Zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza – opšte odredbe

od strane | mar 25, 2013 | Platni promet, Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo, Skupstine stanara | 0 Komentara

Zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza donet je 25. decembra 2012. godine, a primenjuje se od 31.03.2013.

Zakon definiše maksimalne rokove plaćanja u komercijalnim transakcijama između javnog sektora i privrede, i između samih privrednih subjekata.

Do sada su rokovi za izmirenje obaveza bili definisani u više podzakonskih akata, ali je njihova revnosna primena izostala, što je dovelo do toga da je u Srbiji najveći dužnik – Republika Srbija. Ovaj zakon je pokušaj zakonodavca da uredi rokove plaćanja ne samo u javnom sektoru, već i u privredi uopšte, a oslanja se na sličnu Direktivu EU koja je stupila na snagu 16. marta 2013.

Zakon se odnosi isključivo na komercijalne transakcije, koje su definisane kao ugovorene transakcije između javnog sektora i privrednih subjekata, osnosno između privrednih subjekata, koje se odnose na isporuku dobara ili pružanje usluga uz naknadu, uključujući i građevinske i investicione radove i komunalne usluge.

Javni sektor obuhvata budžet, državne fondove, netržišne i neprofitne institucije i javna preduzeća. U privredne subjekte ubrajaju se sva pravna lica i preduzetnici osnovani u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, zatim zadruge, poljoprivredna gazdinstva i ostala pravna lica.

Opšti rok u kome je javni sektor obavezan da izmiri obaveze nastale iz komercijalnih transakcija je 45 dana, dok je isti rok za privredu 60 dana.

Pročitajte još: Rokovi plaćanja prema Zakonu o rokovima izmirenja novčanih obaveza.

[fblike url=“https://www.facebook.com/alibris.doo“ style=“standard“ showfaces=“true“ width=“450″ verb=“like“ font=“arial“]

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *