Obavezna fiskalna kasa za internet prodaju i ostalo obrazovanje od naredne godine

od strane | apr 7, 2021 | Uncategorized | 23 Komentari

U okviru izmena propisa o fiskalizaciji, doneta je i nova Uredba koja određuje koje delatnosti ne moraju da evidentiraju promet sa fizičkim licima putem fiskalne kase. Uredba važi od 10.04.2021. godine a počinje da se primenjuje od 01.01.2022. godine.

Da podsetimo, prodaja dobara i usluga pravnim licima i preduzetnicima ne mora da se evidentira na fiskalnoj kasi, dok prodaja fizičkim licima (građanima) mora da se evidentira na fiskalnoj kasi, bez obzira na to da li se naplata vrši u gotovom novcu ili na račun, da li je prodavac u PDV-u ili ne.

Izuzeci od ovog pravila bili su definisani u Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Ova Uredba je sada izmenjena i spisak delatnosti je značajno smanjen.

Prema novoj Uredbi, od 01.01.2022. fiskalni uređaj će morati da nabave svi koji plasiraju dobra i usluge fizičkim licima, a nisu u sledećim kategorijama/delatnostima:

 • prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijacama
 • isporuka gasa, telefona, električne enegrije, vode, uz obračun potrošnje preko mernih uređaja
 • komunalne delatnosti
 • stari i umetnički zanati
 • prodaja preko putujućih trgovaca
 • aktivnosti čistača cipela, nosača, lica za naplatu parkiranja automobila
 • 49.31 Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika;
  49.32 Taksi prevoz;
  52.21 Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju;
  53.10 Poštanske aktivnosti javnog servisa;
  61 Telekomunikacije;
  64 Finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova;
  65 Osiguranje, reosiguranje i penzijski fondovi, osim obaveznog socijalnog osiguranja;
  66 Pomoćne delatnosti u pružanju finansijskih usluga i osiguranju;
  69.10 Pravni poslovi izuzev aktivnosti javnih beležnika i izvršitelja;
  75.00 Veterinarske delatnosti – Primarna terenska zdravstvena zaštita životinja, poslovi iz Programa mera zdravstvene zaštite životinja, poslovi dezinfekcije i deratizacije u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnosti na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja;
  84.30 Obavezno socijalno osiguranje;
  85 Obrazovanje, osim delatnosti iz grane 85.5 – Ostalo obrazovanje;
  86 Zdravstvene delatnosti – zdravstvene usluge koje se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;
  87 Socijalna zaštita sa smeštajem;
  88 Socijalna zaštita bez smeštaja;
  94.91 Delatnost verskih organizacija.

Dakle, web shopovi, škole jezika, kreativne radionice i animacija dece, škole računara, građevinske firme, fotografi, servisi, frizeri i kozmetičari, kao i mnogi drugi koji pružaju usluge i prodaju dobra fizičkim licima moraće da se fiskalizuju od početna naredne godine. 

23 Komentari

 1. Petrovic Svetlana

  Poštovana, ne vidim šifru 6920-računovodstveni poslovi, mi smo inače nevidljiva kategorija za državu. Obzirom da 99,99% knjigov.agencija radi isključivo za privredne subjekte, a ne sa fizičkim licima.
  Hvala, pozdrav

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Promet sa privrednim subjektima se svakako ne evidentira na fiskalnoj kasi. Ako pružate usluge fizičkim licima, u tom slučaju ste dužni da promet evidentirate.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
   • Jelena

    Postovani,
    Da li je potrebna fiskalna kasa i kada je u pitanju usluga online poducavanja na daljinu, putem interneta, gde je kupac inostrano fizicko lice?

    Odgovori
   • Anica

    Postovana,
    Da li je potrebna fiskalna kasa za digitalne usluge pruzene fizickom licu u inostranstvu, npr Nemackoj?
    Hvala unapred
    Srdacan pozdrav

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovana,

     Pprema informacijama kojima mi raspolažemo, potrebna je.

     Srdačan pozdrav!

     Odgovori
     • Milorad

      Postovana,

      Da li je potrebna nova fiskalna kasa za pausalce (delatnost 7420 – fotografske usluge), ukoliko pruzaju usluge stranim firmama (npr. LLC iz SAD) putem interneta i dobijaju uplate direktno na poslovni devizni racun?

     • Marija Đorđić

      Poštovana,

      Kada se promet obavlja sa pravnim licima i preduzetnicima, domaćim ili stranim, fiskalna kasa nije potrebna ni za jednu delatnost, nikada. Prvi preduslov da budete dužni da evidentirate prodaju na fiskalnoj kasi jeste da je to prodaja fizičkim licima ili u maloprodajnom objektu ili preko automata.

      Srdačan pozdrav!

 2. Aleksandra

  Poštovani, kako će funkcionisati online prodaja, obzirom da se zalihe crpe iz maloprodajnih objekata, kao i iz centralnog magacina tj nije centralizovana. Pored toga postoji problematika ne preuzimanja pošiljke. Kako izdavati račune u tim slučajevima?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Pitanja oko povlačenja zaliha regulisana su različito u programima u kojima se vodi evidencija. Za detalje možete da se obratite vendoru programa koji koristite. Što se tiče povrata robe, novim rešenjima predviđeno je više vrsta računa koji se mogu evidentirati u fiskalnoj kasi, pa izmđeu ostalog i račun koji će se kucati u slučaju povrata.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. Milka

  Postovani,

  Da li mora da se evidentira na fiskalnoj kasi web prodaja koja se iskljucivo vrsi preko poste pouzecem do sada smo bili izuzeti od izdavanja fiskalnog racuna, da li je i dalje tako ili ne?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Najkasnije do 01.05.2022. godine i internet prodaja moraće da se evidentira na fiskalnim kasama. Tada ističe rok za prelazak na sistem po novom Zakonu o fiskalizaciji, prema kome internet prodaja nije oslobođena fiskalne kase.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
  • Tijana

   Poštovani,
   Kako novi zakon tretira prodavce second hand garderobe koji robu prodaju preko interneta, konkretno instagrama?
   Hvala unapred na odgovoru

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovana,

    Prodaja polovne garderobe ima isti tretman kao i prodaja bilo koje druge robe putem interneta, kada je u pitanju obavezna fiskalizacija.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
 4. Ivan

  Sta ako je u pitanju prodaja robe stranom fizickom licu putem poste i interneta na platforimi ebay? Svi cemo se sloziti da stranom fizickom licu fiskalni racun izdat u Srbiji ne znaci ama bas nista a sve transakcije od prodaje su vec silom prilika evidentirane i naplacene elektronski kroz banku.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Opisane transakcije nisu oslobođene od evidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja prema trenutno važećim propisima.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 5. Dibiduz

  Interesuje me pokretanje webshop-a iz Srbije, sa cenama proizvoda u stranoj valuti, dakle namenjen kupcima van Srbije, opcija plaćanja u prodavnici samo preko Paypal-a. Radilo bi se o prodaji licenci za softver gde bi, nakon kupovine licence, kupac dobio link za preuzimanje softvera. Dakle, u pitanju je e-proizvod, nema nikakvog dodira sa fizičkim proizvodom (nema ambalažu, nema slanja na adresu, naplate troškova dostave i sl.). U pitanju je preduzetnička radnja, paušalac.

  Interesuje me da li bih bio u obavezi da u tom slučaju koristim fiskalni uređaj i izdajem fiskalne račune?

  Unapred hvala!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Dobar dan,

   Opisana delatnost nije izuzeta od fiskalizacije, prema tome bili biste dužni da se fiskalizujete.

   Svako dobro!

   Odgovori
 6. Mira Ruškuc

  Poštovani,
  da li je potrebno uvesti fiskalnu kasu ako je u pitanju baletsko udruženje koje nplaćuje mesečnu članarinu za časove baleta.
  Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ukoliko je „članarina“ naknada za pružene usluge časova baleta fizičkim licima na tržištu, što pretpostavljam da jeste, onda ona nema pravu prirodu članarine, već prihoda sa tržišta. Ukoliko je po tom osnovu udruženje obveznik poreza na dohodak, ono je ujedno i obveznik fiskalizacije.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. Miljana

  Poštovani,

  Da li je obavezna evidencija prometa za vršenje dizajnerskih usluga fizičkom licu u inostranstvu? Šifra delatnosti 7410.

  Odgovori
 8. Jelena Stojic

  Postovana,
  moje preduzece prodaje robu krajnjim kupcima preko e platforme i za to uz robu saljemo fiskalni racun jer imamo fiskalnu kasu u objektu iz kog se vrsi otprema proizvoda. Sada mi sa te e platforme traze da kod njih pohranim bezbednosni element kako bi oni izdavali fiskalne racune u moje ime. Znaci roba ce do krajnjeg kupca ici sa jednog mesta a fiskalni racuni sa drugog. Napominjem da ja vec imam fiskalnu kasu i saljem racune uz robu. Zanima me,iz ugla zakona, da li ja moram da im dam taj bezbednosni element ili mogu i dalje da izdajem fiskalne racune sa svoje kase u objektu.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Niste dužni da stavljate na raspolaganje svoj bezbednosni element trećim licima. Šta više – dobro razmislite i proverite o čemu se radi pre nego što odlučite da tako nešto uradite.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 9. Ivan

  Prodaja oglasa preko web sajta. Ne očekujem odgovor da sam izuzet od kupovine fiskalne kase. Pitanje je kako da osobi koja postavi oglas dostavim fiskalni račun. To bi verovatno značilo dodatno prikupljanje podataka o adsresi stanovanja koju verovatno ljudi neće ostavljati tačnu, a da ja na tim adresama šaljem pismom fiskalne račune? Ili postoji neka opcia gde bi račun mogao da se pošalje mejlom u pdf varijanti. Zar ne idemo ka digitalizaciji?

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *