Poreska uprava poslala je paušalna rešenja za 2023. godinu

od strane | jan 22, 2023 | Porez na dohodak, Preduzetnici, Racunovodstvo | 5 Komentari

Poreska uprava počela je sa izdavanjem rešenja za poreze i doprinose koji se plaćaju mesečno za paušalno oporezovane preduzetnike za 2023. godinu. Poreska rešenja stižu u Poresko sanduče, na portalu ePorezi, kome mogu pristupiti sami preduzetnici ili lica koja oni ovlaste (na primer računovođe).

Preduzetnici mahom mogu očekivati povećanje poreske osnovice od 10% u odnosu na prošlu godinu, s obzirom da je zakonska odredba, kojom je fiksirano povećanje osnovice iz godine u godinu na najviše 10% produžena i na 2023. godinu.

U Poreskom sandučetu ćete pronaći:

 • Izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda (poreske osnovice)
 • Rešenje o visini poreza na prihode od samostalne delatnosti
 • Rešenje o visini doprinosa za socijalno osiguranje

Na kraju i jednog i drugog rešenja nalaze se nalozi za plaćanje poreza i doprinosa za 2023. i 2024. godinu. Potrebno je iznose sa početka rešenja prepisati u polje „iznos“ u uplatnice za 2023. godinu, pre korišćenja uplatnica. Uplatnice se koriste prvi put za plaćanje obaveza za januar 2023. godine, koje dospevaju 17.02.2023. godine, a zatim svakog meseca do 15-og u mesecu, zaključno sa obavezama za decembar 2023. godine koje treba platiti do 15.01.2024. godine.

U nastavku prenosimo Obaveštenje sa sajta Poreske uprave u celosti:

„Poreska uprava Republike Srbije izvršila je obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, za vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode od samostalne delatnosti i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, plaćaju na paušalno utvrđeni prihod (preduzetnici paušalci).

Poreska uprava će dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima, kao i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, vršiti u elektronskom obliku, postavljanjem u poresko sanduče, u periodu od 19. do 23. januara 2023. godine, posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi).

Novoosnovani preduzetnici-paušalci će u roku od 48 sati od dana registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobiti izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda i rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskom obliku, u poresko sanduče posredstvom portala ePorezi.

Rešenje se dostavlja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave i smatra se dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave, shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Podsećamo da je za pristup portalu Poreske uprave neophodan kvalifikovani elektronski sertifikat, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Republici Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems). Ukoliko pristup poreskom sandučetu vrši drugo lice u ime preduzetnika paušalca, poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti.

Mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, uplaćuju se sa pozivom na broj, u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2023. godinu.

Napominjemo, u okviru rešenja su dostavljeni primeri popunjenih uplatnica za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Poreski obveznici se dodatno mogu informisati preko Kontakt centra Poreske uprave na brojeve telefona: 0700 700 007 i 011/331 01 11, kao i na šalteru „Vaš poreznik“, u 37 filijala Poreske uprave širom Srbije.“

 

5 Komentari

 1. Aleksandra KAŠERIĆ

  Koliko košta ova usluga slanja novosti o propisima na mejl

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Dovoljno je da se prijavite na mailing listu i stizaće vam obaveštenje o svim novim tekstovima na sajtu. Usluga se ne naplaćuje.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 2. Nina

  Prijava na mailing listu.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Nina,

   Prijavu na mailing listu možete izvršiti upisom podataka u odgovarajuća polja između teksta i prvog komentara.

   Hvala što nas pratite!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *