Status izvođača radova u svetlu oslobođenja od PDV obaveze

od strane | feb 6, 2013 | Građevinarstvo, PDV, Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo | 8 Komentari

Ministarstvo finansija objavilo je objašnjenje kojim se preciznije definiše šta se smatra investitorom, a šta izvođačem radova, u smislu člana 10. 2. 3. Zakona o PDV-u, koji predviđa oslobađanje izvođača radova od obaveze obračuna PDV-a kada fakturiše radove investitoru koji je, kao i sam izvođač u sisitemu PDV-a.

Do izlaska ovog mišljenja, postojala je nejasnoća koji privredni subjekti se smatraju izvođačem radova i koji su uslovi potrebni da bi izvođač ostvario pravo na oslobođenje od obaveze obračuna PDV-a, koja je sada otklonjena.

Citiramo relevantni deo pomenutog mišljenja:

„Izvođačem radova, u smislu zakona kojim se uređuje planiranje i izgradnja, smatra se lice koje je sa investitorom zaključilo ugovor o građenju građevinskog objekta, uključujući i dograđivanje, sa pravimo i obavezama koju su ovim zakonom propisani za izvođača radova. S tim u vezi, reč je o licu čiji je naziv, u svojstvu izvođača radova, istaknut na tabli kojom se obeležava gradilište obezbeđenoj od strane investitor, čije ovlašćeno lice pre početka radova potpisuje glavni projekat za izvođača radova, koje rešenjem određuje odgovornog izvođača radova na gradilištu i dr.“

Samo lice iz prethodnog stava, koje zadovoljava i ostale uslove:

 1. Da je obveznik PDV-a
 2. Da izvodi radove na izgradnji ili dogradnji objekta
 3. Da fakturiše direktno investitoru koji je u sistemu PDV-a ili državnom organu (bez obzira na to da li je u sistemu PDV-a ili ne)
 4. Da za predmetne radove investitor poseduje građevinsku dozvolu

Ima pravo na oslobođenje po članu 10. 2. 3.

Originalni dokument možete pogledati ovde.

Kako se obračunava PDV obaveza kada izvođač fakturiše fizičkom licu koje nije obveznik PDV-a pročitajte ovde.

8 Komentari

 1. MARINA MIJALKOVIC

  A sta kada je rec o glavnom izvodjacu masinskih i elektro instalacija.Konkretno mi smo firma koja se bavi uvodjenjem parnog grejanja,klimatizacije i elektro instalacija,i imamo direktno potpisan ugovor sa investitorom za ovu vrstu radova,na stambeno poslovnom objektu,(zgrada od 5 spratova sa lokalima),i naziv nase firme nije na tabli kojom je oznaceno gradiliste.Da li i mi imamo pravo da fakturisemo bez pdv-a u skladu sa ovim misljenjem ministarstva?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Prema našem mišljenju, ne ispunjavate navedene uslove i nemate pravo da fakturišete usluge bez PDV-a.

   Odgovori
 2. Jovic Tamara

  Dali investiror moze biti ujedno i izvodjac radova?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Naravno da može, u tom slučaju imate proizvodnju za sopstvene potrebe ili za tržište.

   Odgovori
 3. Natasa Mandic

  Da li investitor i glavni izvodjac radova ipak mogu da potpisu ugovor gde ce glavni izvodjac radovi usluge fakturisati sa PDV-om, bez obzira na clan 10. stav 2. Zakona o PDV?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Postovani,

   Već smo odgovarali na slična pitanja. Ovde citiram odgovor:

   Ukoliko poreski obveznik iskaze na racunu PDV za koji nije bilo obaveze obračuna, mora taj PDV i da plati, a primalac racuna (investitor) NEMA PRAVO da PDV iz racuna koristi kao odbitni.

   Odgovori
   • dojcinovic dragan

    ja sam investitor na stambenoj zgradi,ali sam fizicko lice,imam izvodjaca radova koje je pravno lice i u sistemu je pdv-a,kakva treba da bude faktura za izvrsene radove prema meni,da li sa pdv-om ili ne molim objasnite mi.

    Odgovori
 4. aleksandra djokic

  Postovani.

  ukoliko neko radi po gradjevinskom ugovoru nabavku, isporuku i ugradnju i pustanje u rad brzopodizucih unutrasnjih rolo PVC vrata da li se obracunava PDV ili ne?

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *