PDV ili porez na prenos apsolutnih prava u prometu nepokretnosti

od strane | jun 25, 2013 | Građevinarstvo, PDV | 19 Komentari

Promet nepoktretnosti oporezuje se porezom na dodatu vrednost ili porezom na prenos apsolutnih prava. Ova dva poreza su međusobno isključiva, što znači da se nikada ne plaćaju istovremeno za jedan isti promet.

Prvi promet novoizgrađene nepokretnosti uvek se oporezuje porezom na dodatu vrednost – PDV-om. Stambene jedinice oporezuju se po posebnoj stopi od 8%, dok se ostale jedinice u stambenim i poslovnim objektima prometuju po opštoj stopi. Kupac prvog stana ima pravo da uz ispunjene propisanih uslova izvrši povraćaj plaćenog PDV za kupljenu nepokretnost. Kupac nepokretnosti – pravno lice koje je obveznik PDV-a ima pravo na odbitak PDV iz računa ako nepokretnost kupuje za obavljanje delatnosti (poslovni prostor). Ukoliko pravno lice – obveznik PDV-a kupuje nepokretnost radi dalje prodaje ili za potrebe stanovanja (raseljavanje lica, izdavanje u zakup zaposlenima ili drugim fizičkim licima) u tom slučaju ne postoji pravo na korišćenje prethodnog PDV iz računa za kupovinu nepokretnosti za umanjenje poreske obaveze.

Prilikom drugog i narednih prometa obračunava se i plaća porez na prenos apsolutnih prava. Fizička lica – kupci prvog stana i u ovom slučaju imaju pravo na povraćaj, u određanom iznosu i uz ispunjenje propisanih uslova.

Izmenama Zakona o PDV-u iz oktobra 2012. godine uvedena je nova mogućnost za pravna lica obveznike PDV koji sklapaju kupoprodajne ugovore za promet nepokretnosti. Izmena se odnosi na drugi i naredne promete.  Neophodno je da i prodavac i kupac nepokretnosti budu pravna lica u sistemu PDV-a. Ukoliko to eksplicitno predvide ugovorom, pravna lica mogu primeniti PDV na obavljeni promet, i to tako da prodavac ispostavlja račun bez PDV-a, a kupac internim obračunom obračunava izlazni i ulazni PDV u istom iznosu. De fakto, u ovoj situaciji, pod propisanim uslovima, ni prodavac ni kupac ne plaćaju ni PDV ni porez na prenos. Ova izmena ima za cilj podsticaj prometa nekretnina među pravnim licima koja se nabavljaju radi dalje prodaje.

19 Komentari

 1. branka zivkovic

  Koji je postupak kada privatno preduzece kupuje poslovni prostor od fizickog lica.

  Odgovori
 2. Jelisaveta Lazic

  Postovani!

  Zanima da li bise mogli detaljnije da objasnite kako pravno lice koje je obveznik PDV-a pri kupovini nekretnine od pravnog lica koji je takodje u sistemu PDV (u pitanju je drugi promet nekretnine) za dalju prodaju obracunava interno iznos ulaznog i izlaznog pdv-a?

  Odgovori
 3. ivana

  Postovani,
  Mislim da je tekst malo zbunjujuc jer ispada da i fizicko lice koje izgradi kucu pa mora iz x razloga da je proda jeste obveznik pdv-a, dok zakon o pdv-u govori da je poreski obveznik lice koje promet usluga i dobara vrsi u okviru obavljanja delatnosti ???

  Odgovori
 4. VLADIMIR

  Postovani,
  U slucaju prodaje automobila fizickom licu od strane pravnog lica (faktura izdata sa PDV-om), da li to iskljucuje placanje poreza na prenos apsolutnih prava. Automobil je putnicki i nabavljen je u od strane pravnog lica 2014.

  Pozdrav

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Osim u izuzetnim slučajevima, prilikom kupovine putničkog automobila ne ostvaruje se pravo na odbitak PDV-a, pa se shodno prilikom prodaje takvog vozila promet ne oporezuje PDV-om već porezom na prenos apsolutnih prava.

   Ako je to i vaš slučaj, treba da ispravite račun, jer ste u suprotnom dužni da (pogrešno) iskazani PDV platite, a ispada da treba platiti i porez na prenos apsolutnih prava.

   Srdačan pozdrav

   Odgovori
 5. Miroljub Gagić

  Poštovani,

  Otkupio sam stan pretprošle godine i prodao ga. Sada treba da kupim sebi stan. Samac sam. Da li mogu da računam na to da ne treba da platim porez za kupljeni stan jer kupujem stan prvi put. Ili ću morati da platim porez jer sam bio vlasnik stana (otkupom) posle 2006. godine.

  Miroljub Gagić

  Odgovori
 6. Marijana

  Poštovani,
  Pravno lice u sistemu PDV kupuje stan (koji nije namenjen daljoj prodaji, već će ga vlasnik i odgovorno lice društva koje kupuje stan koristiti povremeno za prenoćište za sebe i svoje radnike) od fizičkog lica u sistemu PDV. Stan je izgrađen 2017.godine. Da li fiz.lice u sistemu PDV koje prodaje stan iskazuje PDV 10% u fakturi ili izdaje fakturu bez PDV, pri čemu se prodavac poziva na čl.10.st.2.tač.2.Zakona o PDV, a kupac stana-pravno lice u sistemu PDV iskazuje i plaća obavezu za PDV?

  Odgovori
  • Vladan

   Postovani, zanima me da li se obracunava pdv kada se poslovni prostor prodaje( nije novogradnja) od stane preduzetnika ?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Na promet nepokretnosti, koji nije prvi promet, primenjuje se načelno porez na prenos apsolutnih prava. Izuzetak je ugovaranje obračuna PDV-a prema članu 10.2.2. Zakona o porezu na dodatu vrednost.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
 7. simic radenko

  Pronasao sam vase komentare na sajtu kad jeu pitanju porez na promet nekretnina
  Pitanje- investitor je pravno lice u sistemu pdv -kupac preduzetnik isto u sistemu
  pdv, da li prodavac investitor novog objekta moze da fakturise nekretninu/POSLOVI
  PROSTOR /bez pdv ako se to navede u ugovoru a ja kao kupac da napravim interni
  obracun pdv ulaznog i izlazog tako da ni prodavac ni kupac ne placaju pdv.

  Pzz…

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Možete da primenite odredbe člana 10.2.2. pod uslovom da kupac ima pravo na odbitak PDV-a (nepokretnost će koristiti za obavljenja delatnosti koja je oporeziva PDV-om uz pravo odbitka).

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 8. Milutin Protic

  Pitanje: Fizicko lice je investitor tri stana na spratu i potkrovlju porodicne kuce. Za izgradnju angazuje gradjevinsku firmu koja je u sistemu PDV-a. Kada bude prodavalo stanove fizickim licima, kako prodati: ugovorom ili fakturom ? Koji se porez placa ? Moze li fizicko lice – prodavac kako da se registruje kao PDV obveznik. Kako kupac prvog stana (u ovom slucaju) da povrati PDV (10%) ?
  Unapred hvala.

  Odgovori
 9. Milica Bilic

  Imam situaciju gde je pravno lice gradilo više od 10 godina zgradu, zgrada se sastoji od više stambenih jedinica , uknjižena je i za svaki stan plaća se poraz na imovinu. Pravno lice želi da proda stanove fizičkim licima, koji je poreski tretman oba učesnika. PDV , porez a prenos apsolutnih prava .

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Na prvi promet nepokretnosti obračunava se PDV.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 10. Minko

  postovani, prodavac poslovnog prostora, novogradnja je u sistemu PDV, kupac je fizicko lice koje kupuje pp za obavljanje poslovne delatnosti, koja nije jos registrovana. kakva su prava fizickog lica za povrat PDV jer se radi o prvoj kupovini, hvala unapred

  Odgovori
 11. Milica Bilic

  Pravno lice A prodaje objekat preduzeću B, oba su PDV obveznici. Objekat je delom sagrađen pre 2005.godine, deo nakon 2005.godine. Preduzeće A je u obavezi da preda poresku prijavu na porez na prenos apsolutnih prava jer je poreski obveznik, a preduzeće B se ugovorom obavezalo da će platiti taj pores , i ono je poreski platac. Preduzeće A, prodavac smatra da može da napravi fakturu bez PDV-a, da sve podleže porezu na prenos apsolutnih prava, ja smatram da treba da se navede iznos koji podleže porezu na prenos apsolutnih prava, sagrađeno do 2005.g., a drugi deo da se oporezuje jer je prvi promet nekretnine te da kupac ima pravo odbitka PDV jer je se radi o nabavi osnovnog sredstva, objekta koji će služiti kao proizvodni pogon.Da li ja tako?

  Odgovori
 12. Maja Drašković

  Poštovana,

  Da li stečajni dužnik (obveznik PDV-a) može da ugovori da se na prenos svojine na poslovnom prostoru obračuna PDV (član 10. st. 2 ZPDV) s obzirom na to da je rešenje suda u stečajnom postupku osnov za sticanje svojine?

  Hvala unapred,

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *