Preduzetnici paušalci obavezni su da izdaju račun

od strane | maj 17, 2013 | Preduzetnici | 0 Komentara

Iako su kao paušalno oporezivani, preduzetnici oslobođeni obaveze izdavanja fiskalnog računa, prema Zakonu o trgovini oni su obavezni da izdaju račun kupcu.

U nastavku možete pogledati relevantno Saopštenje Poreske uprave.

 

САОПШТЕЊЕ

Издавање рачуна је обавеза и без фискалне касе

Порески обвезници – предузетници који плаћају порез на паушално утврђени приход, нису дужни да евидентирају промет преко фискалне касе, а у  складу са одредбама Закона о фискалним касама и Уредбом о одређивању делатности код чијег обављања не постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе. Порески обвезник – паушалац није дужан да на видном месту у објекту у коме врши промет добара на мало, односно промет услуга физичким лицима, истакне обавештења о издавању фискалног исечка – рачуна.

Међутим, порески обвезници – паушалци који су ослобођени издавања фискалног рачуна, обавезни су да за извршени промет издају обичанрачун (не фискални) сходно прописима  из области трговине, члан 15. Закона о заштити потрошача.

Уколико порески обвезник који није паушалац и који има законску обавезу да издаје фискалне рачуне, значи да мора о томе истаћи и видно обавештење, ипак све то не чини, корисник услуге или купац добара има право да не плати ако није добио фискални исечак (члан 18. Закона о фискалним касама).

Биро за информисање и међународну сарадњу

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *