Dostavljanje poreskih prijava za porez na imovinu

od strane | mar 19, 2013 | Građevinarstvo, Porez na imovinu, Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo, Skupstine stanara | 1 Komentar

Poreske prijave poreza na imovinu za 2013. godinu dostavljaju do 31.03.2013. godine pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Obveznici poreza na imovinu su lica koja ostvaruju sledeća prava na nepokretnostima – pravo svojine, pravo stanovanja, pravo zakupa stana ili stambene zgrade za period duži od godinu dana ili na neodređeno vreme, pravo zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini. Obveznici su i fizička i pravna lica, rezidenti i nerezidenti Republika za nepokretnosti koje se nalaze na terirotiji Srbije.

Pravna lica i preduzetnici podnose poresku prijavu PPI-1 svake godine, do 31. marta. Ovu poresku prijavu u istom roku podnose i fizička lica obveznici PDV-a (zakupodavci, investitori) kao obveznici poreza na prihod od samostalne delatnosti koji vode poslovne knjige.

Dakle, svi poreski obveznici koji vode poslovne knjige (po sistemu dvojnog ili prostog knjigovodstva) dužni su da podnesu poresku prijavu za nepokretnosti koje vode u svojim poslovnim knjigama do 31.marta. Poreske prijave izrađuju knjigovođe u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama.

Za nepokretnosti koje su namenjene prodaji postoji poresko oslobođenje tj na njih se ne plaća porez na imovinu. Ove nekretnine računovođe vode na posebnim kontima klase 142 i 144.

1 Komentar

 1. Zlatko

  Imam jedno pitanje, 1998. godine samo se preselili sa Miljakovca i prodali stan, a kupili sa kupoprodajnim ugovorom kucu u Ripnju. Medjutim sta je problem, od tada otac nije placao nikakve poreze, niti se nije vodilo na njega, pa smo prosle godine prebacili vlasnistvo kuce na ime oca, i geometar je bio i odradio svoj posao, ostalo je da se popuni neki dokument koji ne znamo da popunimo, ali se na sajtu vidi da je vlasnistvo na oca, a ranije je bilo u vlasnistvu lica od koga smo kupili kucu. To se sve odigralo u par meseci, jurili papirologiju i placali takse, ali se otac ne vodi u licnoj karti da zivi ovde, jos je prijavljen na Miljakovcu, a mama i ja smo se prebacili pocetkom godine na ovu adresu.
  Ono sto nas zanima, da li smo duzni za svo vreme od nastalog kupoprodajnog ugovora, koji sm o nosili u katastar, da bi sve dokumente predali i prebacili vlasnistvo na oca.
  Kako da popunimo taj obrazac, i da li se porez nagomilao od 1998. godine i da se otac tereti za porez, plasi se da ne dodju izvrsitelji i ostanemo na ulici.
  Koja varijanta postoji da kucu nasledim, ostanu dugovi za porez koji su bili na oca, ako moze da se izbegne to, na koji nacin da resimo situaciju?
  Da li moze da proda kucu sinu, ili pokloni, prepise na mene, i da se poreza oslobodimo. Ili mora da prebacii na lice koje nije u srodstvu?
  Kako da izbegnemo placanje i da li uopste dugujemo za porez na kkucu, ili vikendicu, jer se vodi na adresi na Miljakovcu?

  Kako da regulisemo status poreza, da budemo sigurni da se nista ne duguje, i da se popuni taj obrazac, i da se placaju redovno porezi, na koga da prebaci kucu, na majku, sina, sestru sa drugim prezimenom, sestricinu, ili su porezi stupili na snagu kada smo upisani u katastar kao vlasnik kuce?

  Pojasnite mi koja je tu procedura, da mogu mirno da spavam, da ne razmisljam o milionskim dugovima za porez?

  Ako ne daj boze u slucaju smrti oca, nasledjuje majka, pa kad majka takodje bude slucaj smrti, onda tek nasledjujemo sestra i ja? Kako da resimo ovaj problem, i sta da radimo oko poreza i na koji nacin da se oslobodimo poreza?

  Ako vi znate da popnuiite taj obrazac, platili bi vam da to uradite u nase ime i da resimo status poreza, i nastavimo da pratimo i placamo porez. Trenutno zivimo otac koji se vodi kao mesto stanovanja na Miljakovacu, a od skoro smo mama i ja prijavljeni na ovoj adresi.
  Molim Vas da nas posavetujete sta da radimo?

  Hvala Vam unapred!

  Srdacan pozdrav,

  Zlatko V.

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *