Kako do nove kartice zdravstvenog osiguranja (zdravstvene knjižice) i kako je overiti?

od strane | sep 14, 2017 | Preduzetnici, Privredna društva, Radni odnosi | 0 Komentara

Zamena (starih) zdravstvenih knjižica (novim) karticama zdravstvenog osiguranja (KZO) uveliko je u toku.

Ukoliko vaši zaposleni nisu obavili ovaj zadatak, on se može izvršiti na dva načina:

  • odlaskom u filijalu Fonda za zdravstveno osiguranje, ili
  • elektronski, na portalu eUprave.

Troškove izdavanja kartice treba da snosi svaki osiguranik (zaposleni) i oni iznos 400,00 dinara po zdravstvenoj kartici, bez obzira na to da li se zahtev podnosi u papirnoj formi u Fondu za zdravstveno osiguranje ili elektronski na portalu državne uprave.

Zahtev u papirnoj formi može podneti svaki zaposleni za sebe i članove svoje porodice, ili poslodavac za sve svoje zaposlene.

Da biste podneli zahtev u elektronskoj formi na portalu eUprava, potrebno je da kreirate korisnički nalog, a zatim pratite nekoliko koraka. Detaljan vodič koji vas vodi kroz ovaj postupak koji smo pripremili za portal MojaFirma.rs možete pronaći ovde.

Postupak je osmišljen tako da ga svaki zaposleni obavi za sebe. Naime, sa jednog naloga može se predati samo jedan zahtev, te ovaj način podnošenja zahteva za novu karticu nije praktičan za poslodavce.

Ukoliko ste već predali zahtev, na sajtu Fonda možete proveriti da li je vaša kartica gotova. Da biste pristupili ovom servisu kliknite ovde. Za proveru će vam biti potreban vaš LBO broj, pa ga pripremite.

Nove kartice zdravstvenog osiguranja za sada se overavaju (kao i stare knjižice). Nadležni su najavili ukidanje overe kartica do kraja godine, što podrazumeva automatsko produženje važenja kartica (nakon izmiranja obaveza za doprinose od strane poslodavaca).

Do tada, kartice se mogu overiti mailom. Mail sa zahtevom za overu i podacima o zaposlenima potrebno je poslati na mail adresu nadležne filijale RFZO. Spisak filijala sa email adresama možete pronaći na sajtu RFZO, u sekciji kontakti. Da biste otvorili ovaj spisak kliknite ovde.

 

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *