Elektronska poreska prijava za paušalno oporezovane preduzetnike – PPDG-1R

od strane | sep 5, 2018 | Preduzetnici, Racunovodstvo | 17 Komentari

Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Sl. glasnik RS“, broj 24/01,…,112/15) propisano da se poreska prijava za paušalno oporezovane preduzetnike od 1. januara 2018. godine podnosi isključivo u elektronskom obliku.

Ova obaveza unela je izmene u postupak osnivanja paušalaca, koji nakon registracije u Agenciji za privredne registre, imaju obavezu da predaju poresku prijavu koja nosi oznaku PPDG-1R.

Novoosnovani preduzetnik, koji je u registracionoj prijavi APR-a obeležio da želi da bude paušalno oporezovan, i koji ostvaruje pravo na paušalno oporezivanje, dužan je da u roku od 15 dana od dana upisa u registar APR-a, odnosno od datuma početka obavljanja delatnosti, podnese poresku prijavu PPDG-1R u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave.

Kako se poreska prijava podnosi isključivo elektronskim putem, na portalu ePorezi, preduslov za podnošenje prijave je da sam preduzetnik poseduje elektronski potpis, izdat od strane sertifikovanog tela, ili da za posao podnošenja prijave ovlasti neku drugu osobu, najčešće knjigovođu, koji će svojim elektronskim potpisom pristupiti portalu i obaviti sve potrebne radnje.

Poreska prijava za utvrđivanje poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na paušalni prihod od samostalne delatnosti – Obrazac PPDG-1R podnose preduzetnici koji su od 1. januara 2018. godine stekli pravo na paušalno oporezivanje po osnovu samostalne delatnosti, a opredelili su se za paušalno oporezivanje.

Preduzetnici koji porez na dohodak građana i doprinose po osnovu obavljanja samostalne delatnosti zaključno sa 31. decembrom 2017. godine plaćaju na paušalni prihod, i nemaju izmene uslova i obima poslovanja, odnosno prometa i drugih uslova od uticaja na visinu poreske obaveze kod paušalnog oporezivanja počev od 1. januara 2018. godine, ne podnose PPDG-1R u elektronskom obliku.

Međutim, preduzetnici paušalci kod kojih je došlo do značajnih promena nakon 01.01.2018. godine moraju podneti prijavu. Pod značajnim promenama podrazumevaju se:

 • prestanak obavljanja samostalne delatnosti (“gašenje radnje”, brisanje preduzetnika);
 • prekid obavljanja samostalne delatnosti (“mirovanje radnje”);
 • prelazak iz paušalnog oporezivanja u oporezivanje na stvarni prihod (prelazak u “knjigaše”);
 • promena osnova osiguranja;
 • nastavak obavljanja samostalne delatnosti nakon prekida obavljanja delatnosti (“aktiviranje radnje nakon mirovanja”);
 • prelazak iz oporezivanja na stvarni prihod u paušalno oporezivanje (prelazak iz “knjigaša” na “paušalca”);
 • nastavak plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u periodu prekida obavljanja samostalne delatnosti;
 • obavljanje delatnosti preko ovlašćenog poslovođe za vreme ostvarivanja naknade zarade zbog porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta;
 • promena vlasnika radnje;
 • nastavak obavljanja samostalne delatnosti nakon prestanka obavljanja delatnosti preko ovlašćenog poslovođe;
 • promena sedišta radnje;
 • prestanak plaćanja doprinosa u periodu prekida obavljanja samostalne delatnosti;
 • izmena obima poslovanja, odnosno prometa i drugih uslova od uticaja na visinu poreske obaveze kod paušalnog oporezivanja.

Vrsta promene koja se prijavljuje unosi se u polje 1.1a – Osnov za prijavu – izborom propisane oznake iz padajućeg menija u samoj elektronskoj prijavi.

Poreski inspektor za svaki od navedenih slučajeva, nakon prijema poreske prijave, sprovodi postupak kontrole i u postupku kontrole donosi odgovarajuću vrstu poreskog rešenja.

Možemo zaključiti da će svaki novoosnovani preduzetnik koji preda zahtev za paušalno oporezivanje morati da preda elektronsku poresku prijavu PPDG-1R u roku od 15 dana. To će biti dužni i svi paušalci kada u njihovom poslovanju dođe do promena sa gornjeg spiska koje je potrebno prijaviti Poreskoj upravi.

Posledično, preduzetnici će morati da:

 • nabave elektronske potpise, ako žele da ovaj posao obave sami, ili
 • angažuju knjigovođu koji će kao ovlašćeno lice popuniti i predati prijavu za njih.

17 Komentari

 1. sanja

  imate odlicna i sadrzajna obavestenja

  Odgovori
  • Branko

   Kada se radnja stavi u mirovanje i podnese prijava, sta se dalje desava to niko nigde ne kaže. Šta se radi sa tim poreskim rešenjem koje se donese, gde se ono dobija i šta stoji u njemu, da li samo ako postoje dugovi treba da se plate ili imaju još neki dodatni troškovi?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani Branko,

    Tokom perioda mirovanja ne smete da obavljate delatnosti što znači da ne smete da isporučujete dobra i pružate usluge i po tom osnovu izdajete račune. Poresko rešenje koje dobijete izmirujete samo ukoliko prema njemu imate neku razliku za prethodni period. Rešenje stiže u poresko sanduče na portalu Poreske uprave. Tokom mirovanja, načelno, ne zaračunavaju se porez i doprinosi, osim u nekim izuzetnim slučajevima.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
    • Branko

     Poštovana,
     da li se zna u kom roku od podnošenja prijave da je radnja u mirovanju treba da se dobije rešenje. Pitam jer sam podneo prijavu pre 15 dana i ne dobijam nikakav odgovor.

     Hvala!

     Odgovori
 2. Rada Bosnjak

  Odlican sadrzaj..

  Odgovori
 3. vlado

  Vrlo prihvatljiva i korisna tumačenja.

  Odgovori
 4. Mira

  Odlicna obavestenja,hvala puno!

  Odgovori
 5. Milos

  Veoma sadrzajno i jasno objasnjenje. Sve pohvale

  Odgovori
 6. Milos

  Veoma detaljno i jasno objasnjeno.

  Odgovori
 7. Nikola Stanic

  Kako da podnesem poresku prijavu

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Prijava se podnosi na portalu ePorezi, uz elektronski sertifikat. Ukoliko vam treba pomoć, možete angažovati knjigovođu da preda prijavu za vas.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 8. Marko

  Meni je resenje stiglo posle otvaranja agencije u poresko sanduce iako nisam podneo prijavu ppdg-1r. Da li je i dalje potrebno da je podnesem?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ne, poreska prijava nakon osnivanja se više ne podnosi, ukoliko se u samoj registracionoj prijavi prilikom registracije firme označi opcija paušalnog oporezivanja.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
   • Dragan

    Veoma poučan tekst.
    Moje pitanje je sledece.
    Osnovao sam radnju 22. Septembra. Poresku prijavu mi je podneo jedan knjigovodja i dobio sam iznose koje placam do decembra 2020. Zanima me da li je neophodno svake godine u januaru da se podnese nova poreska prijava za tekucu godinu, i ako jeste, koja vrsta prijave se popunjava.
    Hvala

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovani,

     Ne podnosi se poreska prijava PPDG-1R ukoliko nije nastao nijedan događaj koji to uslovljava, već samo zbog kraja poslovne godine i početka nove.

     Srdačan pozdrav!

     Odgovori
 9. Ena

  Poštovana,
  Imam zamrznutu radnju od 2019. godine, ali sam prijavu podnosila i za 2020. Ove godine mi je PU vratila novac na račun koji je greškom skinut. Da li ja sada treba da podnesem prijavu i za ovu godinu u kojoj je status bio zamrznut sve vreme? Da li se to vraćanja novca zbog greške u sistemu tretira isto kao uslov?
  Pozdrav 🙂

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ako mislite na PPDG-1R prijavu, ona se podnosi samo u slučaju promene podataka koji utiču na oporezivanje. Povraćaj novca od strane Poreske uprave smao po sebi nije razlog za podnošenje PPDG-1R poreske prijave.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *