Brisanje obveznika iz evidencije za PDV

od strane | jan 8, 2013 | PDV, Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo | 1 Komentar

Ministar finansija doneo je novi Pravilnik o obliku i sadržini prijave za evidentiranje obveznika PDV, postupku evidencije i brisanja iz evidencije i obliku i sadržini poreske prijave koji se primenjuje od 1. januara 2013. godine.

Ovaj pravilnik bliže uređuje pitanja o brisanju obveznika iz evidencije koja izmenama zakona o PDV-u nisu bila jasno definisana.

Osnovna izmena u ovoj oblasti jeste da se od 1. januara brisanje iz evidencije vrši isključivo na zahtev obveznika, i to u slučaju prestanka obaveze plaćanja PDV-a ili prestanka obavljanja delatnosti. Dakle, brisanje po sili zakona više se neće primenjivati ukoliko obveznik PDV-a ostavri promet manji od cenzusa za ulazak u sistem PDV-a, kao što je to do sada bio slučaj, kao ni u bilo kom drugom slučaju. (Ujedno podsećamo da je visina prometa koja opredeljuje obavezu za plaćanje PDV-a od oktobra 2012. godine podignuta na 8.000.000,00 dinara).

To znači da u sistemu PDV-a od 01.januara 2013. godine mogu ostati u sistemu PDV-a i oni obveznici koji su tokom 2012. godine ostvarili promet manji od 2.000.000,00 dinara. Ovi obveznici nisu obavezni da nadležnom poreskom organu podnose zahtev za brisanje iz sistema PDV-a, ali to mogu učiniti, ukoliko žele.

Zahtev za brisanje iz evidencije PDV-a može da podnese obveznik koji u prethodnih 12 meseci nije ostvario ukupan promet veći od 8.000.000,00 dinara (član 38. stav 1. Zakona o PDV-u).

Zahtev za brisanje može se podneti tokom cele godine, u bilo koje vreme. 

Ukoliko se obveznik evidentirao po svojoj volji u sistem PDV-a, u tom slučaju u sistemu mora ostati najmanje dve godine, a nakon isteka tog perioda može podneti zahtev za brisanje iz evidencije, ukoliko mu je promet manji od zakonom propisanog cenzusa od 8.000.000,00 din.

Obveznik koji prestaje da obavlja delatnost dužan je da najmanje 15 dana pre podnošenja zahteva za brisnaje iz registra, nadležnom poreskom organu podnese zahtev za brisanje iz PDV evidencije.

1 Komentar

 1. Marija

  Poštovani,
  firma je u stečaju i u sistemu je pdv-a. Kako je postupak stečaja prodati svu robu i namiriti poverioce u proteklih 12 meseci se samo to i radilo.
  Dakle, prethodnih 12 meseci je bio promet veći od 8.mil. ali za narednu godinu bi tu obavezu slanja pdv prijava skinuli jer nema vise sta da se proda i pitanje da li će biti bilo kakvog prometa.
  U slučaju zaključenja stečaja da li se automatski gasi i obaveza za pdv ili moramo posebno i za to da podnesemo neki zahtev.? <hvala

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *