Overeni potpisi lica za zastupanje – OP obrazac

od strane | nov 20, 2014 | Osnivanje privrednih društava | 4 Komentari

Jedan od osnovnih dokumenata svakog privrednog društva je OP obrazac  – obrazac overenih potpisa lica za zastupanje.

On sadrži opšte podatke privrednog društva i spisak svih lica koja su zastupnici društva.

OP obrazac nastaje po osnivanju društva a pre njegove registracije u Agenciji za privredne registre. Naime, nakon osnivanja i definisanja svih lica koja će zastupati društvo, zakonski zastupnik – direktor i ostali zastupnici, ukoliko se imenuju, unose svoje podatke i svoj potpis u OP obrazac, koji se nakon toga overava u sudu ili opštini. Prilikom overe, proverava se identitet potpisnika, i potvrđuje autentičnost potpisa. Zastupnici nadalje, tokom poslovanja firme, treba da potpisuju dokumentaciju istim potpisom kao što je onaj u overenom OP obrascu.

Uobičajeno se OP obrazac overava u četiri primerka. Jedan primerak zadržava organ overe – sud ili opština, po jedan primerak dostavlja se APR-u i PU (Poreskoj upravi), a jedan ostaje za arhivu privrednog društva.

Potpisnici moraju lično otići u sud ili opštinu radi overe, sa važećim ličnim kartama, odnosno pasošima ukoliko su u pitanju strani državljani.

OP obrazac je obavezan deo dokumentacije koja se predaje prilikom registracije firme u Agenciji za privredne registre i prilikom prve prijave firme nadležnoj Poreskoj upravi.

Prilikom svake promene zastupnika, treba izraditi i overiti novi OP obrazac i predati ga Agenciji za privredne registre i Poreskoj upravi, uz prijavu promene zastupnika. Jedan primerak OP obrasca obično se predaje i poslovnoj banci.  Većina banaka prihvata kopiju ovog dokumenta.

Ovde možete preuzeti OP obrazac u PDF formatu.

[download id=“1591″]

 

4 Komentari

 1. DUSKO OBRADOVIC

  Hvala

  Odgovori
 2. Nataša Stjepanović

  Da li OP obrazac ima rok trajanja….u Erste banci mi traže novi OP obrazac za otvaranje računa za isplatu bolovanja….Rešenje firme nije menjano tj. ništa nije menjano od podataka od otvaranja firme.

  Hvala

  Odgovori
 3. Slobodan

  Da li i sindikati treba da imaju OP obrazac, s obzirom da nisu registrovani u AP-eru?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   OP obrazac je dokument koji se može ishodovati za potrebe određene procedure pred nekom institucijom. Niste dužni da ga imate, ali ukoliko ga zahteva neka institucija, bez njega nećete moći da završite potrebnu proceduru.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *