Da li moram da izdam elektronsku fakturu javnom sektoru iako sam paušalac?

od strane | jun 20, 2022 | Elektronsko fakturisanje, Preduzetnici | 89 Komentari

Od 01.05.2022. godine u Republici Srbiji počeo je sa radom novi državni servis – Sistem elektronski faktura (SEF). 

Sistem je dostupan na adresi efaktura.gov.rs. 

Osnovna uloga sistema je dalja digitalizacija privrede, koja obuhvata izdavanje, slanje, primanje i čuvanje računa između privatnog i javnog sektora, kao i u okviru oba ova sektora, u elektronskoj formi.

Kao osnovni korisnici sistema identifikovani su:

 • subjekti javnog sektoraopšti nivo države i javna preduzeća,
 • subjekti privatnog sektora – sva pravna lica i preduzetnici u sistemu PDV, koji ne spadaju u javni sektor, i
 • dobrovoljni korisnici – svi obveznici poreza na prihode od samostalne delatnosti (preduzetnici) i poreza na dobit pravnih lica (privredna društva), koji ne pripadaju subjektima javnog ili privatnog sektora, ali su se prijavili za korišćenje sistema. 

Kao što se može zaključiti na ovog spiska, subjekti privatnog sektora koji nisu u sistemu PDV-a, što je slučaj sa preduzetnicima paušalcima, nisu apriori obveznici Sistema e-faktura.

Međutim, preduzetnici paušalci koji prodaju svoja dobra i usluge subjektima javnog sektora spadaju u poslednju grupu korisnika. Naime, iako nisu obveznici PDV-a, pa samim tim ne spadaju u subjekte privatnog sektora, preduzetnici paušalci primorani su da koriste SEF kao „dobrovoljni korisnici“ kako bi mogli da naplate pružene usluge i isporučena dobra subjektima javnog sektora. Bez registracije elektronskih faktura, subjekti javnog sektora nisu u mogućnosti da izmire svoje obaveze iz komercijalnih transakcija.

Paušalci koji ne posluju sa javnim sektorom nemaju potrebu niti obavezu da se registruju na Sistem elektronskih faktura, osnosno da primaju i šalju račune preko ovog servisa.

Nakon registracije na Sistem, preduzetnici paušalci postaju „dobrovoljni korisnici“ SEF-a i za njih važe ista pravila kao i za ostale obveznike. Pored obaveze da od 01.05.2022. godine izdaju račune subjektima javnog sektora, oni su dužni da:

 • od 01.07.2022. godine prime svaki elektronski račun koji im neko drugi pošalje preko SEF-a, kao i da
 • od 01.01.2023. godine izdaju račune svojim kupcima u elektronskoj formi.

Ipak, postoji par specifičnosti o kojima treba voditi računa.

Preduzetnici paušalci prilikom registracije na SEF, u polju Tip obveznika, treba da odaberu kategoriju Drugo (ne treba birati PReduzetnik). Video uputstvo o registraciji za dobrovoljne korisnike, možete pogledati ovde.

Još jedna specifičnost za preduzetnike paušalce tiče se izbora poreske kategorije (PDV kategorije) prilikom izdavanja elektronskog računa odnosno unosa stavki u samom elektronskom računu (fakturi). Preduzetnici paušalci, kao i drugi subjekti van sistema PDV, biraju kategoriju SS – Posebni postupci oporezivanja. Nakon toga, potrebno je izabrati Šifru osnova br. 33. Polje Broj odluke ostaje prazno.

89 Komentari

 1. Zoran

  Poštovani,
  hvala na dobrom tekstu o e-fakturama.
  Pošto sam ja paušalac bez PDV-a, da li sam posle registracije na SEF u obavezi da svima šaljem e-fakture, a ne samo budžetskim korisnicima mojih usluga?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Nakon registracije na SEF, kao dobrovoljni korisnik, imate sledeće obaveze:

   da izdajete fakture javnom sektoru – od 01.05.2022. godine
   da primate fakture od javnog sektora – od 01.07.2022. godine
   da izdajete fakture privatnom sektoru – pd 01.01.2023. godine

   Dakle, odgovor je – da, ali tek od početka 2023. godine.

   Svako dobro!

   Odgovori
   • Tamara

    Poštovani,
    Prilikom otvaranja SEF-a izabrana je opcija Preduzetni greškom, kako promeniti na opciju Drugo ako je već SEF otvoren?
    Hvala i pozdrav!

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovana,

     Potrebno je da se obratite tehničkoj podršci eFaktura za pomoć.

     Svako dobro!

     Odgovori
   • Slavica

    Postovani!
    Da li su pausalci koji su registrovani na SEF u obavezi da izdaju fakturu za avansnu uplatu ili samo na ukunu sumu ?
    Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovani,

     Obaveza se odnosi na sva 4 dokumenta koja se registruju sa SEF:
     račun
     avansni račun
     knjižno odobrenje
     knjižno zaduženje

     Svako dobro!

     Odgovori
  • Ljiljana

   Poštovani,
   Da li sam kao paušalac koji koristi SEF, a nije u sistemu PDV-a, u obavezi da pored efakture izdam i fiskalni račun?
   I da li se za subjekte javnog sektora prvo izdaje fiskalni, pa se čeka izjava i tek onda šalje efaktura?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovana,

    Fiskalni računi izdaju se fizičkim licima, uz nekoliko izuzetaka i specifičnosti. Potrebno je da se upoznate sa odredbama Zakona o fiskalnizaciji, da biste mogli da ispratite svoje obaveze. Kada postoji obaveza izdavanja fiskalnog računa za konkretnu prodaju, ne postoji obaveza izdavanja elektronskog računa. Izuzetak je fiskalni račun izdat javnom sektoru, za koji od kupca – javnog subjekta, primite zahtev za izdavanje elektronske fakture. U tom slučaju, sprovodi se poseban postupak storniranja fiskalnog računa i izdavanja elektronskog računa preko SEF-a.

    Svako dobro!

    Odgovori
  • Biljana

   Poštovani,
   Da li su paušalci u obavezi da šalju e-fakture subjektima javnog sektora koji nisu registrovani u CRF-u? Ili mogu izdati fiskalni račun subjektu javnog sektora?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Ukoliko vam kupac ne zahteva slanje računa kroz SEF odnosno CRF, ne morate da vršite registraciju na SEF. Subjektu javnog sektora možete izdati fiskalni račun. U sredu smo držali webinar na ovu temu, pa možete pogledati snimak webinara u našem današnjem blog postu.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
 2. Marko

  Postovani,
  Nakon sto sam dobio mejl od ministarstva finansija da prijavu na portal za efakture ja sam iz radoznalosti to odmah uradio elektronskim sertifikatom. Medjutim ja poslujem kao pausalac iskljucivo na internetu (frilens platforme i po neki direktan klijent). Da li cu ja sada automatski od 2023 godine da budem „dobrovoljni korisnik“ i biti u obavezi da koristim portal? Da li mogu nekako da se odjavim?

  Hvala,
  Marko

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Marko,

   Da, registracijom na portalu eFaktura postali ste dobrovoljni korisnik sistema, i imate iste obaveze kao i subjekti privatnog sektora, a to znači da od 01.07.2022. godine imate obavezu da primate i čuvate elektronske fakture, a od 01.01.2023. godine da izdajete elektronske fakture preko portala. U sistemu morate provesti minimum 2 godine pre nego što možete da se odjavite, kao dobrovoljni korisnik.

   Svako dobro!

   Odgovori
  • Milan

   Ako sam dobro razumeo, ukoliko sam preduzetnik pausalac i usluge pruzam samo fizickim licima, nisam u obavezi da se registrujem na SEF a fizickim licima izdajem samo fiskalni racun?? A ukoliko usluge pocnem da pruzam pravnim licima i/ili javnom sektoru, moram se registrovati na SEF??

   Odgovori
 3. Dragan

  Pоštivani,

  Da li je moguće naknadno promeniti i na koji načni Tip obveznika jer je greškom selektovano Preduzetnik umesto Drugo.

  Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Na sajtu efaktura.gov.rs u delu pitanja i odgovori, objavljeno je uputstvo da se u slučaju, koji je sličan vašem, treba obratiti korisničkoj podršci SEF-a radi rešavanja problema, s obzirom da nakon registracvije nije moguće promeniti tip obveznika.

   Svako dobro!

   Odgovori
 4. Milan

  Zeznuo se i registrovao kao Preduzetnik, kasno sam se informisao.
  Šta sada?

  Odgovori
 5. Gane

  Poštovani,

  i ja sam potpuno isto naseo kao Marko.
  To stvarno nije u redu!?!
  A opcija da se deaktivira nalog?
  Šta mislite o tome?
  Nažalost, meni čak ni ta opcija nije dostupna? Ne znam zašto?

  Unapred hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Nije nam poznato da takva opcija postoji. Naime, dobrovoljni korisnici, koji se registruju u sistem, moraju u njemu provesti 2 godine pre nego što mogu da „izađu“ iz sistema. Ukoliko dobijete drugačije informacije od korisničke podrške SEF-a, molim vas, podelite, kako bi i ostali koji imaju isti problem dobili rešenje.

   Svako dobro!

   Odgovori
  • Darko

   Poštovani, iz radoznalosti smo otvorili nalog i u avgustu smo dobili e fakturu od javnog sektora a to smo tek sad videli da je stiglo i od avgusta od sad smo izdavali privatnom sektoru obične a ne e fakture.
   Jesmo li bili u obavezi od prijama e fakture od javnog sektora izdajemo i mi e fakture privatnom sektoru ili to vazi od 01.01.2023 inece smo D.O.O firma ?
   Hvala

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Obaveza izdavanja eFaktura privatnom sektoru počinje 01.01.2023. godine i za korisnike koji su se dobrovoljno registrovali.

    Svako dobro!

    Odgovori
 6. Borivoje Perosevic

  Na sajtu efakture prilikom prijave trgovinske radnje koja nije u PDV-u prijava kao dobrovoljni korisnik, umesto tip subjekta DRUGO stavili smo PREDUZETNIK…. Pitanje: kolika je greska , na sta moze da utice i da li mozemo to da ispravimo. pozdrav, hvala…

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Na sajtu efaktura.gov.rs u delu pitanja i odgovori, objavljeno je uputstvo da se u slučaju, koji je sličan vašem, treba obratiti korisničkoj podršci SEF-a radi rešavanja problema, s obzirom da nakon registracvije nije moguće promeniti tip obveznika.

   Svako dobro!

   Odgovori
 7. Milan

  Veliko hvala za korisne informacije.

  Ja sam kao preduzetnik-paušalac uspeo da se normalno registrujem na sistemu e-faktura, uradim fakturu, unesem ispravan osnov i šifru za oslobođenje od PDV (zahvaljujući vama), jedino što prilikom registracije tipa preduzeća nisam stavio „drugi tip“ nego „preduzetnik“. Da li ovo predstavlja problem?

  Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Na sajtu efaktura.gov.rs u delu pitanja i odgovori, objavljeno je uputstvo da se u slučaju, koji je sličan vašem, treba obratiti korisničkoj podršci SEF-a radi rešavanja problema, s obzirom da nakon registracvije nije moguće promeniti tip obveznika.

   Svako dobro!

   Odgovori
 8. Žaklin

  Poštovana ,

  Da li preduzetnik paušalac može na fakturi da iskaže iznos u stranoj valuti preračunatoj po srednjem kursu ako usluge naplaćuje u Srbiji?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Možete iskazati i iznos u stranoj valuti, informativno, ali fakturisanje i naplatu morate vršiti u dinarima, ako se ne radi o nekom od izuzetaka, kao što su usluge zakupa nepokretnosti ili kupoprodaja nepokretnostima, kada se naplata između rezidenata može vršiti i u stranoj valuti.

   Svako dobro!

   Odgovori
 9. Ljiljana

  Poštovani, hvala na pojašnjenjima,

  Ja sam se prijavila još dok je bila demo verzija pre 1. maja i ne sećam se da li sam označila Preduzetnik ili Drugo kao tip obveznika.

  Gde mogu to da proverim sada, izdala sam nekoliko faktura javnom sektoru kao neobvezniok bez problema.

  Istraživala sam na svom portalu i ne nalazim oznaku tipa obveznika.

  Odgovori
 10. SLAĐANA

  Postovani,

  da li poljoprivredna gazdinstva imaju obavezu izdavanja e -fakture

  Hvala unapred

  Odgovori
 11. Miloš Ćirović

  Poštovani,

  Možete iskazati i iznos u stranoj valuti, informativno, ali fakturisanje i naplatu morate vršiti u dinarima, ako se ne radi o nekom od izuzetaka, kao što su usluge zakupa nepokretnosti ili kupoprodaja nepokretnostima, kada se naplata između rezidenata može vršiti i u stranoj valuti.

  Ovo je apsurd. Kako klijentu u inostranstvu da posaljem fakturu u RSD i kako od njega da naplatim u RSD. Zamolio bih Vas da preispitate svoj odgovor i da sa nama podelite validne informacije.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   U pitanju je navedeno da se radi o uslugama koje se naplaćuju u Srbiji pa se na iste odnosi i moj odgovor.

   Svako dobro!

   Odgovori
 12. Dragan Spasojević

  Poštovani,
  da li obveznik koji nije u sistemu PDV-a a mora se prijaviti kao dobrovoljni korisnik, kuca kroz fiskalnu kasu račun za izvšene usluge, stornira izdati račun i izdaje e fakturu ili treba samo uraditi e-fakturu?

  Unapred hvala,
  Dragan Spasojević

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Dragane,

   Privredni subjekat, koji nije obveznik PDV-a, nije dužan da se registruje na SEF ukoliko ne ispostavlja račune subjektima javnog sektora.

   Svako dobro!

   Odgovori
 13. Ivana

  Postovani,

  da li ja, kao preduzetnik, koji nisam obveznik PDV-a, prilikom saradnje sa javnim sektorom moram da prilozim uz eFaturu, racun i isecak fiskalnog racuna ili ne?
  Najvise me zanima da li mora i fiskalni racun ili ne.

  Hvala Vam puno unapred!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Fiskalni račun izdaje se samo ukoliko prodaju tom kupcu morate da kucate na fiskalnoj kasi, a to ste dužni ako je:
   – kupac fizičko lica, ili ako je
   – kupac pravno lice, ali kupuje u vašem maloprodajnom objektu.

   Ako nije po sredi nijedan od dva opisana slučaja, subjektu javnog sektora ne treba da izdajete fiskalni isečak, nego samo elektronski račun. Uz elektronski račun, poslat preko SEF-a, ne treba da izdajete još jedan račun (da ne biste duplirali promet). Ako ima potrebe, uz elektronski račun poslat preko SEF-a možete da priložite specifikaciju.

   Svako dobro!

   Odgovori
 14. Đorđije

  Prvo, nigde u ZEF, pravilnicima ili uredbama, vezanim za elektronsko fakturisanje, ne stoji da su privatni subjekti koji su van PDV-a u obavezi da postanu dobrovoljni korisnici SEF. Inače, u ZEF onda ne bi stajao termin dobrovoljni korisnici.
  Drugo, privatni subjekti koji su van PDV-a po ZEF nisu u obavezi da koriste SEF. Tačka.
  Na sceni je jedno obično pravno nasilje, od strane subjekata javnog sektora, koji neovlašćeno i nezakonski koriste tzv. poziciju jačeg, i prisiljavaju privatne subjekte koji su van PDV-a da postanu „dobrovoljni“ korisnici SEF. A sve to zbog sledećeg:
  1-Subjekte javnog sektora mrzi da moju papirnu fakturu ručno unesu u SEF, a u obavezi su to da urade.
  2-Uprava za trezor je nezakonski sprečila privatne subjekte koji su van PDV-a, a koji posluju sa javnim sektorom, da unose podatke o svojim fakturama u CRF.
  3-Ili da javni sektor izmeni uslovljavanje plaćanja fakture privatnim subjektima koji su van PDV-a registrovanjem fakture u SEF.
  Dakle, nezakonski se ponaša Uprava za trezor, kao i subjekat javnog sektora koji me ucenjuje i pokušava da me primora da postanem dobrovljni korisnik SEF, na šta po ZEF nisam obavezan.
  A rešenje je prosto. Uprava za trezor otvori (vrati) mogućnost unosa faktura u CRF. Kada se uključim, oni na bazi mojih registracionih podataka i svoje povezanosti sa APR lako zaključe ko sam. Ako sam privatni subjekti van PDV-a, program me pusti da zabeležim podatke o svojoj fakturi, a ako nisam odbiju me.

  Odgovori
 15. Saša

  Da li negde postoji neki tutorijal kako poslati efakturu javnom subjektu od preduzetnika paušalca? Ja moram da izdam neki račun ali nisam siguran kako pa da pogledam.

  Odgovori
  • Slobodan

   Ko su subjekti javnog sektora? Da li je subjekt javnog sektora Javno komunalno preduzeće koje je tip 7?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Subjekt javnog sektora definisan je u ZEF-u kao entitet koji pripada sektoru države, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem, kao i javno preduzeće, u smislu zakona kojim se uređuje pravni položaj javnih preduzeća, nezavisno od toga da li je u obuhvatu sektora države, tako da je potrebno da detaljnije odrednice potražite u ova dva zakona.

    Svako dobro!

    Odgovori
 16. Dragana

  Postovana Marija,

  Mi kao firma doo i u sistemu PDV-a najvise saradjujemo sa pausalcima, da li smo u obavezi da im izdamo kroz Sef, kako to fumkcionise kada oni nisu u obavezi da budu korisnici Sef-a?

  hvala unapred na vremenu i odgovoru

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Dragana,

   Prema Zakonu o elektronskom fakturisanju, subjekt privatnog sektora (firma u sistemu PDV-a) dužna je da elektronsku fakturu izda:
   subjektu javnog sektora
   subjektu privatnog sektora (drugoj firmi u PDV-u)
   dobrovoljnom korisniku (firmi koja nije u sistemu PDV-a, ali se prijavila na SEF).

   Prema tome, ako se vaš klijent, paušalac, nije registrovao na SEF kao dobrovoljni korisnik, niste dužni da mu izdate elektronsku fakturu, ali ste dužni da podatke o tom prometu unesete u pojedinačnu evidenciju obračuna PDV-a na SEF-u. O ovoj obavezi ćemo naknadno pisati.

   Svako dobro!

   Odgovori
 17. Dragana

  Postovana Marija,

  Hvala puno na odgovoru, tako sam i procitala na paragrafu “Tada je dužan da tako obračunati PDV evidentira u SEF;- pa mi ovo nije bilo najjasnije.

  Odgovori
 18. Suzana

  Poštovani,

  na koji način se poljoprivredna gazdinstva mogu registrovati na sistem efaktura?

  Hvala.

  Odgovori
 19. Aleksandra

  Poštovani,
  Da li ja kao sportsko udruženje koje nije u sistemu PDV-a i koje ne može da izdaje nikakve fakture, može samo da prima i plaća fakture mora da se registruje na portalu e fakture da bi nam osnovna škola mogla da izda e fakturu za rentu njihove sale za fizičko vaspitanje.
  Unapred hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ne, vi niste dužni da se registrujete na SEF-u. Škola je dužna da vam račun izda na „tradicionalan“ način, mimo SEF-a.

   Svako dobro!

   Odgovori
 20. Mixa

  Da li kao preduzetnik pausalac koji nije u PDV, prilikom kupovine sirovine od subjekta javnog sektora (Vojvodina Sume) moram da se registrujem na SEF? Tj da li moram da cuvam tu fakturu koju trebam da platim, kako mi oni izdaju fakturu? Hvala

  Odgovori
  • Sneža Aleksov

   Poštovani,
   da li su e-fakture koje su slate budzetskim korisnicima preko CRF-a u 22 godini sada automatski preduzetnicku radnju po automatizmu dobrovoljno prijavili za SEF

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Ukoliko ste od 01.05.2022. godine preko Sistem elektronskih faktura (www.efaktura.gov.rs) izdavali račune budžetskim korisnicima, tom prilikom ste se već registrovali.

    Svako dobro!

    Odgovori
 21. Nebojša Dimitrić

  Video sam dva pitanja koja mi nisu potpuno jasna
  1. Pitanje vezano za registraciju na SEF u vezi tipa obveznika, više preduzetnika je reklo da se prevarilo i registrovalo kao preduzetnik umesto kao Drugo. Ja sam preduzetnik i kako da se registrujem kao pred ili kao drugo?
  2. U vezi pitanja obaveze izdavanja fiskalnog računa odgovoreno je da se uz elektronsku fakturu ne treba izdavati fiskalni račun. Da li to znači da račun ne treba da se kuca ili da samo ne mora da se dostavlja?
  Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Gde ste videla ova pitanja na koja se pozivate?

   Svako dobro!

   Odgovori
 22. M

  Poštovana,
  da li sam dobro protumačila tekst, kao preduzetnik paušalac koji nije u sistemu PDV-a nisam dužna da se registrujem u SEF-u čak iako izdajem fakture drugim subjektima privatnog sektora koji su u sistemu PDV-a?
  Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Dobro ste protumačili.

   Svako dobro!

   Odgovori
   • M

    Hvala puno na brzom odgovoru.

    Odgovori
  • Goran

   Kao preduzetnik paušalac, nisam u PDV-u, na fiskalnoj kasi sam evidentirao sav promet i fizičkim licima i pravnim licima. Registrovan sam u SEF dobrovoljno. Da li od 1.1.2023 registrujem promet i na fiskalnoj kasi i na SEF (e-fakture) pravnim licima koba su registrovana u SEF? U tom slučaju izdajem za istu uslugu dva računa i na SEF i na fiskalnoj kasi?
   Takođe je pitanje za evidenciju PDV-a u SEF koje račune evidentiram u SEF kada nisam u PDV-u? Da li se to odnosi na moje ulazne račune koji inaju iskazan PDV? Pa zar samo činjenica da su oni u SEF-u nije dovoljna , već treba još jednom evidentirati taj isti PDV iznos?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Promet koji evidentirate na fiskalnoj kasi ne unosite na SEF.

    U evidenciju PDV-a na SEF-u evidentirate samo svoju PDV obavezu. S obzirom da niste u PDV-u, to može biti PDV iz internog obračuna na primljene inostrane usluge, sa za koje je mesto rpometa Srbija.

    Svako dobro!

    Odgovori
 23. Dragana

  Poštovana, ja imam udruženje koje sam prošle godine registrovala u SEF jer sam morala da izdajem fakture budžetskom korisniku. Razumela sam da je udruženje time postalo dobrovoljni korisnik.
  Molim vas da mi pojasnite koje su sada obaveze udruženja prilikom prijema i izdavanja faktura.
  Da li sam dobro razumela:
  U slučaju da izdajemo fakture: svima koji su registrovani u SEF izdajemo elektronske, paušalcima i onima koji nisu u SEF-u izdajemo „tradicionalne papirne”?

  U slučaju da nama izdaju fakture: oni koji su u SEF (budžet, pdv, dobrovoljni) šalju nam eletronske, paušalci i ostali koji nisu u SEF izdaju nam „tradicionalne papirne”?

  Unapred hvala!

  Odgovori
 24. Radovan

  Poštovana,
  Polovinom prošle godine sam se navodno registrovao preko korisničkog imena i lozinke bez sertifikovanog potpisa. Kada sam ove 2023 godine probao da se ulogujem nisam uspeo.Kako da proverim dali sam registrovan za izdavanje e faktura? Unapred hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Kontaktirajte tehničku podršku portala eFaktura odnosno eUprave, u zavisnosti od toga sa kojim nalogom imate problem.

   Svako dobro!

   Odgovori
 25. Tamara

  Postovani, preduzetnik pausalac sam, dobijam samo racun od infostana. Da li treba da se prijavim na sef ili ce na tradicionalan nacin poslati fakturu.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Niste dužni da se registrujete na SEF da biste primili fakturu. Dobićete račun od JKP Infostan poštom, u papiru, kao i do sada.

   Svako dobro!

   Odgovori
   • Bojan

    Postovana Marija, ja sam preduzetnik pausalac i nisam u PDV, a upravo sam dobio opomenu od Infostana da nisu bili u mogucnosti da mi izdaju racun u vidu e-fakture jer nisam se registrovao na sef. Mole me da to uradim u sto kracem roku. Ne znam sta mi je ciniti pa molim za pomoc.

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovani,

     Niste dužni da koristite SEF ako niste obveznik PDV-a. Obavestite vašeg dobavljača o tome. Dužni su da vam izdaju račun na isti način kako su vam izdavali i dostavljali do sad (u papirnoj formi, poštom na primer).

     Svako dobro!

     Odgovori
 26. Mladen

  Da li JKP, EPS i ostala javna preduzeca mogu da salju svoje fakture pausalcima koji nisu registrovani u e fakturama i da li je moguce skinuti te fakture, a ne postati dobrovoljni korisnik.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Svi korisnici eFaktura treba da izdaju račune kupcima koji nisu korisnici eFaktura na način kako su to radili ranije – elektronski ili u papiru, putem maila, pošte, ličnim uručenjem itd. Dakle, odgovor je – ne, javna preduzeća ne mogu da dostave račune preko SEF-a ako njihov kupac nije na SEF-u, odnosno, kupac ne može da primi račun preko SEF-a bez da se prethodno registruje i postane dobrovoljni korisnik.

   Svako dobro!

   Odgovori
 27. Snežana

  Poštovani,

  Da li kao paušalac koji nema saradnju sa javnim sektorom i imam fiskalnu kasu, jer izdajem račune fizičkim licima, treba i fakture pravnim licima, da provučem kroz fiskalnu kasu i ako trebam da li u KPO knjizi te fakture posebno iskazujem?

  Hvala unapred na odogovoru

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Prodaja iz maloprodajnog objekta evidentira se na fiskalnom uređaju i kada su kupci pravna lica. U svim drugim situacijama, prodaja pravnim licima ne evidentira se na fiskalnom uređaju.

   Po mom mišljenju, u KPO knjizi ne treba posebno da iskazujete fiskalni račun izdat pravnom licu, ako u KPO knjizi evidentirate dnevnu prodaju za taj dan.

   Svako dobro!

   Odgovori
   • Ivana

    Poštovani, preduzetnik koji nije u sistemu PDV-paušalac evidentirao je promet korisniku buzeta preko fiskalne kase. Treba da izda e fakturu da bi oni mogli da plate. Da li preko kase radi refundaciju,pošto se pominje da obveznik PDV radi refundaciju, a šta je sa ovim konkretno slučajem kada nije obveznik pdv-a? Da li i oni rade refundaciju?

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovani,

     I u tom slučaju se radi refundacija, kako bi se umanjio promet evidentiran na fiskalnoj kasi, s obzirom da će biti izdata eFaktura koju ćete takođe knjižiti. U suprotnom, po ovom prometu, u knjigama bi dva puta bio evidentiran prihod.

     Svako dobro!

     Odgovori
 28. Gane

  Poštovani,

  imam pitanje pošto ću očigledno morati da kostistim sistem bar ove godine jer sam se iz radoznalosti registrovao:

  Šta preduzetnik paušalc kada formira e fakturu bira za PDV kategoriju i šifru osnova?

  Da li je to SS i PDV-RS-33?

  Unapred hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Da, to je kategorija i šifra za sve firme koje nisu u PDV-u, pa i paušalce.

   Svako dobro!

   Odgovori
 29. Dragana

  Postovana Marija,

  Zahvaljujem se na tekstovima i svemu sto nas i ucite. Naime, da li ste imali situaciju da ste pausalcu koji nije na sef-u izdali fakturu i naravno sve uneli u pojedinacnu prijavu, ali sada to treba stornirati, pa kako se stornira pojedinacna prijava? takodje imam izjavu od klijenta i to nije sporno. (nesto nigde nisam naisla na tu temu)

  hvala unapred,

  Odgovori
 30. Ivan

  Postovani, da li osnovne skole izdaju e-fakture?

  Odgovori
 31. Tamara

  Poštovana,
  Ja sam paušalac i nisam u sistemu PDVa, poslujem samo sa privatnim sektorom. Mesecima unazad stizali su mi mejlovi od Ministarstva vezani za obavezan pristup SEFu od 2023. i ja sam se prijavila. Međutim, onda sam saznala da ne samo da ipak nisam u zakonskoj obavezi sa budem u sistemu, već i da sada, nakon registracije, više ne mogu da izdajem obične fakture. Firme kojima izdajem fakture uopšte nisu deo SEF-a pa me zanima kakve onda ja obaveze imam ubuduće, da li im izdajem fakture kao i ranije, kako u tom slučaju uopšte koristim taj SEF?
  Hvala!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ako niko od vaših klijenata nije korisnik SEF-a, sve račune izdajete kao i ranije. Ako je makar jedan vaš klijent korisnik SEF-a, njemu šaljete eFakturu preko SEF-a.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 32. Dragana Mirkovic

  Jasno je da dobrovoljni korisnik od 01.01.2023. ima obavezu slanja e-faktura svim subjektima, bilo da su iz javnog ili privatnog sektora, ali sta u slucaju da primalac fakture nije registrovan u SEF? Kako se u tom slucaju izdaju fakture i da li se uopste registruju u SEF i kako? Hvala.

  Odgovori
 33. Nevena Ristić

  Da li paušalac mora fakturu prema javnom preduzeću da izdaje i preko SEFa i CRFa.
  Ukoliko ima fakture iz 2022 da li moze sada da posalje kako bi naplatio i kako to da uradi.

  Odgovori
 34. Jelena Mrkela

  Postovani,

  Da li u situaciji kada je primalac fakture subjekt javnog sektora u smislu ZEF-a, ali je tip KJS br. 7 ( fakture se ne registruju u CRF-u) – da li i tada pausalac ima obavezu izdavanja e fakture?

  Pozdrav!

  Odgovori
 35. BRANKA

  Poštovani jedno pitanje! Preduzetnik u sistemu PDV…a imam fiskalnu kasu …da li sam dužna da fakture izdajem putem fiskalnog isečka ili kao e fakturu?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   U pitanju niste dali dovoljno informacija da bi se mogao dati odgovor. Pogledajte ostale tekstove na sajtu koji se tiču izdavanja fiskalnih računa i elektronskih računa.

   Svako dobro!

   Odgovori
 36. Mica

  Postovani,

  Ako imam uslugu koju cu dati korisniku tek sledeceg meseca, a zelim da naplatim odmah, kako izdajem fakturu i kada?

  Saljem avansnu fakturu ?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Šaljete predračun (pre plaćanja). Avansa faktura izdaje se tek po prijemu avansne uplate.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 37. Tanja

  Poštovana,
  Paušalac sam sa šifrom deltnosti 7420 – fotografske usluge. Nemam fotografsku radnju već fotografišem na terenu i u poslovnoj prostoriji obrađujem fotogradije. Sarađujem isključivo sa pravnim licima i dobrovoljni sam korisnik SEF-a. Da li sam u obavezi da imam fiskalnu kasu i da li se negne može pročitati zvanično tumačenje.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ako pružate usluge fizičkim licima, niste dužni da izdajete fiskalne račune, pa vam samim tim fiskalni uređaj nije potreban.

   Svako dobro!

   Odgovori
 38. BIRO ANDREEV

  Postovani,

  Ukoliko nismo obevznici pdv-a a izdajemo fakture javnim ustan.preko SEF-A da li nakon njihove uplate moramo izdati fisk racun
  Dakle racuni su registrovani na SEF-U

  Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Obaveza izdavanja fiskalnog računa uređena je Zakonom o fiskalizaciji, i ne zavisi od toga da li ste u PDV-u, da li je kupac iz javnog sektora, niti da li ste prethodno izdali račun na SEF, već od toga da li je u pitanju prodaja iz maloprodajnog objekta. Ukoliko prodaja nije izvršena iz maloprodajnog objekta, niste dužni da izdate fiskalni račun.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *