Kupovina predmeta od fizičkih lica koja nisu registrovana za obavljanje delatnosti

od strane | jul 24, 2015 | Porez na dohodak | 9 Komentari

Pored kupoprodaje robe i usluga od registrovanih firmi i preduzetnika, preduzeća ponekad imaju potrebu ili priliku da otkupe neko dobro i od fizičkog lica koje nije registrovano za obavljanje delatnosti.

Najčešće se radi o građanima koji nasumično prodaju po neki komad svoje imovine, od slučaja do slučaja. Prodaja je retka i uglavnom se radi o pojedinačnim predmetima, pa se ne može reći da taj građanin obavlja delatnost u smislu trajnog izvora prihoda od prodaje.

Firma može bez smetnji otkupiti imovinu fizičkih lica u ovom slučaju. Fizičko lice treba da pruži dokaz da je zaista vlasnik imovine koju prodaje, a u te svrhe može poslužiti ugovor o kupoprodaji ili račun koji je dobio prilikom nabavke predmetnog dobra ili njegova izjava o vlasništvu.

Ovakva prodaja ne podleže plaćanju poreza na dohodak građana, a ovaj stav podržan je Mišljenjima ministarstva finansija br 414-00-106/2001-04 i 414-00-00099/2007-04.

Međutim, treba jasno razdvojiti pojedinačnu prodaju od neregistrovane delatnosti (tkz rada na crno).

Firma koje kupuje predmete od fizičkog lica je dužna da proceni, prema informacijama kojima raspolaže, o čemu se radi u svakom konkretnom slučaju.

Ukoliko recimo, fizičko lice ponudi otkup polovnog električnog aparata iz svog domaćinstva i nakon toga ovo ostane usamljen slučaj prodaje od strane tog fizičkog lica, firma nema razloga da sumnja da se radi o nasumičnoj prodaji sopstvene imovine ovog građanina i nije obavezna da obračuna i plati porez na dohodak.

Međutim, ako isto fizičko lice nudi redovno iste ili različite proizvode koje samo nabavlja ili izrađuje, ponekad i u većoj količini, tada firma treba da posumnja da se radi o neregistrovanom obavljanju delatnosti. To može biti ručna izrada nakita, preprodaja kozmetike, ili bilo koja druga delatnost. U tom slučaju, firma koja kupuje proizvode dužna je da obračuna i uplati porez na dohodak, u skladu sa članom 101. Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

 

9 Komentari

 1. djordje

  Da li mozete da savetujete kako se knjigovodstveno evidentira Ugovor o preuzimanju ispunjenja
  Kako kod A firme koja je duznik
  kako kod B firme koja je preuzela ispunjenja
  kako kod C firme koja je poverilac
  kako se evidentira knjigovodstveno Ugovor koji smo naveli
  kakav tretman i da li ima , stvarno placanje i sta ako nikad nije placanje izvrseno
  pozz Djordje

  Odgovori
 2. Nada

  Kako se pravno reguliše odnos između fizičkog lice koje pruža IT usluge nekom domaćem pravnom licu u RS? Takođe, kako se pravno reguliše odnos između fiz.lica i sa stranim pravnim licem u RS?Fizičko lice ima status nezaposlenog lica npr. Hvala unapred.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Nado,

   Za ovo pitanje možete se obratiti pravniku. Mi smo knjigovodstvena agencija.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. Stanimir

  Možete li mi reći koje je trenutno poresko opterećenje, za zaposleno lice, koje bi se bavilo dodatnom delatnošću u oblasti turizma (povremeno izdavanje apartmana)?

  Srdačan pozdrav!

  Odgovori
 4. Ivan

  Hvala na ovom pojasnjenju ali sto se samog zakona tice, to je totalna nebuloza. Zasto bi firma (preduzetnik) bio odgovoran za placanje poreza i doprinosa fizickog lica koje nelegalno obavlja trgovnsku delatnost? Valjdaje u interesu preduzetnika-otkupljivaca da otkupi robu sto povoljnije i u sto vecim kolicinama, nebitno od koga, a taj neko ko to prodaje nelegalno bi trebao za to da snosi odgovornost i registruje se, ili u najblazem slucaju da na njegov teret padne placanje poreza i doprinosa za prihod koji je ostvario od prodaje.

  Analogija sa ovim je kao sada u slucaju frilensera – fizickihlica koja nisu placala proeze i doprinose za svoj prihod. Na osnovu zakona opisanog ovde, dakel sada bi njihovi poslodavci bili duzni da za njih plate poreze i doprinose jer nisu dobro procenili da fizicka lica koja su im pruzala usluge nisu registrovali svoje delatnosti.

  Odgovori
 5. Jelena

  Pozdrav!
  Zanima me da li mogu, kao vlasnik agencije za zaposljavanje da zakljucim ugovor o poslovno-tehnickoj saradnji sa fizickim licem. Radi se o uslugama fizickog lica, koje imaju veze sa delatnoscu agencije, odnosno, fizicko lice bi pruzalo usluge iz oblasti zaposljavanja. Ako je moguc ovaj ugovor, kako i na koji nacin platiti porez ?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ovo je pitanje za pravnika.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 6. Andjela

  Poštovani,
  Ako naša firma vrši kupovinu od fizičkih lica, koja prodaju preko Halo oglasa i Kupujem prodajem, kakvu mi obavezu imamo kao firma? Kako je regulisana prodaja fizičkih lica preko interneta, novom fiskalizacijom?
  Unapred hvala na odgovoru.
  Andjela

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   U tekstu je dat odgovor na vaše pitanje. Što se tiče fiskalizacije, ona se odnosi na prodaju fizičkim licima, ne na nabavku od fizičkih lica.

   Svako dobro!

   Odgovori

Povratna veza/Povratni ping

 1. Otkup predmeta lične imovine od fizičkog lica - Experta - […] tekstu iz 2015. godine Kupovina predmeta od fizičkih lica koja nisu registrovana za obavljanje delatnosti pisali smo o kupovini…

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *