Pitanje: Da li je za ostvarivanje prava na odbitak PDV-a iz računa za robu neophodno da imamo otpremnicu?

Odgovor: Ne. Otpremnica prati robu u transportnom vozilu u slučaju policijske kontrole i služi kao dokument u materijalnom knjigovodstvu. Postojanje otpremnice nije uslov za ostvarivanje prava na odbitak PDV-a.

Pitanje: Da li imamo pravo na odbitak prethodnog poreza iz računa dobavljača za vodu koju iz njihovih točilica piju naši zaposleni?

Odgovor: Najsigurnije je ovaj trošak knjižiti kao trošak reprezentacije bez prava na odbitak PDV-a.

Pitanje: Da li imamo pravo na odbitak prethodnog PDV-a iz računa za gorivo za putničko vozilo koje vlasnik firme vozi u poslovne i privatne svrhe?

Odgovor: Prethodni PDV iz računa koji se tiču goriva i održavanja putničkih vozila mogu da koriste kao odbitni samo firme čija je delatnost usko vezana za trgovinu, iznajmljivanje i sl. putničkih automobila, kao što su na pr. rent-a-car agencije. Ostale firme nemaju pravo da troškove koji se tiču registracije, održavanja, popravki, čišćenja putničkih automobila i goriva koje u njih sipaju koriste za umanjenje svoje PDV obaveze. Sa druge strane, PDV iz potrošnje namenjene teretnim vozilima može se koristiti za odbitak PDV-a bez obzira na delatnost.