Rok za prijavu poslodavaca na Javni poziv u okviru Programa Moja Prva Plata je 31.10.2023. godine

od strane | okt 14, 2023 | eUprava, Preduzetnici, Privredna društva, Radni odnosi | 0 Komentara

Na sajtu mojaprvaplata.gov.rs objavljen je 10. oktobra 2023. godine Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ u 2023. godini.

Na sajtu se navodi da će Program i u novom ciklusu omogućiti da se do 10.000 mladih srednjeg i visokog obrazovanja, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima. Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva turizma i omladine, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Poziv je otvoren za sve privredne subjekte koji posluju na teritoriji Republike Srbije (preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika pravna lica i javni sektor).

Mladima srednjeg obrazovanja obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 28.000,00 dinara, dok za one visokog obrazovanja naknada iznosi 34.000,00 dinara. Nacionalna služba za zapošljavanje vrši isplatu sredstva direktno licima na osposobljavanju, preko banke „Poštanska štedionica“ ad Beograd, koja će za navedenu namenu otvoriti namenski tekući račun licima, bez naplate troškova održavanja računa. Doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti se uplaćuju u skladu sa zakonom.

Pored iznosa koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva.

Osposobljavanje za rad traje devet meseci.

Program ima nekoliko faza. Prva, tokom koje zainteresovani poslodavci treba da se prijave za učešće traje do 31.10.2023. godine. Nakon toga, od 6. novembar – 24. novembar 2023. godine trajaće prijavljivanje mladih na oglašene pozicije. 

Do kraja godine je planirano okončanje naredne tri faze koje podrazumevaju povezanivanje poslodavaca i kandidata i konačan izbor i dogovor, tako da samo osposobljavanje mladih počinje 01.01.2024. godine.

Tekst Javnog poziva možete pronaći ovde.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *