Prestanak obaveze vođenja kontrolnika

od strane | okt 31, 2012 | Spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje | 2 Komentari

Prestankom važenja Uredbe o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole deviznog poslovanja rezidenata i nerezidenata, od 6. oktobra 2012. godine prestala je obaveza vođenja kontrolnika kao evidencije o spoljnotrgovinskom poslovanju.

I pored toga, rezidentima se savetuje da sami osmisle i vode evidenciju o obavljenom uvozu i izvozu robe i usluga i plaćanjima i naplatama to tim osnovima, kako bi mogli da prate njihovu realizaciju i na vreme identifikuju poslovne događaje koji podležu posebnom tretmanu. Tako na primer, ovakva evidencija treba da ukaže na neuparene tokove novca i robe/usluga, gde postoji vremenski razmak duži od godinu dana. Ovakvi poslovi imaju tretman kreditnih poslova i podležu obavezi evidentiranja kod Narodne banke Srbije. Ova oblast uređena je Odlukom o evidentiranju kreditnih poslova sa inostranstvom i novim izmenama propisa nije pretrpela promene.

Treba očekivati i izmene brojnih obrazaca koji sadrže redni broj posla iz knjige kontrolnika, kao što su deklaracije u spoljnotrgovinksom prometu, prijava kreditnog posla NBS i slično.

 

2 Komentari

 1. Marija

  Postovani,
  da li je preduzetnik pausalac u obavezi da vodi kontrolnik ukoliko posluje sa inostranstvom?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Obaveza vođenja kontrolnika ukinuta je 2012. godine.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *