Poreska uprava podsetila sve koji ostvaruju prihode iz inostranstva kao fizička lica da su dužni da prihod prijave i da sami obračunaju i plate porez i doprinose

od strane | okt 13, 2020 | Porez na dohodak, Preduzetnici, Privredna društva | 2 Komentari

Poreska uprava izdala je saopštenje u kojem podseća sva fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, a naročito fizička lica koja ostvaruju prihode preko platformi i servisa kao što su YouTube, AirBNB, Upwork, Google servisi, da su dužni da u roku od 30 dana od priliva prijave prihode i obračunaju porez i doprinose kroz poresku prijavu PPP OPO.

Na mreži se pojavila i fotografija papirnog Saopštenja Poreske uprave u kojem se napominje da fizička lica u velikoj meri ne ispunjavaju poreske obaveze, te da je akcenat u kontrolama stavljen na uplate na otvorene kartice u inostranstvu kod pružalaca usluga kao što su Skrill, Payoneer i Neteller, kao i uplate fizičkih lica ka Booking.com.

U nastavku prenosimo Saopštenje Poreske uprave sa njihovog sajta:

“ Poreska uprava Republike Srbije na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu/drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika, ustanovila je visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.

Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama („jutjuberi“, „influenseri“), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana („stan na dan“).

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave, da pre preduzimanja bilo koje radnje poreskog organa u vezi učinjene radnje ili propusta, odnosno pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno to učine, odnosno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

Poreska uprava Republike Srbije će nastaviti kontinuirano sprovođenje poreskih kontrola fizičkih lica.

Dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem Kontakt centra na brojeve telefona: 011-33-10-111 ili 0700-700-007, ili neposredno na šalterima „Vaš poreznik“ u filijalama Poreske uprave.“

Ističemo da ova obaveza ne važi za lica koja su se registrovala kao preduzetnici ili pravna lica i prilive po osnovu delatnosti ostvaruju na poslovne račune kod banaka i platnih institucija.

2 Komentari

 1. IVANA

  DA LI SAM DUZNA KAO PREDUZETNIK DA PODNOSIM TU PRIJAVU PP OPO ZATO STO
  MI FIRMA NIJE REGISTROVANA NA ADRESU GDE ZIVIM. TO MI TRAZI PORESKA DA
  PODNESEM KAO ZAKUP. A JA I NE PLACAM ZAKUP JER MI NIJE POTREBAN IMAM
  REGISTROVANU DELATNOST NA ADRESI ZBOG POSTE. AKO MOZE POMOC DA LI I
  KAKO DA PODNESEM NESTO STO NE PLACAM NITI OSTVARUJEM PRIHOD A TRAZE MI DA TO PODNESEM.I TO STO JE REGISTROVANO VODI SE KAO 7M2 ZBOG POSTE.
  UNAPRED ZAHVALNA

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Ivana,

   Ukoliko zakupljujete prostor od fizičkog lica, Poreska uprava može da zahteva obračun i plaćanje poreza, kada sumnja da se ne radi zaista o besplatnom koriščenju, već o izbegavanju plaćanja poreza. To je obično slučaj kada koristite prostor a ne plaćate zakup osobi koja vam nije supružnik ili roditelj.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *