Ko je dužan da od 01.07.2022. godine prima elektronske fakture?

od strane | jun 19, 2022 | Elektronsko fakturisanje | 16 Komentari

Sistem elektronskih faktura, državni servis koji se nalazi na adresi efaktura.gov.rs počeo je sa radom 01.05.2022. godine. Time je počela prva faza implementacije sistema elektronskih faktura u Republici Srbiji. Od tog datuma, pravna lica i preduzetnici koji posluju sa javnim sektorom izdaju javnom sektoru fakture u elektronskoj formi.

Naredna faza podrazumeva izdavanje faktura u drugom pravcu – od javnog sektora ka privatnom sektoru i njen početak biće 01.07.2022. godine. Od tog datuma, možete očekivati da vam JP Elektroprivreda Srbije, JKP Infostan, Telekom Srbija AD i drugi subjekti javnog sektora umesto računa u papiru, putem pošte, dostave fakturu u elektronskom obliku, putem državnog portala efaktura.gov.rs. Ovako poslate fakture dužni ste da primite. Drugim rečima, izdavanje, slanje, primanje i čuvanje elektronskih faktura je obavezno a ne opciono. Ne možete zahtevati od dobavljača da vam umesto elektronske fakture izda fakturu u papiru.

Ipak, neće sve firme biti dužne da od 01.07.2022. godine primaju elektronske fakture od javnog sektora.

Ovu obavezu, vaša firme ima ukoliko ste:

a) obveznik PDV-a;

b) dobrovoljni korisnik sistema elektronskih faktura (SEF-a) – vaša firma nije obveznik PDV-a, ali ste morali da se registrujete na SEF jer izdajete fakture subjektima javnog sektora od 01.05.2022. godine.

Da rezimiramo:

 • Firme koje nisu u sistemu PDV-a, niti prodaju dobara i usluge subjektima javnog sektora (opšti nivo države i javna preduzeća) nisu dužne da se registruju na SEF niti da primaju fakture u elektronskom obliku.
 • Firme koje su u sistemu PDV-a dužne su da se registruju na SEF i da od 01.07.2022. godine primaju fakture koje im preko SEF-a pošalju subjekti javnog sektora i drugi korisnici SEF-a koji pripadaju privatnom sektoru.
 • Firme koje nisu u sistemu PDV-a, ali su tokom maja i juna izdale barem jednu fakturu javnom sektoru i zbog toga se registrovale na SEF (dobrovoljni korisnici) dužne su da od 01.07.2022. godine primaju fakture koje su im poslate preko SEF-a od strane drugih korisnika (iz javnog i privatnog sektora).

Ukoliko se vaša firma nalazi na spisku obveznika Sistema elektronskih faktura (SEF-a) prvi korak koji treba da preduzmete jeste da se registrujete na sajtu efaktura.gov.rs. O registraciji i radu sa sistemu pišemo u narednim tekstovima.

16 Komentari

  • Gordana

   Kratko ali jasno.Uvek direktno u srz problema.

   Odgovori
 1. Milos

  Draga Marija,

  iz kog razloga ste stava da su izdavaoci faktura ka budzetu a nisu PDV obveznici, dobrovoljni korisnici koji sada moraju raditi i prijem faktura od budzeta?

  pozdrav,
  MIlos

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   To nije naš stav, već odredba Zakona.

   Svako dobro!

   Odgovori
   • Ljiljana Jegdic

    Da li s fakture mozemo primati na mobilni telefin i ako moze koje je uputstvo?

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovana,

     Sajtu eFakture.gov.rs možete pristupiti i sa svog mobilnog telefona. Postupak je isti kao i kada pristupate sa računara. Otvarate portal u svom internet pretraživaču, prijavljujete se i pristupate portalu.

     Svako dobro!

     Odgovori
 2. ZVEZDANA

  Koncizno i jasno kao i uvek.
  \veliko hvala

  Odgovori
 3. Branislav

  hvala

  Odgovori
 4. Sladjana

  Jasno, konkretno bez mnogo filozofiranja. Bravo!!!

  Odgovori
 5. Bosiljka

  Hvala, divni ste

  Odgovori
  • Mirjana

   U kom članu Zakona o elektronskom fakturisanju je to navedeno. Hvala unapred.

   Odgovori
 6. jasna

  Mi smo javno preduzeće koje je u obavezi da izdaje e fakture prema svim pravnim licima od 01.07.2022 medjutim prilikom izdavanja mesecnih faktura u obliku komunalne usluge naisli smo na problem gde je od 2050 faktura samo 777 otislo u sef i pri tome partneri nam javljaju kako nemaju obavezu prijema istih u e obliku iako primaju nase usluge pa nam nije jasno ko je izuzet iz obaveze prijema istih faktura a ako je korisnik nasih usluga a mi smo u obavezi iskljucivo u e obliku da iste saljemo, Srdačan pozdrav i unapred hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   U tekstu možete pročitati koji privredni subjekti su obavezni da imaju efakture javnog sektora (firme u PDV-u i dobrovoljni korisnici) a ko nije (firme van PDV-a, koje se nisu registrovale na SEF).

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. Maja

  Molim Vas da pojasnite u kakvoj su obavezi sa fakturama udruzenja gradjana koja se bave edukacijom u socijalnoj zastiti?

  Odgovori
 8. Marta Jankovic

  Hvala Vam
  Poslujem kao preduzetnik, bavim se trgovinom na malo u sistemu PDV-a. Svaki promet se evidentira preko fiskalne kase.
  Od prošle godine primam e-fakture od JKP Čistoća. Do sada sam fakure prema Mesnoj Zajednici slala u CRF.
  Pitanje: Da li sam u obavezi da se registrujem u SEF?
  Hvala i pozdrav

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   O ovome smo pisali u tekstu iznad – kao obveznik PDV-a dužni ste da se registrujete na SEF.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *