Koje poreske obaveze nastaju prilikom angažovanja konsultanata iz inostranstva?

od strane | sep 27, 2017 | PDV, Porez na dobit, Porez na dohodak, Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo, Spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje | 6 Komentari

U našem poreskom sistemu, uobičajeno je da poreska obaveza nastaje prilikom generisanja prihoda. Iz tog razloga, većina privrednika se iznenadi na pomen plaćanja poreza prilikom isplate naknade za usluge koju im je pružilo neko strano lice ili firma.

Ukoliko ste angažovali strano lice za pružanje usluga savetnika, inženjera, advokata, revizora, prevodioca morate voditi računa o poreskom tretmanu ovog posla.

U zavisnosti od toga da li vam uslugu pruža pravno ili fizičko lice, mogu se javiti različite poreske obaveze.

Oporezivanje će zavisiti od zemlje rezidentnosti vašeg partnera – isporučioca usluge, vrste usluge (da li se može smatrati da je usluga pružena ili se koristi na teritoriji Republike Srbije) i činjenice da li je strani partner pravno ili fizičko lice.

Ukoliko je strani partner registrovan kao pravno lice, moguće je da ćete prilikom plaćanja usluge morati da obračunate i platite porez po odbitku po stopi od 20%. Ukoliko sa zemljom u kojoj je vaš partner registrovan Republika Srbija ima potpisan međunarodni ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, uz posedovanje uredne dokumentacije (potvrda o rezidentnosti), možete se osloboditi obaveze plaćanja ovog poreza.

U slučaju da je vaš partner fizičko lice ili preduzetnik, promet između vas nije predmet poreza po odbitku o kojem smo govorili, ali može biti predmet poreza na dohodak građana, kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. U svakom konkretnom slučaju, treba proveriti da li je firma koja plaća inostranu uslugu dužna da obračuna i plati porez i doprinose strancu ili ne.

Nakon nedavnih izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost, mesto prometa usluga koje pruža strano lice domaćem licu a koje su o svojoj prirodi usluge savetnika, inženjera, advokata, revizora i sličnih usluga, kao i prevodilaca za usluge prevođenja, uključujući i prevođenje u pisanom obliku je Republika Srbija. To znači da je za promet nastao između stranog lica koje pruža uslugu i domaćeg lica koje ovu uslugu plaća obveznik PDV-a domaće lice. Ono je dužno da izvrši interni obračun PDV-a, a u određenih slučajevima, ostvaruje i pravo na odbitak u istom iznosu.

Ovu obavezu imaju i firme koje nisu obveznici PDV-a.

S obzirom na kompleksnost ove materije, i činjenicu da je ova oblast uređena ne samo domaćim zakonima već i odredbama međunarodnih ugovora, privredni subjekti treba da posvete posebnu pažnju prilikom prikupljanja informacija i određivanja poreskog tretmana naknada za usluge.

6 Komentari

 1. Dragan

  Postovana, nismo proknjzili 3 racuna nasih kupaca u 8om mesecu posto su racuni iz tog meseca, ali smo proknjizili u 9om odnosno povecana je poreska obaveza i platili smo je. U pitanju je oko 200000 pdva. Da li se snose neke posledice posto je greska ispravljena?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ukoliko ste naknadno utvrdili da u određenom mesecu niste obračunali i platili PDV na ispravan način, odnosno da ste obračunali i platili manje PDV-a, potrebno je da izmenite poresku prijavu za PDV za taj mesec i platite razlike PDV obaveze nakon izmene. Dakle, zakon predviđa izmenu, u vašem slučaju, PDV za avgust 2017. godine, te prikazivanjem PDV u septembru mesecu niste postupili potpuno u skladu sa zakonom.

   Srdačan pozdrav

   Odgovori
 2. Sonja

  Poštovana, u vezi sa gornjim tekstom možete li detaljnije objasniti, jer firma u kojoj radim pravno lice ima ugovor o konsultantskim uslugama sa fizičkim licem iz Austrije i treba da mu se plati mesečna naknada sa našeg deviznog računa na njegov račun u Austriji u iznosu od 1.200,00eur. Koje su naše obaveze što se tiče poreza na dohodak i kojim članom zakona je to regulisano? Možete li konkretno napisati koliki bi bio ovde porez, kako se računa? Takođe, zanima me šta je ovde osnovica za interni obračun pdv? Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Sonja,

   Sajt je informativnog karaktera. Ako vam je potreban konkretan obračun, molim vas, obratite se vašem knjigovođi.

   Hvala na razumevanju!

   Odgovori
  • Dejan

   Sonja, imam isti problem. Jesi li ti resila ovo sa isplatom stranom drzavljaninu i ako jesi kako?

   Odgovori
 3. Sasa

  Postovani,

  Ukoliko ja kao konsultant koji radi iskljucivo sa inostranim kompanijama, predjem 8 mil dinara, da li isto ulazim u sistem pdv od 20%?

  Hvala

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *