Rok za povrat subvencije za fiskalizaciju 05.10.2022. godine

od strane | sep 22, 2022 | Fiskalizacija, Platni promet, Preduzetnici, Privredna društva | 13 Komentari

Obveznici fiskalizacije koji su u prvoj polovini godine primili subvenciju za nabavku fiskalnog uređaja gube pravo na finansijsku podršku ukoliko ne započnu da vrše promet na malo najkasnije do 1. oktobra 2022. godine, u poslovnom prostoru i prostoriji za koju je dodeljena finansijska podrška.

Obveznik fiskalizacije koji izgubi pravo na subvenciju, dužan je da izvrši povraćaj sredstava na namenski račun otvoren za tu namenu kod Uprave za trezor. 

Dobijena sredstva prilikom povrata treba uvećati kamatu. Kamata se obračunava po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza počev od dana kada je isplaćena finansijska podrška. Uplatu treba obaviti najkasnije u roku do 05.10.2022. godine.

Poreska uprava će vršiti proveru gubitka prava na korišćenje finansijske podrške kao i prinudnu naplatu u slučaju da obveznici sami ne izvrše povrat sredstava. U tom slučaju, obveznici mogu očekivati da im budu naplaćeni i troškovi prinudne naplate te savetujemo obveznike da izvrše povrat sami i ne izlažu se dodatnim troškovima.

13 Komentari

 1. Atila

  Hvala uvek na vreme !!! Pitanje: da li može majstor limar da ponese fisk uređaj kod knjigovođe da mu on unese pazar pošto ne zna da rukuje kasom? Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Evidentiranje prometa mora da se obavlja u realnom vremenu, na prodajnom mestu, a ne naknadno. U tom smislu, smatram da, čak i ako knjigovođa ima volju da ovo uradi, to nije rešenje.

   Svako dobro!

   Odgovori
 2. Milka

  Pitanje šta se dešava kad je preduzetnik počeo da koristi f.k. i onda je privremeno zatvorila i sad želi da je skroz zatvori. A uzeli su sredstva za nabavku kase . Dali treba da vrati sredstva.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ako ste na fiskalnom uređaju evidentirali promet u međuvremenu, onda ne gubite pravo na subvenciju po ovom osnovu.

   Svako dobro!

   Odgovori
   • Andreja

    Postovani, preuzela sam fiskalnu kasu koja je aktivna ali nisam imala evidentiranu prodaju jer prodaje nije ni bilo. Da li se u tom slucaju vrsi povracaj sredstava za istu?

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovana,

     Ako ste dobili subvenciju za nabavku fiskalnog uređaja, a u poslovnom prostoru u kojem se taj uređaj nalazi ne evidentirate promet do naznačenog roka, potrebno je da szbvenciju vratite.

     Svako dobro!

     Odgovori
   • Marina

    Poštovana,
    Na koji način se vraća subvencija, koja je kamata i na koji račun. Gde da se obratim za informacije o vraćanju.
    Hvala unapred.

    Odgovori
   • İvana

    Danas saznajem od poreske da je evidentani iznos koji je potrebno ostvariti minimum 28000rsd.

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovana,

     Po našem mišljenju, to tumačenje nije ispravno – iznos prometa koji treba evidentirati nije određen.

     Srdačan pozdrav!

     Odgovori
 3. Sanja

  Postovani interesuje me da li mogu da prebacim subvencije na kasi koju sam aktivirala a za nju nisam dobila subvencije.Naime za subvencije sam konkurisala za tri prodajna mesta .Dva prodajna mesta su na pijaci i za njih sam dobila subvencije.A za butik gde sam kupila kasu i aktivirala je nisam dobila subvencije.Posto sam jedno prodajno mesto na pijaci zatvorila interesuje me da li moram da vratim obe subvencije ili jednu mogu da zadrzim zbog toga sto nisam dobila subvencije za butik

  Odgovori
 4. Rada

  Postovana,
  Na koji racun je potrebno izvrsiti povrat subvencije i kako se izracunava kamata za kasnjenje? Ne mogu da pronadjem ni broj namenskog racuna,a ni semu po kojoj se izracunava kamata.
  Hvala puno na odgovoru.

  Odgovori
 5. ZORICA

  Postovana,
  Sportsko udruzenje paintbool nije imalo nikakvih aktivnosti do oktobra
  da li i ovakve nedobitne organizacije moraju da vrate subvencije
  Hvala

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *