Pretežna i ostale delatnosti pravnog lica

od strane | nov 27, 2014 | Osnivanje privrednih društava, Privredna društva | 18 Komentari

Privredno društvo osniva se radi ostvarivanje dobiti obavljanjem delatnosti.

U praksi, često se postavlja pitanje da li privredno društvo može obavljati više od jedne delatnosti i na koji način se ovo pitanje uređuje.

Zakon o privrednim društvima definiše da društvo ima pretežnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom, odnosno statutom.

Šta ovo znači?

Prvi akt koji društvo donosi prilikom osnivanja jeste osnivački akt – odluka o osnivanju (ukoliko postoji samo jedan osnivač) ili ugovor o osnivanju (za dva ili više osnivača). Njime se društvo osniva, i tom prilikom definišu se sve bitne karakteristike društva – njegovo ime, pravna forma, sedište, osnivači i naravno delatnost. U osnivačkom aktu obavezno se određuje pretežna delatnost – ona radi koje se društvo osniva i od koje se očekuje da donese najviše zarade. Pored nje, u osnivačkom aktu mogu biti, ali i ne moraju, navedene i druge delatnosti kojima će se društvo baviti. Privredno društvo može da obavlja sve delatnosti koje nisu zakonom zabranjene, i u neograničenom broju.

U Agenciji za privredne registre, koja vodi bazu podataka o privrednim društvima, i u koju se privredna društva obavezno registruju nakon osnivanja, prijavljuje se samo pretežna delatnost, dok ostale, sporedne delatnosti, nisu predmet registracije.

Ako nisu navedene u osnivačkom aktu ili statutu, obavljanje delatnosti treba regulisati odlukom skupštine društva, koju čine svi njeni članovi (vlasnici kapitala).

Delatnost društva može se promeniti tokom poslovanja. Ovo se uređuje donošenjem nove odluke skupštine društva. Ukoliko neka od sporednih delatnosti vremenom postane dominantna, društvo treba da izvrši izmenu osnivačkog akta, i da promenu pretežne delatnosti prijavi Agenciji za privredne registre.

Sve promene bitnih podataka o društvu obavezno se dostavljaju i Poreskoj upravi, pa nadležnima valja dostaviti dokumentaciju o promeni delatnosti.

Neke delatnosti zahtevaju ishodovanje posebnih dozvola i ispunjenje propisanih uslova od strane privrednog društva koje želi da ih obavlja.

Klasifikacija privrednih delatnosti uređena je kroz nove četvorocifrene šifre delatnosti, a klasifikaciju u PDF formatu možete preuzeti klikom na sledeći link:

[download id=“1602″]

18 Komentari

 1. Aldin

  Poštovani,

  Da li je doo obavezno da ima fiskalnu kasu. Sifra delatnosti je 7219 Istraživanje i razvoj u ostalim prirodnim i tehničko tehnološkim naukama, preduzeće se bavi kontrolom kvaliteta mleka, mesa…?

  Odgovori
 2. Mira

  Postovani, suprug je autoprevoznik preduzetnik i obveznik je PDV-a .Vec nekoliko godina vrsi samo uslugu prevoza trupaca i ogrevnog drveta al bi od ove godine prosirio delatnost,tj.bavio bi se i trgovinom odnosno otkupljivao bi trupce i prodavao. Mozete li mi objasniti sta je potrebno od dokumentacije za prosirenje,dali ostaje glavna delatnost -autoprevoznik? Srdacan pozdrav!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Vaše pitanje je u suštini pravne prirode.

   Ono što vam mogu reći jeste da se u Agenciji za privredne registre evidentira samo jedna, pretežna delatnost. Pretežna delatnost je ona koja vam donosi najviše prihoda. U tom smislu, ako vam neka „nova“ delatnost donosi više prihoda od „stare“, treba izvršiti izmenu pretežne šifre delatnosti.

   Što se tiče samih uslova za obavljanje konrektne delatnosti, oko njih vam ne mogu pomoći, jer to nije domen našeg rada.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. Danijela Gavrilovic

  Poštovani/e,
  Treba da otvorim firmu doo i bice nas 2 vlasnice. Ja sam skinula sa APR, Osnivački akt doo-dvodomni sistem upravljanja ali ne vidim šta bi još trebalo od akata, a sa vašeg sajta ne mogu da skinem spisak sifara delatnosti. Molim vas da mi pošaljete link da bih skinula šifre.
  Hvala unapred
  Danijela

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Danijela,

   Ne morate da izaberete dvodomni sistem upravljanja ako imate dva osnivača, ako ste na to mislili. Na sajtu APR-a se nalazi spisak dokumentacije koju je potrebno predati Agenciji za osnivanje društva. Klasifikaciju delatnosti možete preuzeti ovde.

   Savetujem da angažujete stručno lice da vam pomogne oko osnivanja ako se ne snalazite sami.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Vojin

  Poštovani,

  Sa prijateljem planiram osnivanje DOO firme(nespecijalizovana trgovina na veliko) pa me zanimaju detalji u vezi toga u smislu organizacione strukture. S obzirom da tek ulazimo u ovaj biznis osnovni cilj nam je da za početak svedemo rashode prema državi i knjgovođi na minimum (jer je naša prognoza oko max 5,6 ulazno/izlaznih faktura mesečno). Firma će imati jedno zaposledno lice(to lice će biti i odgovorani direktor) i planirano je da to lice bude neko ko je već u radnom odnosu sa nekom drugom firmom kako bi se troškovi sveli na minimum u smislu plaćanja poreza(informisani smo da bi se plaćao za to lice samo PIO doprinos jer se ostali doprinosi plaćaju u drugoj firmi). Zanima nas da li će za to lice(direktora) morati da se izvrši neka preraspodela sati između naše i njegove firme(one u kojoj je već i zaposlen) i koji model je po vama najbolji za našu situaciju.

  Takođe, zanima me da li se vi bavite pružanjem knjigovodstvenih usluga.

  Ukoliko možemo, najradije bih zakazao sastanak na tu temu, ako ne, možemo o tome i telefonom.

  Odgovori
 5. Boško

  Molim prcizan opis delatnosti pod šifrom 8121. Hvala.

  Odgovori
 6. Miloš

  Poštovani,
  Preduzeće u kom radim u nazivu ima PREDUZEĆE ZA PREVOZ,TURIZAM I TRGOVINU.a osnovna delatnost je prevoz u medjunarodnom saobraćaju kojom se bavi 10 godina unazad.Moje pitanje je da li ovo preduzeće moze da se bavi turizmom ? pošto ja imam diplomu visoke turisticke skole u Beogradu

  Hvala unapred

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Po pitanju ispunjenja zakonskih uslova za obavljanje određene delatnosti, potrebno je da se obratite pravniku. Vaše pitanje nije iz našeg domena.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. Slavisa

  Poštovani

  Imam preduzetnicku radnju sa pausalnim oporezivanjem pod šifrom 4932, na tu osnovnu delatnost bi dodao jednu od sledećih šifri:
  4931 Gradski i prigradski prevoz putnika
  4939 Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju
  4941 Drumski prevoz tereta
  Delatnost bi dodao samo iz razloga dobijanja odredjenih povlastica pri nabavci goriva.
  Koji je Vaš savet, koju delatnost da dodam na postojicu delatnost i znate li sta treba da posedujem od dokumenata ili srestava?
  Hvala puno

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Moj savet je da ne prijavljujete delatnosti koje ne obavljate da biste dobili povlastice.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 8. DRagana

  Naša firma se bavi popravkom racunara i registrovana je pod sifrom 9511.
  Želimo da prosirimo delatnost i na postavljanje i odrzavanje video nadzora i da se licenciramo za to.
  U Zakonu piše da moramo da budemo registrovani pod odgovarajucom sifrom za ovu delatnost. Da li moramo zaiste iako nam to nije pretezna delatnost.
  Hvala na pdgovoru

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ako je to uslov predviđen Zakonom za obavljanje određene delatnosti, onda se tom delatnošću ne možete baviti bez da ga ispunite.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 9. Aleksandar

  Poštovani,
  hteo bi da otvorim firmu, paušalno ako može, početkom sledećeg meseca. Bavim se pravljnje manjih projekta za ugradnju drvenih stepenica u nove/stare kuće. Znači, priprema plana 2D i 3D slike, za inostranu firmu iz Belgije, i oni prema tim planovima prave proizvodnju i ugradnju drvenih stepenica. Tada bi pravio samo jedno mesečnu fakturu sa cenom mojih usluga, jer oni traže sve legalno da se radi.
  Da li mi možete pomoći koja šifra delatnosti meni odgovara, koliko će uticati novi zakon na mene? Isto tako bih voleo da mi kažete koliko da očekujem mesečne izdatke za moju delatnost?
  Za sada mislim da ću za njih raditi 95% projekata, a kasnije hoću da to radim i u Srbiji.

  Ukoliko želite još nekih dodatnih informacija, slobodno me kontaktirajte.

  Pozdrav

  Odgovori
 10. Aleksandra Perš

  Postovanje,

  Htela bih da pitam kratko za- pretežnu šifru delatnosti koju sada imam Usluge priprema za stampu a imam potrebe i u dizajnu, deo unos podataka.Da li moja pretezna delatnost mora da ostvari vise profita u godini od ostalih prihoda i da li postoji neki minimalni procenat zarade za glavnu delatnost u tom slucaju?
  Hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Pretežna delatnost je ona od koje ostvarujete najviše prihoda.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *