Prodaja robe stranom licu u Srbiji predstavlja izvoz

od strane | mar 21, 2013 | Spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje | 7 Komentari

Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju definiše da je spoljnotrgovinski promet promet između domaćih i stranih lica koji se obavlja po osnovu ugovora zaključenih u skladu sa domaćim propisima i međunarodnim ugovorima.

Prema tome, kada domaće lice prodaje robu stranom licu, radi se o izvozu, bez obzira na to da li roba napušta carinsko područje Srbije ili ne. Prodavac izdaje fakturu koja glasi na nerezidenta koji će izvršiti plaćanje u stranoj valuti.

Na primer, domaća firma je sklopila ugovor sa stranom kompanijom koja planira da otvori predstavništvo u Srbiji. Predmet ugovora je prodaja računara za opremanje lokalne kancelarije strane kompanije. Domaća firma izdaje fakturu u stranoj valuti, a plaćanje prima iz inostranstva na svoj devizni račun. Ovaj posao tretira se kao izvoz robe, iako se roba fizički ne otprema u inostranstvo, već ostaje u Srbiji.

Pogledajte ostale tekstove o spoljnotgovinskom poslovanju…

[fblike url=“https://www.facebook.com/alibris.doo“ style=“standard“ showfaces=“true“ width=“450″ verb=“like“ font=“arial“]

7 Komentari

 1. Dusan Nikolic

  Ovo me bas zanima,u sustini se slazem sa delom gore napisanim da se radi i spoljnotrgovinskom prometu , ali ne i o izvozu zato sto clan 17 istog zakona definise sta je izvoz, takodje , u gore pomenutom slucaju mora se platiti pdv a u slucaju izvoz isti se moze vratiti??? ili se varam nisam bas neki strucnjak po pitanju poreza

  Odgovori
 2. Somi

  Hm,sta reci?Kako ste vi ovaj zakon napravili …LOPOVSKI!!! Odmah i da obrazlozim,Ako strana firma dolazi u SRB i registruje svoje radno mesto ta firma posluje po SRB zakonu i ona je u stvari SRB firma,nema veze sto je vlasnik Johan Johan,on je registrovao firmu,ispunjava sve sto i ostali,sto zakon nalaze i to je to.Vi pokusavate da komplikujete stvari da bi ste sto vise „OCESALI-OGREBALI“ gde mozete i gde treba i gde netreba praveci se ludi i izmisljajuci neke stavovo i stavke samo da bi uzeli vise.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Mi smo firma – knjigovodstvena agencija. Bilo bi lepo da učestvujemo u pisanju zakona, ali nažalost, samo prenosimo mišljenja i stavove zakonodavca. A svakako nemamo nikakve finansijske koristi od ovog propisa, kako Vi to navodite u Vašem komentaru.

   Uz to, firma sa sedištem u Srbiji jeste domaće pravno lice i ovaj članak se ne odnosi na isporuke takvim firmama, već stranim firmama – pravnim licima koja nisu registrovana u Srbiji.

   Pozdrav!

   Odgovori
 3. Aleksandar

  Postovanje,
  da li kod ovakvog vida posla treba na fakturi iskazati pdv ili ne ,
  odnosno da li fakturu praviti kao za promet u zemlji sa pdv-om ili bez kao za izvozni posao
  trenutno pokusavamo da dogovorimo posao sa nerezidentom koji izvodi radove u Srbiji a placanje vrsi iz Austrije, pa imamo nejasnoca oko fakturisanja………
  unapred hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Aleksandre,

   Po mom mišljenju, treba da fakturisete usluga sa PDV-om, jer je mesto prometa Republika Srbija.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Vladan

  Postovana Marija,

  da li je situacija jos uvek ovakva?
  Strana firma nam daje nalog da neku robu isporucimo drugoj domscoj firmi, ali tako da oni, strana firma sve to plate, i robu i usluge.

  Sta se desava kada mi Narodnoj banci dostavimo izvestaj da smo imali izvoz robe, a od carine nemamo deklaraciju da je izvrsen izvoz?

  Odgovori
 5. Vesna

  Postovana,

  Imamo sledecu situaciju.
  Izvezli smo robu kupcu u BiH. Kupac nam je uputio reklamaciju na odredjenu kolicinu, izdali smo mu knj. odobrenje i tu kolicinu robe nam je stavio na raspolaganje. Tu robu je preuzela druga firma koja je takodje nas kupac isto u BiH. Da li mi izdajemo fakturu toj drugoj firmi koja je preuzela tu robu sa ili bez pdv-a?

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *