Rešenje o korišćenju godišnjeg odmora

od strane | avg 7, 2013 | Radni odnosi | 0 Komentara

Podsećamo sve poslodavce na obavezu uručenja Rešenja o korišćenju godišnjeg odmora zaposlenima!

Prema Zakonu o radu, poslodavac je dužan da najkasnije 15 dana pre početka godišnjeg odmora donese i uruči zaposlenom Rešenje o korišćenju godišnjeg odmora. Nije dovoljno da poslodavac vodi evidenciju u formi tabele o danima godišnjeg odmora i njegovom iskorišćenju. Ukoliko poslodavac ne uruči Rešenje zaposlenom, smatra se da mu je uskratio pravo na godišnji odmor. Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor.

Minimalno trajanje godišnjeg odmora iznosi 20 radnih dana godišnje. Za potrebe računanja dužine godišnjeg odmora, smatra se da radna nedelja traje 5 radnih dana, bez obzira na broj dana u nedelju kojima radnici zaista rade kod poslodavca.

Dužina godišnjeg odmora može se povećati iznad minimuma, a na osnovu doprinosa radu, godinama radnog staža, stepenu stručne spreme, i drugim kriterijumima koji se utvrde Pravilnikom o radu ili Ugovorom o radu. Poslodavac može da predvidi i da majke sa decom i dobrovoljni davaoci krvi imaju dodatne dane godišnjeg odmora.

Godišnji odmor može se koristiti odjednom ili u delovima, sve do 30.06. naredne poslovne godine. Sva pitanja o dužini i rasporedu godišnjeg odmora treba urediti opštim aktom, a u skladu sa Zakonom o radu.

Ukoliko već niste doneli Pravilnik o radu, učinite to u najkraćem roku. Njegovo posedovanje je obavezno, jer se mnoga pitanja koja se tiču radnih odnosa uređuju ovim dokumentom, a kazne za neposedovanje su velike. 

 

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *