Automatski odbijene fakture na portalu eFaktura.gov.rs

od strane | jun 7, 2023 | Elektronsko fakturisanje | 9 Komentari

Na portalu eFaktura.gov.rs juče je puštena u rad skripta koja vrši automatsko odbijanje svih faktura na portalu čiji status nije regulisan od strane kupaca u roku od 20 dana od dana slanja.

Ako kupac fakturu nije ni odbio ni prihvatio, posle 20 dana faktura će preći u status „odbijena“.

Automatski odbijene fakture mogu se naknadno prihvatiti od strane kupaca.

Ukoliko je faktura ispravna i dokumentuje promet koji je izvršen, automatsko odbijanje od strane portala eFakture nije razlog da prodavac fakturu stornira i izdaje novu fakture, već je potrebno da kupci fakture naknadno odobre. Dovoljno je da, u okviru konkretne fakture kliknu na dugme Prihvati.

Ukoliko imate fakturu sa statusom „odbijena“, možete klikom na ikonicu sata otvoriti istoriju statusa ove fakture. Ovde možete videti da li je faktura odbijena automatski od strane portala, ili akcijom vašeg kupca, kao i datum i vreme odbijanja fakture.

Ova funkcija je trajna, pa je potrebno da kupci i ubuduće sve nove fakture pregledaju, prihvate ili odbiju u roku od 20 dana od dana prijema na portalu SEF.

Video na ovu temu možete pogledati ovde:

Experta – Automatski odbijene fakture na SEF – šta preduzeti? – YouTube

 

9 Komentari

 1. Olga

  Pozdrav

  Odgovori
 2. Dragana

  Zelim da budem obavestena

  Odgovori
 3. Milan

  Milina za „lopove“ koji neće da prihvate fakturu.
  Zašto nije faktura automatski prihvaćena, a da dužnik, može da je odbije, naravno uz obrazloženje.

  Odgovori
  • Mila

   Sta raditi kad je automatski odbijena, pa korisnik ima neki bezveze razlog i neće da prihvati fakturu, a neće ni da je odbije. Iako je više puta opomenit i zamoljen drži fakturu i dalje u statusu automatski odbijena, a mesec prolazi.

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovana,

    Ukoliko je faktura po vašem mišljenju ispravna, ne treba da preduzimate ništa. Kako smo informisani, izvršenje (naplata duga) može da se izvrši i na osnovu fakture koja nije odobrena.

    Svako dobro!

    Odgovori
 4. Milan

  Neodgovarajući status je „odbijena“. Trebalo je dati status pasivna da bi naziv sugerisao mogućnost naknadnog prihvatanja.

  Odgovori
 5. JKP VODOVOD BEZDAN

  Izuzetno loše rešenje, bolje da bude automatski prihvaćena a da je kupac samo sa razlogom može odbiti. Stvara se mogućnost neizmirivanja obaveza jer mnogi
  neredovno prate SEF i ne kontrolišu primljene fakture naročito ako je u pitanju
  privatni sektor.

  Odgovori
  • Joter doo

   apsolutno se slazem, kupci i plate cak odredjene fakture ali ih SEF apsolutno ne interesuje.
   Tako da bi razumnije bilo da se fakture automacki prihvate a ne odbiju, jer nam prave problem u poslovanju. Trebamo da molimo i zovemo vise puta kupca. Tako gubimo vreme i usporavamo poslovanje.

   Odgovori
 6. Milan

  loš potez za automatsko odbijanje fakture iz mnogo razloga. Vrlo je naporno tako poslovati. Molim da se tu nešto popravi. Ima struka posla tu.
  Pozdrav

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *