Kada se izdaju eFakture a kada ne – matrica primera

od strane | okt 31, 2022 | Elektronsko fakturisanje, Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo | 38 Komentari

Već je poznato da je sistem eFaktura počeo sa radom 01.05.2022. godine, i to kroz tri faze:

 • Faza I – izdavanje faktura od strane javnog sektora i privatnog sektora ka javnom sektoru
 • Faza II  – izdavanje faktura od strane javnog sektora privatnom sektoru
 • Faza III – izdavanje faktura unutar privatnog sektora

Među korisnicima sistema eFaktura (SEF) nalaze se 3 velike grupe:

 • subjekti javnog sektora
 • subjekti privatnog sektora (obveznici PDV-a)
 • dobrovoljni korisnici (pojedine privatne firme koje nisu u sistemu PDV-a, ali su se prijavile da koriste SEF)

Pored ovih osnovnih pravila, javljaju se brojna pitanja da li je u pojedinačnim slučajevima potrebno izdati elektronsku fakturu.

U ovom postu pokušaćemo da sumiramo različite slučajeve u tabeli.

Da bi informacije bile korisne, u tabeli dodajemo i obavezu prikazivanja podataka u elektronskoj evidenciji obračuna PDV-a (EEO PDV), koja će takođe funkcionisati u okviru SEF-a.

Poslednji primer je posebno interesantan kada se u ulozi primaoca fakture javlja firma koja nije u sistemu PDV-a.

Ako pretpostavimo da će i ove firme biti dužne da PDV obavezu po osnovu internog obračuna na primljene strane fakture, po kojima je realizovan promet za koji se prema članu 12. Zakona o PDV-u smatra da je ostvaren u Srbiji, registruju na SEF-u u okviru elektronske evidencije obračunatog PDV-a, sledi da će samo zbog ovakvih računa, ove firme biti dužne da se registruju na SEF kao dobrovoljni korisnici.

Nakon registracije, ove firme se po obimu obaveza izjednačavaju sa ostalim korisnicima SEF-a. Može se desiti da, samo zbog jednog primljenog inostranog računa, firma „zaradi“ sve dužnosti koje su namenjene subjektu privatnog sektora iz Zakona o elektronskom fakturisanju.

38 Komentari

 1. Bosiljka

  Vi ste za svaku pohvalu, hvala puno

  Odgovori
 2. marica

  ako je izdat fiskalni račun javnom preduzecu za robu uzetu na stovaristu, da li se izdaje i E račun.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Postoji poseban postupak u ovom slučaju, koji podrazumeva da se na zahtev subjekta javnog sektora izdaje eFaktura i stornira fiskalni račun. Postupak je uređen članom 198a Pravilnika o PDV i glasi:

   „Za promet dobara i usluga za koji je izdat fiskalni račun u skladu sa propisima kojima se uređuje fiskalizacija, obveznik PDV na zahtev subjekta javnog sektora određenog propisima kojima se uređuje elektronsko fakturisanje izdaje elektronsku fakturu u skladu sa tim propisima. Zahtev iz stava 1. ovog člana naročito sadrži:

   broj fiskalnog računa iz stava 1. ovog člana;
   izjavu subjekta javnog sektora da PDV iskazan u fiskalnom računu iz stava 1. ovog člana nije korišćen kao prethodni porez, odnosno da je izvršena ispravka odbitka prethodnog poreza
   Posle izdavanja elektronske fakture iz stava 1. ovog člana, obveznik PDV može da izda fiskalni račun u kojem je naveden podatak „refundacija“ za promet za koji je izdat fiskalni račun i elektronska faktura iz stava 1. ovog člana.“

   Svako dobro!

   Odgovori
 3. Bane

  Poštovana Marija,
  Da li je preduzetnik koji nije u pdv-u, a koji je na SEF prijavljen kao dobrovoljni korisnik, u obavezi da, počevši od 2023. godine, svim svojim klijentima (i onima koji su u pdv-u i onima koji nisu) šalje svoje fakture za usluge preko SEF-a ili je dužan da to radi samo državnim subjektima?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Kao dobrovoljni korisnika, od 01.01.2023. godine izdajete elektronske fakture preko SEF-a ostalim korisnicima SEF-a, dakle javnom sektoru, firmama u PDV-a i dobrovoljnim korisnicima. Firmama koje nisu korisnici SEF-a, račune dostavljate na tradicionalan način.

   Svako dobro!

   Odgovori
 4. Mirjana

  Poštovana Marija,

  Da li je preduzetnik koji je u PDV-u,maloprodaja, u obavezi da od 01.01.2023. godine, svim svojim klijentima, pravnim i fizičkim licima, šalje fakture preko SEF-a ako je izdao fiskalni račun?

  Srdačan pozdrav!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ovaj primer je obrađen u tekstu. Za promet koji se evidentira na fiskalnom uređaju ne izdaje se elektronska faktura na SEF-u. Izuzetak je promet ka subjektu javnog sektora, i to na njihov pisani zahtev.

   Svako dobro!

   Odgovori
   • Mirjana

    Hvala Vam puno!

    Odgovori
  • Milica

   Poštovana Marija,

   Da li je preduzetnik koji je u PDV-u,maloprodaja, obavezan da od 01.01.2023. godine, svojim klijentima pravnim licima koji su u PDV-u šalje E-fakturu ili da izda samo fiskalni račun(sa ID kupca 10:PIB). Način plaćanja je prenos na račun.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovana,

    Preduzetnik je dužan samo da izda fiskalne račune za promet iz maloprodaje pravnim licima. Promet za koji je izdat fiskalni račun ne evidentira se na SEF. Izuzetak su samo subjekti javnog sektora, i to isključivo na njihov zahtev.

    Svako dobro!

    Odgovori
 5. Nebojša

  Poštovana,
  da li budžetski korisnik koji je primio uplatu od preduzetnika(koji nije u PDV-u) kreira avansni račun na portalu efaktura ili samo evidentira pdv u pojedinačnoj evidenciji PDV-a?

  Srdačan pozdrav,

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Naš rad je ograničen na privatni sektor, pa vam nažalost ne mogu pomoći.

   Svako dobro!

   Odgovori
 6. Mirjana

  Postovani,imam neslaganje sa izvestajem prometa fiskalne kase i sajta poreske uprave.Kada uporedim promet za odredjeni period sabirajuci izdate racune,na sajtu poreske uprave bude veci iznos nego sto dobijem kada saberem racune izdate na fiskalnoj kasi.

  Odgovori
 7. Bozidarka Kostic

  Postovani,u pitanju je poljoprivredno preduzece.Ukoliko izdamo fiskalni racun-fizickom licu,prodaja teladi…da li smo u obavezi da izdamo i efakturu

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ovaj primer obradili smo u tabeli u tekstu. Ako se izdaje fiskalni račun, promet se ne evidentira na SEF.

   Svako dobro!

   Odgovori
 8. Milan

  Postovani,
  Imam preduzetnicku firmu i placam porez na ostvaren prihod, tj nisam u sitemu PDV-a. Prijavljen sam na SEF od strane knjigovodje pod moranje?! Kasnije sam shvatio citajuci vas sajt da mi to nije bilo potrebno. Inace godisnje izdam do 30 faktura. Sa javnim preduzecima ne poslujem. Da li imate ideju zasto su me „ugurali“ u SEF? Kako dostavljam racune kojima pravdam troskove (npr benzin, putni troskovi, repromaterijal, kanc. namestaj, prezentacija…). Npr odem u TC kupim zavesu za kancelariju kazem pisi na firmu… Kako sada? Da li troskovi mobilnih koji su bili na moje ime (na ime fiz. lica) moraju da se prebace na firmu pa da ide preko efakture (struja, infostan…) itd
  U sustinu sta dobijam a sta gubim prelaskom na efakture?

  Odgovori
 9. Milan

  Poštovana Marija,

  Mi smo:
  – DOO van sistema PDV
  – prijavljeni smo na sistem eFaktura
  – imamo fiskalnu kasu
  – poslujemo sa privatnim sektorom
  – bavimo se uslužnom delatnošću (oglašavanje).

  Da li smo u obavezi da bezgotovinski promet evidentiramo na kasi ili da šaljemo eFakture?

  Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Obaveza evidentiranja prometa na fiskalnom uređaju ne zavisi od načina plaćanja, već od toga da li je kupac fizičko ili pravno lice.

   Za promet ka pravnim licima, koji nije izvršen u okviru maloprodajnog objekta, ne izdajete fiskalni račun, već klasičan račun, ako kupac nije na SEF-u, odnosno eFakturu za kupce koji su korisnici SEF-a.

   Svako dobro!

   Odgovori
 10. Bojan

  Poštovani

  Firma koja nije u sistemu PDV-a i koja je do sada izdavala fiskalne racune firmama, da li sada kada je dobrovoljni korisnik e-fakture ima obavezu da uz svaku e-fakturu izdaje i fiskalni racun ili jedno iskljucuje drugo?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ova primer obradili smo u tabeli, imate odgovore tu.

   Svako dobro!

   Odgovori
   • Irma

    Poštovana,
    sličnu nedoumicu (kao Bojan) o izdavanju fisklanih računa i e-faktura imam (dobrovoljni korisnik SEF-a, paušalac, delatnost mašinskih usluga).
    U tabeli iznad nisam pronašla odgovor.
    Molim Vas za pojašnjenje.

    Odgovori
 11. Goran

  Poštovana Marija molim vas da me ispravite ako nisam dobro protumačio sledeći primer: Preduzetnik koji nije u PDV-u I koji se na SEF prijavio dobrovoljno kada sarađuje sa klijentima koji su u SEF-u izdaje samo e-fiskal za pravno lice ne i e-fakturu, dok ako sarađuje sa javnim sektorom mora i jedno I drugo?
  Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ako se radi o maloprodaji – da. U drugom slučaju (kada je kupac subjekt javnog sektora) izdati fiskalni račun se tokom postupka stornira, jer se za isti promet izdaje eFaktura.

   Svako dobro!

   Odgovori
 12. Aleksandra

  Poštovani,

  Mi smo turistička agencija i dobijamo i uplate od klijenata iz inostranstva na devizni račun.
  Da li se kuca fiskalni račun za devizne prilive i da li po srednjem kursu na dan uplate?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Devizni prilivi nisu izuzeti od fiskalizacije. Iznose u dinarske preračunavate po srednjem kursu NBS na dan promene.

   Svako dobro!

   Odgovori
 13. Snežana Aleksić

  Preduzetnik koji je u sistemu PDV-a prodaje pravnom licu materijal za proizvodnju koje je takođe u sistemu PDV-a, i samim tim su i preduzetnik i pravno lice u SEF-u; da li mu preduzetnik kuca fiskalni rn ili izdaje el.fakturu za kupljeni materijal i uplaćeni avans?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ukoliko se ne radi o prometu u okviru maloprodajnog objekta, prodavac kupcu izdaje elektronsku fakturu. U suprotnom, izdaje se fiskalni račun.

   Svako dobro!

   Odgovori
 14. milan

  Poštovana,
  Da li je maloprodaja u obavezi da „refundira fiskalni račun“ na osnovu koga je po, po zahtevu za izdavanje e fakture od strane javne ustanove, izdata e faktura.
  Zakon o pdv-u navodi da „može“ da se izda račun-refundacija …
  Da li to znači da ne mora da se refundacija i da nije dupliranje obaveze ako imamo izdate i fiskalni račun i e fakturu?
  Pozdrav,

  Odgovori
 15. Persida

  Nabavljam robu od preduzetnika koji nije u sistemu PDV-a, ne izdaje fiskalni račun i nije dobrovoljni korisnik Sef-a, da li sam obavezna da njegove fakture unesem u pojedinačnu evidenciju PDV-a.

  Pozdrav,

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ovaj promet se ne evidentira na SEF-u.

   Svako dobro!

   Odgovori
 16. Zoran

  Poštovani, poljoprivredno gazdinstvo posluje kao fizičko lice od samostalne delatnosti. Vino bi išlo u komercijalne svrhe na jednoj od naših lokalnih manifestacija za koju je zadužena javna ustanova i otkup bi bio u vidu reprezentacije. Da li bi poljoprivredno gazdinstvo u obavezi da izda e fakturu ili je javna služba dužna da postupi na drugi način van SEFa?
  Zahvalan unapred

  Odgovori
 17. Ištvan

  Poštovana,
  da li moram kao paušalac koji je dobrovoljno pristupio sef-u , da prijavim fakturu za izvršene usluge korisniku koji nije prijavljen na sef, konkretno u pitanju je stambena zajednica.
  Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ovo nije moguće – preko SEF-a možete da pošaljete fakturu samo drugim korisnicima SEF-a.

   Svako dobro!

   Odgovori
 18. irma

  Poštovana,
  molim za pojašnjenje, paušalac sam (nisam u sistemu PDV), dobrovoljni korisnik SEF-a,
  da li fisklani račun izdajem samo fizičkim licima i pravim licima uz običnu fakturu koji nisu na SEF-u, a e-fakturu (bez fiskalnog računa) pravnim licima koji su registovani na SEF-u.
  Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori
 19. ANDJELIJA

  FIRMA NIJE U PDV ALI JE PRIJAVLJENA NA SEF(AUTOSERVIS)FIZICKIM LICIMA IZDAJEMO FISKALNE RACUNE,A DA LI FIRMAMA IZDAJEM SAMO FAKTURU,ILI MORAM I FISKALNI RACUN,I DA LI MORAM DA IM POSALJEM E-FAKTURU

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ako u autoservisu dominantno radite sa fizičkim licima, onda i pravnim licima izdajete fiskalni račun. U fiskalnom računu navodite PIB kupca uz oznaku „10:“.

   Kada izdate fiskalni račun firmi, ne izdajete račun preko SEF-a. Izuzetak su samo subjekti javnog sektora, koji će vam podneti pisani zahtev za izdavanje elektronske fakture, ako im je ona neophodna.

   Više o tome govorili smo u webinaru koji smo održali u sredu, a možete ga pogledati ovde:
   https://experta.rs/snimak-webinara-kada-se-izdaje-efaktura-a-kada-fiskalni-racun/

   Svako dobro!

   Odgovori
 20. Tamara

  Firma DOO u sistemu PDV-a. Prodaje online kurseve, ali to nije primarna delatnost. Fizičkim licima izdaje fiskalni račun, da li treba i da se izdaje faktura?
  I šta izdajemo u slučaju stranih fizičkih lica kao kupaca?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Stranim fizičkim licima izdajete takođe fiskalni račun. Ako maloprodaja nije dominantna, niste dužni da pravnim licima izdajete fiskalne račune.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *