Knjigovodstveni i poreski tretman radne odeće za zaposlene

od strane | avg 4, 2015 | PDV, Racunovodstvo, Radni odnosi | 0 Komentara

Poslodavac je dužan da zaposlenima obezbedi sigurnost i zdravlje na radu, a jedno od sredstava zaštite jeste i radna odeća i obuća. Radnu odeću i obuću nabavlja poslodavac, a zaposleni je koriste samo na svom radnom mestu.

Nabavka radne obuće i odeće za poslodavca predstavlja trošak, i ne tretira se kao zarada zaposlenih, uz zadovoljenje određenih uslova.

Firma treba da uredi sve detalje u vezi nabavke radne odeće opštim aktom, pravilnikom o radu.

S obzirom da se radi o trošku u svrhe obavljanja delatnosti, poslodavac koji je u sistemu PDV-a ima pravo da PDV iz računa za nabavku radne odeće i obuće odbije kao prethodni porez.

Radna odeća i obuća treba da bude ista za sve radnike na istim ili sličnim radnim mestima, da je prikladna kvalitetom radnom procesu, da je zaista neophodna i da je zaposleni zaista i koriste tokom rada. Poslodavac radnu odeću nabavlja kod firmi koje su specijalizovane za prodaju predmeta ove namene. Ovakav stav zauzelo je Ministarstvo finansija u mišljenju broj 413-00-1346/2009-04 i upozorilo firme da Poreska uprava može u svakom konkretnom slučaju da proceni da li su nabavljena dobra zaista adekvatna radna odeća i obuća ili se radi o zloupotrebi ove mogućnosti.

Na primer, nabavka sportske odeće koja nije namenjena za zaštitu na radu ne može se smatrati nabavkom radnih odela. Ukoliko, recimo, vlasnik firme, kupi preko računa firme, sportsku obuću, ova nabavka ne može se smatrati nabavkom radne obuće, jer niti je kupljena svim radnicima, niti je po svojoj prirodi ovo obuća namenjena za rad. U ovom slučaju, verovatno se radi o uzimanju iz imovine pravnog lica, što ne samo da je oporezivo, već se ne može smatrati troškom poslovanja, ne postoji pravo na odbitak PDV, a uz to predstavlja i prekršaj po Zakonu o privrednim društvima. Više o uzimanju iz imovine pravnih lica od strane vlasnika možete pročitati ovde.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *