Zakup nekretnine čiji je vlasnik fizičko lice od strane pravnog lica

od strane | jun 7, 2013 | Porez na dohodak | 2 Komentari

Zakono obligacionim odnosima uređuje ugovor o zakupu kao specifičan oblik ugovora kojim se zakupodavac obavezuje da preda nepokretnost zakupoprimcu na upotrebu, a ovaj se obavezuje da mu za to plaća ugovorenu zakupninu.

Ugovor o zakupu pravno lice može da sklopi sa fizičkim ili pravnim licem koje je vlasnik nepokretnosti. U ovom tekstu biće reči o zakupu nepokretnosti od fizičkog lica i porezu koji se tom prilikom plaća.

Ugovor o zakupu nepokretnosti mora biti u pismenoj formi, s obzirom da se u nedostatku računa na bazi njega knjiži zaduženje za zakupninu u knjigama zakupca. Za razliku od ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, ugovor o zakupu se ne overava u sudu ili opštini. Zakupnina može biti ugovorena u devizama, a plaćanje u dinarskoj protivvrednosti (ugovori sa valutnom klauzulom). U određenim slučajevima, Zakon o deviznom poslovanju dozvoljana i da isplate zakupnine budu u stranim sredstvima plaćanja (član 34. stav 2. tačka 5 pomenutog zakona).

Zakon o obligacionim odnosima uređuje međusobna prava i obaveze ugovornih strana. Među dilemama koje se javljaju u praksi najčešće je pitanje razgraničenja troškova održavanja između zakupca i zakupodavca. Zakon je jasan. Na teret zakupca padaju samo troškovi sitnih popravki koje su neophodne usled redovne upotrebe nepokretnosti – tekuće održavanje – i troškovi upotrebe, dok veće popravke – investiciono održavanje mora da sprovodi zakupodavac.

Pravno lice može da iznajmi nepokretnost i od fizičkog lica koje je njegov osnivač ili član i da sa njim sklopi ugovor o zakupu.

Pravna lica zakupci nepokretnosti koja su u vlasništvu fizičkih lica dužna su da obračunaju i uplate porez na prihode od kapitala, kako se po novim izmenama, koje su stupile na snagu 30. maja 2013. godine, klasifikuju prihodi fizičkih lica od izdavanja u zakup nepokretnosti.

Pogledajte način obračuna poreza na zakup nepokretnosti: http://www.experta.rs/obracun-poreza-na-dohodak-gradana-od-izdavanja-u-zakup-nepokretnosti/

2 Komentari

 1. GORDANA

  Ako ja,kao fizičko lice,dam u zakup pravnom licu stan da li sam dužna po zakonu da ga overim .Ako nisam dužna da isti overim da li mi JK Preduzeće koje mi traži overen ugovor ima pravo da insistira na overenom ugovoru
  Hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Postovana Gordana,

   Ovo je pitanje za pravnika.

   Srdacan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *