Objašnjenje Ministarstva finansija u vezi PDV u građevinarstvu

od strane | nov 20, 2015 | Građevinarstvo, PDV | 2 Komentari

Ministarstvo finansija izdalo je objašnjenje o primeni člana 10.2.3. Zakon o PDv’u 19.11.2015. godine.

 

Objašnjenje možete preuzeti u nastavku.

[download id=“1995″]

2 Komentari

 1. Marko Markovic

  SZR koja je u sistemu PDV-a je dana 09.12.2015.godine ispostavila banci predračun za izvođenje građevinskih radova i na njemu iskazala PDV. Kako se ponašati u ovoj situaciji? Pošto je na predračunu iskazan PDV, da li smo dužni da prijavimo PDV a od izvođača tražimo predračun bez PDV ili da ćekamo avansni račun? Da li je izvođač bio dužan da ispostavi predračun bez obračunatog PDV-a?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ukoliko banka nije PDV obaveznik, u tom slučaju se član 10.2.3. Zakona o PDV-u ne primenjuje, s obzirom da ovaj član figurira samo u slučaju kada su i isporučilac i primalac radova PDV obveznici. U tom slučaju, izvođač je pravilno postupio što je PDV obračunao u računu.

   Ukoliko je banka PDV obveznik, u tom slučaju, a samo ako su ispunjeni i drugi uslovi za primenu člana 10.2.3. Zakona o porezu na dodatu vrednost (o čemu sam detaljno pisala u tekstu), treba da zahtevate od izvođača da koriguje predračun, jer PDV ne treba da se obračuna na ovaj promet u računu izvođača, već će PDV obračunati primalac radova, obveznik PDV-a, u internom obračunu.

   Pitali ste da li ste dužni da prijavite PDV iskazan na predračunu. Ne znam šta tačno mislite pod ovim. Molim Vas da pojasnite.

   Srdačan pozdrav

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *