Pozajmice osnivača za likvidnost i preduzetnici

od strane | jan 9, 2023 | Platni promet, Porez na dohodak, Preduzetnici, Privredna društva | 15 Komentari

Iako je tema pozajmica osnivača za likvidnost i (ne)mogućnost uplate istih od strane preduzetnika već dugo obrađivana tema, pojedini preduzetnici i dalje imaju problema kada žele da uplate ličnu imovinu na poslovni račun firme.

Podsećamo da je Narodna banka svojevremeno dala objašnjenje da preduzetnici ne mogu vršiti uplatu pozajmice, s obzirom da je zajam ugovorni odnos za koji je neophodno da postoje dve ugovorne strane. Kada uplatu vrši preduzetnik u svojstvu fizičkog lica na poslovni račun, postoji samo jedno lice – preduzetnik – kao fizičko lice koje se registrovalo za obavljanje delatnosti. Dakle, preduzetnik ne može da zaključi ugovor o pozajmici (sam sa sobom) niti da izvrši uplatu pozajmice na svoj poslovni račun. 

To ne zna;i da preduzetnik ne može da izvrši uplatu ličnog novca na svoj poslovni račun. Može – samo to ne može biti kroz institut pozajmice osnivača za likvidnost.

Dodatno saopštenje Narodna banka Srbije objavila je 28.05.2021. godine na svojoj internet stranici. Saopštenje prenosimo u celosti, a možete ga pročitati i na sajtu NBS klikom ovde.

„Narodna banka Srbije je nedavno od korisnika platnih usluga (preduzetnika) dobila informaciju da su od svojih poslovnih banaka obavešteni da je Narodna banka Srbije donela odluku kojom se zabranjuje uplata pozajmice osnivača za likvidnost u slučaju preduzetnika.

Radi potpune i tačne informisanosti korisnika platnih usluga, Narodna banka Srbije ukazuje na to da pravni osnov za uplatu kojom bi se izvršila pozajmica osnivača za likvidnost u slučaju preduzetnika postoji, kao i da je propisima iz svoje nadležnosti nije zabranila.

S tim u vezi, korisnicima platnih usluga skrećemo pažnju na Odluku o obliku, sadržini i načinu korišćenja obrazaca platnih naloga za izvršenje platnih transakcija u dinarima („Službeni glasnik RS”, br. 55/2015, 78/2015, 82/2017, 65/2018, 78/2018, 22/2019 i 125/2020; u daljem tekstu: Odluka) i Prilog 3 ove odluke, a koji sadrži šifre plaćanja koje korisnici platnih usluga koriste prilikom popunjavanja platnog naloga. Dalje, ukazujemo na to da je Odlukom predviđeno da se šifra plaćanja 81 – Pozajmice osnivača za likvidnost (uplata pozajmice osnivača – fizičkog lica pravnom licu) može koristiti isključivo prilikom uplate pozajmice koju vrši fizičko lice sa statusom osnivača pravnom licu (npr. društvo sa ograničenom odgovornošću).

S druge strane, preduzetnik nije pravno lice i za svoje obaveze proistekle iz poslovanja odgovara neograničeno i imovinom koju je uložio u poslovanje, i celokupnom svojom imovinom, tj. i onom koju prethodno nije uložio u svoje poslovanje. U skladu s tim, pozajmica osnivača za likvidnost u slučaju preduzetnika ne predstavlja pozajmicu osnivača svojoj preduzetničkoj radnji, jer preduzetnik kao fizičko lice ne postoji odvojeno od svoje tzv. preduzetničke radnje, već predstavlja ulaganje kapitala u poslovanje, odnosno korišćenje svojih ličnih sredstava u poslovne svrhe, te se za predviđenu namenu uplate ne može koristiti šifra plaćanja 81 – Pozajmice osnivača za likvidnost, već šifra plaćanja 90 – Druge transakcije.“

 

15 Komentari

 1. Saša

  Da li se na uložena sredsva plaća PDV prilikom uplate ili kasnije kroz obračun u knjigama?

  Odgovori
 2. Ivana

  Da li se isto koristi sifra 90 i kad preduzetnik hoce da sebi ‘vrati’ tu pozajmicu, tj ulozen kapital? Hvala unapred na odgovoru!

  Odgovori
  • LiDija Savic

   Postovani,

   mene takodje interesuje na koji nacin se vrsi povrat sredstava uplacenih na ime ulaganja

   kapitala u poslovne svrhe…licnog?

   Imali su uplate na taj nacin, ali ne i povrat…jos…

   Hvala

   Odgovori
  • Hircl Zoran

   Da li drugo lice moze uplatiti pozajmicu preduzetniku uz ugovor

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Može, samo vodite računa da to ne bude u značajnom iznosi i previše često, kako ne biste ušli u zonu obavljanja delatnosti kreditiranja, koja je „rezervisana“ samo za bankarski sektor.

    Ukoliko je zajmodavac povezano lice, vodite računa o obaveznama iz domena transfernih cena.

    Svako dobro!

    Odgovori
  • Aleksandar Podunavac

   Da li se isto koristi sifra 90 i kad preduzetnik hoce da sebi ‘vrati’ tu pozajmicu, tj ulozen kapital? Hvala unapred na odgovoru!

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Ne postoji propisana šifra za predmetnu transakciju, tako da po našem mišljenju, možete koristiti šifru 90.

    Svako dobro!

    Odgovori
 3. Marko

  Postovani, mene zanima da li taj iznos / pozajmica utice na godisnji limit?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Na koji godišnji limit mislite?

   Svako dobro!

   Odgovori
 4. Damir

  Pozdrav, da li pozajmica osnivača za likvidnost može da utiče na kreditni rejting firme? Da li će biti otežavajuća okolnost ako firma ili zaposleni u firmu pokušaju da dobiju kredit?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Vaše pitanje nije iz našeg domena.

   Svako dobro!

   Odgovori
 5. Milan Dimitrijević

  Na koji konto bismo onda knjižili takvu uplatu?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Uplata ličnog novca peduzetnika može se knjižiti na konto 309.

   Svako dobro!

   Odgovori
 6. Nikola

  Poštovana
  da li se oporezuje kasniji povrat uplaćenih sredstava (pozajmice) ?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Isplata sredstava koja je preduzetnik prethodno uneo u poslovne knjige nije oporeziva.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *