Ministarstvo finansija promenilo je Pravilnik kojim se uređuje način na koji se izdaju fiskalni računi nekoliko dana pre pune implementacije novog sistema fiskalizacije, krajem aprila 2022. Tada je definisano da se prilikom izdavanja fiskalnog računa opcija „gotovina“ bira ukoliko kupac plaća novčanicama i kovanim novcem, platnim karticama, instant transferom ili čekovima građana.

Praktično, prema tadašnjem rešenju, opcije plaćanja „platna kartica“ i „ček“ nije trebalo koristiti na kasi.

Ova promena dovela je do dva problema. Prvo, s obzirom da je doneta neposredno pred početak rada velikog broja firmi na novim fiskalnim uređajima, mnogi obveznici nisu imali vremena da se sa istom upoznaju. Drugo, računi naplaćeni ne samo gotovinom, beleženi su kao takvi. Time je podatak o naplati putem gotovine izgubio svoju vrednost. U zbiru prodaje za gotovinu, nalazila se i prodaja koja je naplaćena putem platnih kartica ili čekova.

S obzirom da je ovaj podatak (ukupno primljen gotov novac) korišćen za uplatu pazara, kontrolu zaposlenih koji raspolažu novcem u blagajni, knjiženje i kontrolu od strane inspektora Poreske uprave, postavilo se pitanje kako do njega doći, sada kada podatak iz fiskalne kase nema upotrebnu vrednost.

Ministarstvo finansija, nepune 2 nedelje nakon prethodne izmene donosi novu, kojom pravila za odabir načina plaćanja na fiskalnoj kasi vraća na staro, za većinu firmi. 

Naime, većina obaveznika, od danas, 13.05.2022. godine treba, prilikom izdavanja fiskalnog računa, na samom fiskalnom uređaju, da bira način plaćanja koji kupac zaista i koristi:

  • gotovinu – za plaćanje u novčanicama i kovanom novcu
  • platnu karticu – za plaćanje posredstvom platne kartice
  • ček – za plaćanje čekovima građana

itd. prema pravilima iz Pravilnika, pre prethodne izmene.

Dve grupe privrednika ipak ne vraćaju se na staro, već za njih nastavlja da važi rešenje doneto krajem aprila. To su ugostitelji i pekare. Oni će i nadalje beležiti kao prodaju za gotovinu svaku transakciju koju naplate u gotovom, platnom karticom, instant transferom ili čekom.  

Kako bi obezbedili podatak o iznosu gotovinu koji treba da se nalazi u kasi, biće potrebno da vode dodatnu evidenciju. Pri tome mogu da se oslone na izveštaj iz POS terminala za naplatu putem platnih kartica i evidenciju o primljenim čekovima, za naplatu na čekove.