Program Moja prva plata

od strane | avg 17, 2020 | Preduzetnici, Privredna društva, Radni odnosi | 0 Komentara

U cilju zapošljavanja mladih koji su završili srednju školi ili fakultet, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o Programu podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata.

Uredba je stupila na snagu 15.08.2020. godine, a realizaciju Programa sprovodiće Nacionalna služba za zapošljavanje.

Realizacija treba da počne raspisivanjem javnog poziva mladima i firmama da se prijave za učešće u Programu. Javni poziv sadržaće sve uslove koje treba da ispune učesnici.

Očekuje se izrada veb portala putem kojeg će se zainteresovane firme i mladi prijavljivati za učešće u Programu. Početak rada mladih diplomaca kod zainteresovanih poslodavaca treba da bude u novembru 2020. godine.

Da bi mogli da učestvuju u Programu, diplomci srednjih školi i fakulteta treba da budu mlađi od 30 godina, bez radnog iskustva, prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program će obuhvatiti 10.000 mladih.

Mladi mogu da očekuju 20.000 dinara mesečne naknade od Nacionalne službe za zapošljavanje ukoliko imaju srednje obrazovanje, odnosno 24.000 dinara mesečno ukoliko imaju visoko obrazovanje, tokom 9 meseci, koliko će trajati Program.

Nacionalna služba za zapošljavanje obračunaće i uplatiće mladima doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, a u Uredbi se navodi da poslodavci mogu mladima da uplate i dodatna sredstva.

Sve ovo navodi na zaključak da će se Program sprovoditi bez zasnivanja radnog odnosa, ali ostaje da ova činjenica bude uređena u javnom pozivu, čije se objavljivanje očekuje.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *