Predaja završnog računa nakon isteka zakonom predvidjenog roka

od strane | apr 8, 2013 | Porez na dobit, Skupstine stanara | 0 Komentara

Mnogi kućni saveti nisu informisani o obavezi predaje obrazaca zavrsnog racuna Agenciji za privredne registre i Poreskoj upravi.

APR kao centralni registar podataka o pravnim licima prima i obradjuje redovne fin. izvestaje svih pravnih lica, pa tako i zavrsne racune skupstina stanara stambenih zgrada. Rok za predaju je 28. feb. APR naplacuje naknadu za redovnu registraciju u iznosu od 1000 din, ako se obrasci predaju u papirnoj formi. Ukoliko se fin. izvestaji predaju preko racunarske aplikacije APR-a, iznos naknade je samo 300 din. Kako bi omogucila svojim klijentima da iskoriste ovu pogodnost, knjigovodstvena agencija Alibris predaju svih izvestaja vrsi elektronski.

Sa druge strane, u Poresku upravu trebalo je predati komplet finansijskih izvestaja uz poreski bilans i poresku prijavu za dobitne ili nedobitne organizacije do 11. marta. Do tog roka trebalo je platiti porez na dobit. Svi kucni savet bez obzira na to da li su ostvarili dobit ili ne, i iz koje vrste prihoda ona potice, duzni su da predaju propisane komplete dokumenata u obe pomenute institucije. Cak i kada imaju pravo na oslobodjenje od placanja poreza na dobit, skupstine stanara treba da predaju poresku prijavu, kad dokaz ispunjenosti uslova za oslobodjenje.

Postavlja se pitanje sta da rade kucni saveta koji nisu predali zavrsni racun u roku. Odgovor je da to ucine naknadno.

APR naplacuje dodatnu naknadu od 3000 din za finansijske izvestaje koji se predaju nakon zakonom definisanog roka.

Situacija je ozbiljnija kada se radi o predaji poreske prijave i placanju utvrdjenog poreza na dobit. Naime, pravno lice koje ne preda pobrojanu dokumentaciju u propisanom roku nalazi se u poreskom prekrsaju. Međutim, zakon im „oprašta“ ukoliko se sami prijave. Na osnovu odredbe člana 182 b Zakona o poreskom postupku, protiv pravnog lica neće biti pokrenut prekršajni postupak ukoliko samoinicijativno prijavi uočeni propust. Zato je bolje je da pravna lica nakon saznanja za obavezu predaje zavrsnog racuna kontaktiraju knjigovodju i uz poziv na clan 182b Zakona o poreskom postupku predaju završni račun, iako je prošao zakonom propisani rok, nadležnoj Poreskoj upravi i na taj način izbegnu eventualnu kaznu i pokretanje prekršajnog postupka.

Ako ste propustili da svoje obaveze izvrsite o roku, kontaktirajte nas, i po atraktivnoj ceni u najkraćem vremenskom periodu izvršićemo potrebna knjiženja i izradu svih propisanih dokumenata.

Redovna saradnja sa knjigovodjom tokom godine garantuje Vam da vise necete propustiti rok za predaju najvaznije poreske prijave, a omogucice Vam da uz nasu strucnu podrsku na vreme planirate poreske rashode i optimizujete obaveze.

Procitajte: Kućni savet kao dobitna ili nedobitna organizacija

[fblike url=“https://www.facebook.com/alibris.doo“ style=“standard“ showfaces=“true“ width=“450″ verb=“like“ font=“arial“]

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *