni odnos

od strane | okt 27, 2014 | Radni odnosi | 42 Komentari

Često se postavlja pitanje da li korisnik starosne penzije može ponovo da zasnuje redovan radni odnos. Ponekad privrednici imaju (pogrešnu) informaciju da nakon ponovnog zasnivanja radnog odnosa, starosni penzioner gubi pravo na penziju.

Starosni penzioner može nesmetano ponovo stupiti u radni odnos kod poslodavca ili započeti samostalnu delatnost, i uz to zadržati pravo na starosnu penziju. Penzioner – invalid rada, koji je trajno izgubio radnu sposobnost, ne može ponovo zasnovati radni odnos u bilo kom obliku.

Korisnik starosne penzije može bez ograničenja ponovo ući u osiguranje (da se zaposli) po ugovoru o radu, ugovoru o delu, autorskom ugovoru, i da prima penziju, izuzev kada se zaposli u inostranstvu (uključujući i bivše jugoslovenske republike), ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

Penzioner koji se ponovo zaposli ili obavlja samostalnu delatnost najmanje 12 meseci, ima pravo na novi obračun penzije. Ovo naravno samo ukoliko su redovno uplaćivani doprinosi za PIO, a po osnovu zahteva koji se podnosi PIO Fondu.

Korisnici starosne penzije koji ponovo stupe u radni odnos ne plaćaju doprinos za nezaposlenost (jer ne postoji mogućnost da ponovo steknu status nezaposlenog lica).

Do aprila 2019. godine, pravo na zdravstveno osiguranje mogli su da ostvare ili kao penzioneri ili po osnovu rada. Stupanjem na snagu novog Zakona o zdravstvenom osiguranju 11.04.2019. godine, ovaj izbor je ukinut. Zaposlenje je postavljeno kao prioritetni osnov osiguranja, te su poslodavci dužni da na zaradu penzionera od tada obračunavaju i zdravstveni doprinos.

42 Komentari

 1. Branka Radosavljevic

  Postovani,

  Da li biste mogli da mi odgovorite na sledece pitanje vezano za rad u prosveti. Da li je moguce nastaviti ili zasnovati neku formu (i koju) radnog odnosa u prosveti (kao profesor u srednjoj muzickoj skoli) posle ostvarenog prava i odlaska u starosnu penziju?

  S postovanjem,

  Branka Radosavljevic
  email brankar963@gmail.com
  065 22 65 657

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Mi smo knjigovodstvena agencija fokusirana na rad privrednih društava u privatnom sektoru, tako da nismo verzirani za rad u prosveti i ne možemo Vam pomoći, nažalost.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 2. Marina Brankovan

  Da li izraz „zaposli u inostranstvu“ ima isto znacenje kao „rad preko interneta za stranu kompaniju koja nema ni sediste ni predstavnistvo u Srbiji?
  ( Korisnik starosne penzije može bez ograničenja ponovo ući u osiguranje (da se zaposli) po ugovoru o radu, ugovoru o delu, autorskom ugovoru, i da prima penziju, izuzev kada se zaposli u inostranstvu (uključujući i bivše jugoslovenske republike), ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno)
  Srdacan pozdrav,
  Marina

  Odgovori
  • Dragan

   Poštovani,
   Imam privremenu starosnu penziju već dve ipo godine.Da li mogu da se zaposlim kod privatnika sa ugovorom o radu. Jel uplaćuju za mene socijalno i penziono umanjeno, jer već imam socijalno i penziono. Da li posle godinu dana staža ( mora li biti neprekidno ili iz delova) da tražim ponovo obračun penzije.
   Hvala VAM unapred na odgovoru !

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani Dragane,

    Možete da se zaposlite, ali će poslodavac biti dužan da vam uplaćuje doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i doprinos za zdravstveno osiguranje, a sve prema izmenama Zakona od 01. aprila 2019. godine.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
   • Slavisa Stefanovic

    Postovani
    Posle penzionisanja i visegodisnjeg rada po odlasku u penziju. Moze li revizijom da penzija bude manja ako su dopronosi koji su uplacivani manji od onih kada je obracunavana penzija.

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovani,

     Nama nije poznato da je ovo moguće. Možete se obratiti Fondu PIO radi pouzdanog odgovora.

     Svako dobro!

     Odgovori
 3. Dragana

  Poštovani

  u pitanju je privatna firma i do pre neki dan smo imali penzionera koji je kod nas nastavio da radi punih 8 godina i redovno mu je plaćan doprinos za PIO.Od 01.09.2016 god više ne radi (sporazumni raskid).Šta je potrebno od dokumentacije i koja je procedura sada oko uvećanja penzije.Da li se to automatcki odrađuje ili je potrebno priložiti neke dodatne papire…..

  U napred Vam hvala na odgovoru

  Srdačan pozdrav
  Dragana Sekulić

  Odgovori
 4. Jelena

  Poštovani,

  Zaposleni ostvaruje pravo na starosnu penziju 14. oktobra 2017. god. i sporazumeli smo se da nastavi da radi kao starosni penzioner. Pošto ćemo odjavu i raskid radnog odnosa obaviti na dan 15. oktobar, da li je potrebno sačekati da on prvo ostvari prava kao penzioner (da dobije privremeno rešenje od PIO) ili ga možemo odmah prijaviti u radni odnos ali sa statusom penzionera?

  Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Jelena,

   Najsigurnije bi bilo sačekati rešenje, ako ste u mogućnosti.

   Srdačan pozdrav

   Odgovori
 5. Srdjan Odzin

  Postovani.
  U punoj sam starosnoj penziji, 45 godina radnog staza sa beneficijom i 56 godina starosti od 07.09.2017. Zaposlio bih se ponovo kao penzioner pa me interesuje da li mi se umanjuje penzija i da li mogu da zadrzim zdravstveno osiguranje za sebe, zenu i sina preko penzionog ili moram preko novog poslodavca? Posao je privremen, 5-6 meseci.
  Unapred hvala na odgovoru
  Srdjan

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Srđane,

   Ne gubite prava po osnovu starosne penzije ponovnim zasnivanjem radnog odnosa. Budite bez brige. Možete da ostanete zdravstveno osigurani kao penzioner. O tome ćete se izjasniti u izjavi koju ćete dostaviti poslodavcu. U određenim slučajevima, možete upisati uplaćeni doprinos ostvaren tokom ponovnog zasnivanja radnog odnosa i tako uvećati svoju penziju. O ovoj mogućnosti raspitajte se u PIO Fondu.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 6. Dragana

  Poštovani!
  Da li kao korisnik prevremene penzije mogu registrovati paušalnu radnju?

  Srdačan pozdrav!

  Dragana

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Starosni penzioner može se registrovati kao preduzetnik.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. Kosta

  Poštovani podnosim zahtev za starosnu penziju 01.04.2018. god. Poslodavac želi da i dalje nastavim da radim kod njega, pa me interesuje sa kojim datumom može ponovo da me prijavi.

  Srdačan pozdrav

  Odgovori
 8. Bojan

  Poštovani,

  dobio sam privremeno rešenje o penzionisanju po osnovu starosne penzije. Pošto su se stekli uslovi za izdavanje konačnog rešenja, podneo sam takav zahtev. Pitanje glasi: Da li gubim prava na reviziju iznosa penzije, s obzirom da sam posle toga (sa razmakom od 3 dana) ponovo zasnovao radni odnos?
  Srdačan pozdrav
  Bojan

  Odgovori
 9. Info

  Poštovani,

  Koliko vremena treba da prođe između dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju i stupanja u radni odnos?

  Odgovori
 10. Gordana Krivokuca

  Postovani,

  Da li penzioner koji se ponovo zaposli moze svake godine po osnovu tog (godisnjeg staza) da trazi ponovi obracun penzije, I da nakon toga nastavi da radi u istoj firmi, i tako ponovo svake godine novi obracun (a to moze da bude i desetak godina)?
  I da li moze, ako ostvari na pr. 48 godina staza, da za penziju bira staz koji je ostvario u poslednjih 45 godina, a da mu se ne racunaju prve tri godine kada je pocinjao da radi?

  S postovanjem,.
  Gordana Krivokuca

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Gordana,

   Penzioner može nakon što napuni godinu dana staža da zahteva reviziju penzije. O svim detaljima u vezi sa tim, možete se informisati u PIO Fondu, koji je nadležan da odlučuje po ovim pitanjima.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 11. Aca

  Postovani/a,
  zaposlili smo starosnog penzionera po Ugovoru o delu koji je otisao u penziju pre mesec dana.
  S obzirom da jos uvek nije dobio resenje za penziju, da li se placa zdravstveno osiguranje za njega po Ugovoru o delu?

  Pozdrav.

  Odgovori
 12. Jovana

  Da li penzioner koji je u radnom odnosu ima pravo na godisnji i koliko? Hvala

  Odgovori
 13. Ljiljana

  Da li kao invalidski penzioner mogu da budem angazovana na popisu robe, po Ugovoru o delu. Imam 71god. U inval.penziju sam otišla sa 30 god. staža.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Najbolje je da se za ovo pitanje obratite pravniku.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 14. Apex

  Dobar dan gospodja
  Marija Đorđić,

  Ja sam Turskih drzavljanin

  Imam firma u Turskoj i u srbiju,
  Penzioner sam u Turskoj,
  Ovde imam doo, vidim kao osnivac,
  Sifra : 4 pio
  Jel treba da platim doprinosi i pak sam penzioner, ili obracun drugacuje se racuna za penzionerima na moj slucaj.

  Hvala Unapred.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   U tome vam mora pomoći vaš knjigovođa, s obzirom da treba proveriti odredbe sporazuma o socijalnom osiguranju između Turske i Srbije. U većini takvih ugovora, oslobođenje od plaćanja doprinosa postoji samo ako je strani državljanin u svojoj zemlji osiguran po osnovu zaposlenja, što kod vas nije slučaj.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 15. Ljiljana

  Postovani, korisnik sam porodicne penzije a do ostvarivanja moje penzije mi treba jos osam godina. Imam sansu da se zaposlim u inostranstvu, kakve su moje obaveze i da li se moram odjaviti u tom slucaju sa sadasnje penzije? inace , imam dvojno drzavljanstvo sa prebivalistem u Srbiji. Unapred hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Mi se bavimo isključivo privredom, te vam ne možemo pomoći. Probajte da dobijete odgovor u Fondu PIO.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 16. Ljiljana

  Hvala Vam!

  Odgovori
 17. Olga

  Poštovana Marija ,
  Da li se penzioneru koji je ponovo zasnovao radni odnos na određeno vreme od 6 meseci , obračunava minuli rad na zaradu ?
  Unapred Vam puno hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Penzioner u radnom odnosu ima ista prava kao i ostali zaposleni, te po mom mišljenju, ima pravo i na minuli rad.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 18. radoslava

  Obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje penzionera koji je ponovo zasnovao radni odnos u 2017 godini, opredelio se da mu prioritetni osnov bude penzija, i novonastala izmena zakona za obračun zarade za mesec april 2019? Molim pomoć.
  Hvala

  Odgovori
 19. radoslava

  Da li to znači da će se obračun za ovog penzionera za mesec april raditi na dva različita načina ( do 11.04 bez zdravstvenog osiguranja i posle 11.04. sa zdravstvenim osiguranjem)?

  Odgovori
 20. milan

  postovani upravo su me odbili iz jedne firme gde su mi obecali posao nocnog cuvara.invalidski sam penzioner i mislio sam da radim ugovor o delu,medjutim sef tih cuvara je i sam penzioner starosni i meni je rekao da firmu mnogo kosta varijanta ugovora o delu te me zato odbijaju.a poznato je da ugovor o delu nemate placen prevoz,obrok,odmor,bolovanje i sta vec ,pa pitam kako je moguce da ih vise kostam kada mi neplacaju sve sto sam naveo i plus ni penziono ni socijalno ni zdravstveno.pozdrav

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Na naknadu po osnovu ugovora o delu obračunavaju se i porezi i socijalni doprinosi i to isti oni kao i na zaradu, a zbog načina obračuna, opterećenje je veće. Na primer, porez i sva tri doprinosa na zaradu su grubo oko 65% a na nakdnadu po osnovu ugovora o delu preko 80%.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 21. Kata Skabla

  Poštovana,
  Molim Vas a kako je to sa starosnom penzijom ako se zaposlim u inostranstvu u Slovačkoj, dali uopšte mogu raditi u inostranstvu?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Kato,

   Kao knjigovdstvena agencija bavimo se isključivo pravima i obavezama privrede, te vam ne možemo pomoći.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 22. Momcilo vesic

  Nasledijo Sam ocevu penziju a hteobi da nadjem posao Jel ce Dami ukinu hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Zapošljavanjem ćete izgubiti pravo na porodičnu penziju.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 23. Mladen Čalija

  Podneo sam zahtev za odlazak u starosnu penziju zaključno sa 30.11.2022.
  Može li se samnom sklopiti novi ugovor o nastavku rada već 01.12.2022. ne čekajući privremeno rešenje o penziji.

  Odgovori
 24. ĐORĐE STANKOVIĆ

  Ostvarujem pravo na starosnu penziju. Da li moram da odjavim svoju samostalnu radnju ili mogu da nastavim i dalje a ujedno i da dobijam penziju?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   O ovoj temu možete se raspitati u Fond PIO.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *