Lokalne komunalne takse i firmarina

od strane | okt 31, 2012 | Parafiskalni sistem | 13 Komentari

Izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave ukinut je određeni broj lokalnih komunalnih taksi, definisani su najviši mogući iznosi a preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod manji od 50.000.000,00 dinara oslobođeni su plaćanja određenog broja taksi. Ove izmene stupile su na snagu 01.10.2012. godine.

Izmenama Zakona predviđeno je ukidanje obaveze plaćanja lokalne komunale takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, takozvane firmarine i to za preduzetnike i mala pravna lica (svrstana tako prema kriterijumima koje definiše Zakonu o računovodstvu i reviziji) koja imaju godišnji prihod do 50.000.000,00 dinara.

Srednja pravna lica i preduzetnici i mala pravna lica sa godišnjim prometom preko definisanog iznosa plaćaju firmarinu u godišnjoj vrednosti od najviše dve prosečne zarade po zaposlenom.

Velika pravna lica od 01.01.2013. godine plaćaće firmarinu u godišnjem iznosu od najviše tri prosečne zarade po zaposlenom.

Referentna je prosečna zarada na teritoriji jedinice lokalne samouprave za period januar-avgust iz godine koja prethodi godini obračuna.

Određene delatnosti, kao što su bankarstvo, osiguranje, proizvodnja i trgovina naftom i njenim derivatima, duvanskim proizvodima, telekomunikacije, elektroprivreda, kazina itd. izuzeti su od ovih ograničenja. Za njih je gornja granica za plaćanje firmarine postavljena na nivou od deset prosečnih zarada po zaposlenom.

13 Komentari

 1. Marija

  Poštovani,
  bila bih Vam zahvalna, ukoliko biste mi dali savet kako popstupiti u sledećoj situaciji:
  Zakupcu smo izdali poslovni prostor u periodu od 15.01.2016 – 15.01.2019. i Ugovorom je regulisano da zakupac svakog meseca uplaćuje odredjeni iznos zakupnine, da mu se za svaku uplatu izdaje avansni račun, a da mu se račun za zakup izdaje jednom godišnje. Po svakom izdatom avansnom računu plaćamo PDV. Sada je došlo vreme da izdamo raču za prvu godinu korišćenja prostora (naravno po računu nema plaćanja, potsživanje ćemo zatvoriti iz avansnih uplata). Moje pitanje se odnosi na to u koju evidenciju, za obračun PDV-a se unosi taj račun? Da li se unosi u knjigu izlaznih računa (meni je nelogično, jer po tom računu nemamo obavezu obračuna i plaćanja PDV-a) ili se unosi u knjigu izlaznih avansnih računa (kao odbitna stavka, obzirom da je PDV već plaćen po avansnom računu).
  Unapred puno hvala

  Odgovori
 2. miroslav

  Gospodo,
  Budite ljubazni pa korigujte ovu grubu omašku koju ste naveli: 50.000,00 dinara
  – nije nego je 50.000.000,00 dinara !!!!!!!!!! – samo zbunjujete ljude !

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Hvala što ste mi skrenuli pažnju na grešku! Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. ranko

  da li je i sada na snazi takav zakon ,jer sam dobio da platim za isticanje firme u prethdnih 6 godina .unapred hvala

  Odgovori
  • Ranko

   Poštovana,danas sam saznao da u gradskoj poreskoj službi imam dug za gradsku komunalnu taksu za isticanje firme u iznosu od 86000rsd od toga je glavnica oko 50000. Nisam siguran od kada je taj dug. Radi se o udruženju barmena koje je registrovano na moju kućnu adresu i u realnosti nikada nije postojalo isticanje firme?
   Šta da radimo,pomoć!?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Proverite od kada je dug i da li je možda došlo do zastarevanja. Ove informacije potražite u lokalnoj poreskoj administraciji.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
 4. Aleksandar Vranić

  Da li smo u obavezi plaćanja lokalne komunalne takse po članu 42 Zakona o trgovini ako nemamo istaknutu firmu na poslovnom prostoru, bavimo se posredovanjem u prodaji poljopšrivrednih sirovina , šifra 4611, kancelarija se nalazi u dvorištu porodične stambene zgrade , nema istaknutu firmu i nema maloprodaju, hvala

  Odgovori
 5. Slobodan

  Postovani da li je potrebno da se prijavim za komunalnu taksu za isticanje firme ,preduzetnik sam i god.prihodi ne prelaze pola miliona,

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Treba da izvršite prijavu, ali ako ne prelazite prihod od 50 miliona dinara i ne obavljate neku od posebno pobrojanih delatnosti u zakonu (banke, osiguravajuće kuće, kockarnice itd) oslobođeni ste takse i nećete je plaćati.

   Svako dobro!

   Odgovori
 6. Nadjlukac Zdenko

  Postovani, dobio sam dug za komunalnu taksu na isticanje firme 35.098.00 din i kamate 60.005.53 din. Ta taksa je ukinuta 01.10.2012. godine, da li je u medjuvremenu nastupila zastarelost tog duga? Kao pocetno stanje duga stavili su mi datum 01.01.2023.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Potrebno je da utvrdite iz kog perioda potiče dug i da li je lokalna poreska administracija preduzimala korake za naplatu duga, da biste mogli da odredite da li je nastupila zastarelost. Od lokalne samouprave možete dobiti analitičke kartice duga iz prethodnih godina, sve do godine iz koje dug potiče, pa na osnovu ove dokumentacije, možete da se obratite pravniku za pomoć oko utvrđivanja evenutalne zastarelosti potraživanja.

   Svako dobro!

   Odgovori
 7. Dragan Urošević

  Poštovana Marija,

  Odgovorno sam lice neprofitnog udruženja (šd: 9499), za koje poslednjih nekoliko godina uredno podnosim Izjavu o neaktivnosti. Nemam istaknutu nikakvu firmu i do sada nisam podnosio prijavu za komunalnu taksu, jer mi je prihod 0,00.

  Koji je Vaš savet – da li je potrebno da, bez obzira na sve, ipak podnesem prijavu za komunalnu taksu? Pitam, jer na formularu LPA portala postoji opcija dodavanja objekta gde morate navesti dva datuma: dan upisa pravnog lica u registar i dan od kog je istaknuta firma. Kako da čekiram kada je istaknuta firma kad nije istaknuta i kad će na taj način ispasti da od osnivanja 2017. nisam platio taksu, iako nisam imao za šta.

  Hvala Vam unapred.

  S poštovanjem,
  Dragan Urošević

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Dragane,

   Mi u opisanom slučaju, za naše klijente, praktikujemo da podnesemo prijavu, a da u napomeni navedemo da se radi o prijavi u skladu sa članom 182b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i da je prijava informativna jer pravno lice nije poreski obveznik (nije ostvarilo prihode veće od 50 mil din).

   Ako se odlučite da podnesete prijavu, u datum isticanja firme možete staviti datum registracije. S obzirom da niste obveznik plaćanja takse, ovaj podatak je irelevantan.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *