Obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom

od strane | maj 22, 2013 | Radni odnosi | 1 Komentar

Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom osoba sa invaliditetom definisana je obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom za sve poslodavce koji imaju 20 i više zaposlenih u radnom odnosu.

Poslodavac koji upošljava od 20 do 49 radnika u radnom odnosu obavezan je da zaposli jedno lice sa invaliditetom, a preko ovog broja zaposlenih dužan je da angažuje po jedno lice sa invaliditetom na svakih započetih 50 zaposlenih radnika.

U zaposlene radnike ubrajaju se lica  koja su zasnovala radni odnos na neodređeno, na određeno, sa nepunim radnim vremenom, za obavljanje poslova van prostorija poslodavca, osnivači koji su zasnovali radni odnosu u svojoj firmi i penzioneri koji su ponovo zasnovali radni odnos, dok se ne ubrajaju lica koja obavljaju privremene i povremene poslove, lica koja rade po ugovoru o delu, o autorskom ugovoru, o dopunskom radu itd, kao i direktori koji rade bez zasnivanja radnog odnosa.

Ukoliko ne zaposle osobu sa invaliditetom, a imaju tu obavezu, poslodavci su dužni da uplate 50% prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike za svaku osobu sa invaliditetom koju nisu zaposlili.

Ovih obaveza su oslobođena novoosnovana preduzeća u periodu od 24 meseca nakon osnivanja.

[fblike url=“https://www.facebook.com/alibris.doo“ style=“standard“ showfaces=“true“ width=“450″ verb=“like“ font=“arial“]

1 Komentar

  1. LJubisa Golubovic

    Neverovatno, ali sam stekao ubedjenje da se ovaj zakon o obavezi zaposljavanja osoba sa invaliditetom ne sprovodi svuda…izgleda nema kordinacije medju sluzbama i neki imaju mogucnost da zakon izigravaju…

    Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *