Pitanja koja su se pokrenula u vezi sa najavljenim izmenama načina angažovanja preduzetnika

od strane | sep 27, 2019 | Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo, Radni odnosi, Uncategorized | 6 Komentari

Nacrt predloga izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji još uvek nije ušlao u skupštinsku proceduru, objavljen je na sajtu Netokracije, Starit-a i Inicijative Digitalna Srbija.

Izmene predviđanju nov način oporezivanja preduzetnika (paušalaca i knjigaša) koji padnu tkz Test samostalnosti kao i paket mera za podsticanje zapošljavanja dojučerašnjih preduzetnika (ali i svih drugih lica koja nisu bila zaposlena tokom 2019. godine). Više o tome pročitajte ovde.

Tekst je pokrenuo brojna pitanja.

U nastavku ćemo pokušati da analiziramo moguće odgovore na pitanja, a tekst ćemo dopunjavati vašim pitanjima kako ona budu stizala.

Na koje preduzetnike se odnose izmene – samo na paušalce ili i na one koji vode knjige?

U tekstu predloga izmena zakona navode se „preduzetnik i preduzetnik paušalac„, tako da možemo zaključiti da će i preduzetnici koji vode knjige (sa isplatom lične zarade i bez nje) morati da rade test samostalnosti i da se dalje ophode u skladu sa rezultatom testa.

Ko je na udaru posebnog oporezivanja – poslodavac ili preduzetnik?

Kada je poslodavac u Republici Srbiji, na udaru su i jedan i drugi.

Za domaćeg poslodavca čiji poslovni partner – preduzetnik ne prođe test samostalnosti predviđeno je plaćanje poreza i doprinosa na svaku isplatu, u visini od otprilike 85% iznosa isplaćenog preduzetniku, u slučaju da poslodavac ne zaposli preduzetnika.

Da li preduzetnik čija se primanja budu na ovaj način oporezovala može doći na udar godišnjeg poreza na dohodak – ostaje da vidimo. Drugi prihodi, kako se karakterišu ova primanja, ulaze u osnovicu poreza na godišnji prihod. Prema tome, vrlo je verovatno da bi ove isplate trebale da uđu u godišnji zbir dohotka za oporezivanje. Više o godišnjem porezu na dohodak pročitajte ovde.

Da sumiramo – poslodavac koji ne bi zaposlio preduzetnika koji nije prošao test samostalnosti plaćao bi 85% na svaku isplatu preduzetniku, preduzetnik bi plaćao svoje redovne poreske obaveze, a potencijalno i godišnji porez na dohodak. Ovo je najnepovoljniji položaj u koji mogu doći klijent i preduzetnik.

Kada je poslodavac u inostranstvu, preduzetnik će sam biti dužan da se oporezuje kao fizičko lice koje prima uplatu od stranog isplatioca. Ako se to desi, preduzetniku će nakon plaćanja poreza i doprinosa ostati otprilike polovina priliva od klijenta.

U tekstu se ne pominje da će preduzetnici koji dođu na udar ove izmene biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa po rešenju Poreske uprave (njihovih redovnih obaveza).

Sve u svemu, i preduzetnici i poslodavci  mogu imati nove poreske obaveze nakon stupanja na snagu ovih izmena, i one neće biti male.

Ukoliko odluče da zaposle preduzetnike koji padnu na testu samostalnosti, poslodavce očekuju poreske olakšice. Upravo olakšice treba da motivišu poslodavce na zaključenje ugovora o radu.

Šta se dešava ukoliko preduzetnik obavlja sve poslove za posrednika?

Kada između klijenta i preduzetnika postoji posrednik, koji naplaćuje za svoj rad isključivo posredničku proviziju, onda test samostalnosti primenjuju preduzetnik i klijent, a ne preduzetnik i posrednik, čak i kada se plaćanje i naplata vrše preko posrednika. Tipičan primer posrednika je Upwork. Preduzetnici koji preko Upworka rade za klijente u zemlji i inostranstvu treba da sprovedu test u odnosu na klijenta, a ne u odnosu na Upwork (prihod ostvaruju od klijenta, ne od platforme iako im novac stiže od platforme).

Šta se desava ukoliko preduzetnik obavlja sve poslove za jednog stranog klijenta?

U tekstu nacrta navodi se da je nalogodavac strano ili domaće pravno ili fizičko lice. Prema tome, ovim izmenama obuhvaćeni su i strani poslodavci.

Preduzetnik bi praktično trebao da sprovede test u odnosu na stranu firmu. Ukoliko test samostalnosti pokaže da ne postoji samostalnost u radu, sav prihod koji preduzetnik primi ima tretman ostalih prihoda, prema Zakonu o porezu na dohodak građana.

Za prilive iz inostranstva predviđeno je da se domaće fizičko lice samooporezuje. Ono će samo obračunati, prijaviti i platiti svoje poreske obaveze, nakon čega bi mu ostalo oko polovina primljenog novca.

U tekstu predloga izmena zakona nije predviđeno da preduzetnik koji dospe na teren oporezivanja drugih prihoda kao „nesamostalni“ preduzetnik bude oslobođen svojih redovnih poreza i doprinosa koje svakako plaća kao preduzetnik (po rešenju Poreske uprave ako je paušalac ili na stvarni prihod ako vodi knjige).

Šta da preduzmemo?

Za sada ništatreba sačekati da se predlog usvoji i objavi, pa tek onda kada bude poznat konačni tekst odredaba, vršiti analizu usklađenosti sa zakonom.

Ako se usvoje ove izmene, koji su koraci koje treba da preduzmemo?

Ukoliko ste registrovani kao preduzetnik, treba da uradite test samostalnosti za svakog klijenta posebno.

Ukoliko ste istinski samostalni u radu, sami organizujete svoje vreme i proces rada, radite sa više klijenata, van poslovnih prostorija klijenata, radite sa svojim zaposlenima, a ne zaposlenima kod klijenta itd nema potrebe da formalno sprovodite test samostalnosti – jasno je da prolazite test.

Ukoliko test pokaže da ste samostalni u radu, nastavljate po starom.

Ukoliko test pokaže da niste samostalni u radu, izloženi ste dodatnom oporezivanju, zajedno sa vašim poslodavcem.

Imate opciju da sa poslodavcem dogovorite zaključenje ugovora o radu, kojim postajete njegov zaposleni i izbegavate dodatno oporezivanje. Svoju agenciju možete staviti u mirovanje, pa nakon toga eventualno ugasiti. Vaš poslodavac uživaće određene benefite (poreske olakšice) u prve 3 godine primene odredaba.

Ukoliko odlučite da ignorišete test samostalnosti, i nastavite da radite kao „nesamostalni“ preduzetnik, bićete pod udarom vrlo visokog poreskog opterećenja. Vašu sudbinu deli i vaš poslodavac, ako je u zemlji. Ako je vaš poslodavac u inostranstvu, vrlo verovatno da će sav poreski teret pasti na vas. Vrlo verovatno nastavljate da plaćate i porez i doprinose koje ste i do tada plaćali kao preduzetnik (prema rešenju PU ako ste paušalac, odnosno na stvarni prihod, ako vodite knjige). Možete postati i obveznik godišnjeg poreza na dohodak, što zavisi od visine vaših primanja za jednu kalendarsku godinu.

6 Komentari

 1. Manojle Janković

  Prema testu samostalnosti kada je preduuzetnik samostalan ?

  Kakvo je vase mišljenje za Konsultantske usluge koje ja kao preduzetnik paušalac , penzioner dajjem – radim od svoje kuće…. Firmama u zemlji i ino firmama u pogledu organizacije proizvodnje i sl.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Test morate da sprovedete sami, za sada informativno, a ako dođe do usvajanja, onda detaljno.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 2. Strahinja Lukić

  Ako dođe do samooporezivanja kao fizičkog lica, bilo bi logično zatvoriti radnju i time se osloboditi bar nameta po rešenju za radnju. Registrovana preduzetnička radnja je u tom slučaju svakako neportebna.

  Odgovori
 3. Maja

  Teoretski pre nego što kao DOO platim bilo šta nekom preduzetnku treba od njega da tražim test samostalnosti?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Majo,

   Teoretski, treba da sprovedete test, koliko možete sami a ostatak uz informacije koje dostavi preduzetnik.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. kolega

  bilo je vreme, nikad vise preduzetnika a narocito pausalaca 🙂
  sada je i vreme da se jos neke delatnosti zabrane u pausalu…

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *