Oporezivanje preduzetnika po novim odredbama zakona

od strane | jun 6, 2013 | Preduzetnici, Radni odnosi | 6 Komentari

Izmenama i dopunama dva zakona – Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje su stupile na snagu 30.05.2013. godine značajno je promenjen sistem oporezivanja preduzetnika.

Granica za paušalno oporezivanje podignuta je sa 3.000.000,00 na 6.000.000,00 dinara.

Među delatnosti kojima se ne dopušta paušalno oporezivanje uvršeni su i računovodstveni i slični poslovi, reklama i istraživanje tržišta.

Uveden je pojam lične zarade preduzetnika, a kao metoda oporezivanje uvodi se samooporezivanje. To znači da od 01.01.2014. godine obavezno počinje da se primenjuje sistem u kome će poresku obavezu utvrđivati sam preduzetnik, a poreska uprava više neće za ove potrebe donositi rešenja. Od 01. jula 2013. godine preduzetnici mogu po želji da pređu na sistem samooporezivanja, a od prvog dana naredne godine, kao što smo naveli, ovaj metod biće obavezan za sve.

Najveću pogodnost za preduzetnik donosi izmena kojom se uvodi lična zarada preduzetnika. Ona predstavlja iznos koji preduzetnik podiže za svoje potrebe i na koji obračunava i plaća poreze i doprinose po odbitku, kao na zaradu. Ovaj porez i doprinosi i lična zarada (dakle, lična zarada u bruto iznosu) priznavaće se kao odbitna stavka prilikom utvrđivanja neto prihoda, koji će se i dalje oporezovati porezom na prihod, po stopi od 10%.

Iznos lične zarade slobodno utvrđuje preduzetnik.  Dakle, osnovicu za obračun doprinosa više ne čini ukupni neto prihod preduzetnika, već lična zarada koju on sam određuje (ili najniža osnovica za uplatu doprinosa, ukoliko je veća od lične zarade), što bi trebalo značajno da smanji obaveze po osnovu doprinosa koje snose preduzetnici. Sa druge strane, preduzetnicima se nameće obaveza obračuna zarade, pa će knjigovođe biti potrebne i onima koji do sada nisu imali zaposlene, pa samim tim ni potrebe za obračunom zarada.

6 Komentari

 1. Miloš Jovanović

  Tražeći po internetu naleteo sa na Vas pa mi treba pomoć ako niije problem. Postavio sam pitanje Poreskoj upravi objedinjena naplata koja je šifra vrste prihoda za preduzetnika koji obavlja delatnost iz radnog odnosa. Odgovotr je da je šifra prihoda 106 tako da tu ne vidim razliku imeđu preduzetnika koji delatnost obavlja iz radnog odnosa (ne plaća doprinose za zdravstveno i za nezaposlene)i preduzetnika van radnog odnosa koji te doprinose plaća, ili se možda i tu nešto promenilo što je meni promaklo. Puno pozdrava i unapred hvala

  Odgovori
 2. Eugen Bukur

  Postovani,
  da li i poljoprivredna gazdinstva imaju obavezu da od 01.01.2014 godine primenjuju sistem samooporezivanja, pozdrav!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   U ovoj oblasti zakonske ragulative bilo je dosta izmena tokom godine, a naročito pri njenom kraju. Nekoliko pitanja ostalo je nejasno.

   Ono što je nedvosmisleno utvrđeno jeste da svi preduzetnici koji vode knjige moraju da primenjuju sistem samooporezivanja. To su dakle svi preduzetnici osim paušalaca. Preduzetnici koji se bave poljoprivredom nemaju pravo na paušalno oporezivanje, tako da će svi poljoprivrednici-preduzetnici poresku obavezu utvrđivati samooporezivanjem. Ovo verovatno znate i sami.

   Članom 32. Zakona o porezu na dohodak uređuje se da su obveznici poreza od samostalne delatnosti (preduzetnici) oni koji su upisani kao nosioci ili članovi poljoprivrednih gazdinstava i koji vode poslovne knjige. Dakle i ova kategorija poljoprivrednika su preduzetnici i vršiće samooporezivanje.

   Takođe i obveznici PDV automatski postaju obveznici poreza na prihode od samostalne delatnosti (postaju preduzetnici). Dakle, ukoliko obavlja trajno delatnost sa preko 8.000.000, din prometa godišnje, poljoprivrednik je PDV obveznik i treba da se registruje kao preduzetnik, vodi knjige i plaća porez na dohodak koji utvrđuje samooporezivanjem. Sva pravna lica obaveznici PDV koji otkupe poljoprivredne proizvode u vrednosti od milion dinara od poljoprivrednika, dužna su da to prijave Poreskoj upravi. Na taj način, Poreska uprava imaće podatke o potencijalnim neregistrovanim PDV obveznicima – poljoprivrednicima.

   Odgovori
 3. dragana djordjevic

  Da li princip samooporezivanja znaci obavezu za sve preduzetnike od 01.01.2014

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Odredbama Zakona o porezu na dohodak građana koje stupaju na snagu 01.01.2014. godine, predviđeno je da se po rešenju nadležnog poreskog organa utvrđuje i plaća porez na:

   1) paušalni prihod od samostalne delatnosti;

   2) godišnji porez na dohodak građana.

   Članom 100a predviđeno je da se samooporezivanjem utvrđuju i plaćaju porezi na prihode od samostalne delatnosti preduzetnika koji vodi poslovne knjige u skladu sa članom 43. stav 2. ovog zakona, a to su svi preduzetnici osim paušalaca.

   Od 01.jula 2013. godine počeo je prelazni rok, a od 01.01.2014. samooporezivanje je obavezno.

   Pozdrav!

   Odgovori
 4. Zorica Mirkovic

  Koji je postupak obracuna zarade za preduzetnika koji radi i kod drugih poslodavaca?

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *