Odgovori ministra finansija na pitanja u vezi sa ekonomskim merama sa Instagrama

od strane | apr 15, 2020 | Uncategorized | 27 Komentari

Ministar finansija odgovarao je danas od 8 do 10h na pitanja građana i privrede. Prenosimo najinteresantnija pitanja i odgovore.

Pitanje: Poštovani, Imam paušanu radnju sa jednim zaposlenim radnikom. Da li dobijamo obojica pomoc od od tri minimalac? Hvala

Odgovor ministra: Poštovana Jasna, dobijate, osim ako niste još negde zaposleni. Pozdrav i svako dobro!

Pitanje: Postovani, u radnom odnosu sam u preduzecu, a pored toga sam i vlasnik preduzetnicke radnje prijavljene na isplatu licnog dohotka i samim tim knjigovodja svaki mesec popunjava prijavu za porez na licnu zaradu samo za mene jer nemam ni jednog zaposlenog. Jel ja imam pravo na pomoc drzave?

Odgovor ministra: Poštovani Djordje, ukoliko ste zaposleni u nekom preduzeću i obavljate delatnost kao preduzetnik, onda u tom preduzeću ostvarujete to pravo, ukoliko imate potpisan Ugovor o radu. Pozdrav

Pitanje:Poštovani gospodine ministre, da li ja kao vlasnica kozmetickog salona, koji je zatvoren po preporuci vlade RS imam pravo na pomoć države u iznosu tri minimalne plate? Iako ne vršim isplatu ličnog dohotka nego poreze i doprinose plaćam po osnovu ostvarene dobiti. Srdačan pozdrav!

Odgovor ministra: Poštovana, imate pravo, ukoliko niste registrovali prekid obavljanja delatnosti pre 15.3.2020. Srdačan pozdravPitanje: 1. Društvo je platilo akontaciju poreza na dobit za mart mesec ,da li moze da koristi pogodnosti iz Uredbe po osnovu poreza i doprinosa na zarade koje će prijaviti do 30.4.2020 i da li se gubi pravo na odlaganje plaćanja akontacije poreza na dobit za jun mesec a koja dospeva 15.07.2020?

Odgovor ministra: Poštovani, može da koristi za mesece april i maj pravo na odlaganje. Pozdrav

Pitanje: Na koji način preduzetnik paušalac aplicira na direktno davanje drzave od 30.000 RSD?

Odgovor ministra: Poštovani, preduzetnik paušalac je automatski prijavljen na ove mere, samo je neophodno da se opredeli za otvaranje namenskog računa preko portala Poreske uprave (ako ima račune u više banaka a ako ima u jednoj onda PU otvara namenski račun za njega u toj banci). Pozdrav

Pitanje: Poštovani, imamo zaposlene koji su otišli na neplaćeno odsustvo svojom voljom. Da li se i oni računaju u 10 % smanjenja radnika s obzirom da njih čeka radno mesto po isteku 2 meseca neplaćenog odsustva.

Odgovor ministra: Poštovani, i navedeni zaposleni se računaju u ograničenje od 10%. Pozdrav

Pitanje: Da li poslodava moze da podigne sa svog tekuceg racuna dividendu a da koristi pogodnosti za april, maj i jun? Npr. Podigao je dividendu i platio porez 14.04.2020 a podnosi zahtev za april, maj i jun, s obzirom da je mart sve isplatio. Sta sa poslodavcima koji su podigli dividendu 20.03.2020 godine, a nisu znali za ove mere?

Odgovor ministra: Poštovana, zabrana isplate dividendi se primenjuje od 10.4.2020. godine. Ukoliko je dividenda isplaćena nakon tog datuma, onda nemate pravo na druge mere koje su predvidjene Uredbom.

Pitanje: Poštovni, da li pravno lice može da prihvati mere vlade, podnese poresku prijavu za zarade za mart danas i isplati neto zaradu za mart radnicima u celosti, a sredstva uplaćena na namenski račun u maju isplati na račun zaposlenih za zarade za april? Unapred hvala na odgovoru.

Odgovor ministra: Poštovani Aleksa, može. Pozdrav

Pitanje: Poštovani privatni poduzetnik sam i osnivač i jedini zaposleni – mikro preduzetnik preko knjigovodje samoporezovan sa mogućnosti isplate dohodaka na osnovu dobiti tj viška posla imam li prava na dobijanje pomoći u iznosu 3 minimalne plate pošto mi je knjigovodja rekla da očekuju Uredbu od Vlade da se to formuliše, jer to još nije formulisao i prema dosadašnjim odlukama ja nemogu tu direktnu pomoć da dobijem uz Poresku prijavu već samo odlaganje plaćanja doprinosa. HVALA unapred na odgovoru i Svako Dobro!

Odgovor ministra: Poštovani, preduzetnici imaju pravo na direktna davanja (tri minimalca) pod uslovom da nisu nigde zaposleni (da nemaju Ugovor o radu) i da nisu penzioneri. Pozdrav

Pitanje: Da li ce minimalac biti isplacen zaposlenom koji ima potpisan Ugovor o delu?

Odgovor ministra: Poštovana, neće, samo za zaposlene sa Ugovorom o radu. Pozdrav

Pitanje: Postovani veliki pozdrav,moje pitanje glasi:ako je firma predala PPP PD za mart mesec i stavila na prijavi placanje 4.01.2021. da li smo time obezbedili podrsku mera i za april i maj ili do kraja aprila treba da predamoPPP PD prijave i za te mesece!Hvala

Odgovor ministra: Poštovana Ivana, potrebno je još da prijavu za april podnesete do kraja maja a prijavu za maj do kraja juna. Pozdrav

Pitanje: Da li platne institucije imaju pravo na pomoc Vlade Srbije?

Odgovor ministra: Poštovana Nado, nemaju, kao što je i navedeno u Uredbi. Pozdrav!

Pitanje: Imaju li naši zaposleni pravo na minimalac ako smo im isplatili plate za mart? Može li se ta plata preknjižiti za neki kasnije mesec?

Odgovor ministra: Poštovani, imaju pravo. Direktna davanja koja su isplaćena na namenski račun moraju da se iskoriste za isplate zarada i naknade zarada, u tom istom mesecu kada ih je država isplatila. Sa druge strane, Uredba ne reguliše visinu isplata zarada zaposlenih, a poslodavac odlučuje i o tome za platu iz kog meseca će biti iskorišćena ta sredstva. Pozdrav i svako dobro

Pitanje: Da li preduzetnik pausalac koji nema zaposlenih radnika tj sam obavlja delatnost nora da se prijavi ili za tu grupu ide po automatizmu.

Odgovor ministra: Poštovana Suzana, ide po automatizmu, samo je neophodno da se opredite preko portala Poreske uprave za namenski račun ukoliko imate račune u više banaka, a ukoliko imate račun u jednoj banci, onda ga Poreska uprava otvara za vas. Pozdrav

Pitanje: Da li osaba koja sada otvori firmu ima pravo na novcanu pomoc?

Odgovor ministra: Poštovani, nema to pravo, a kako bismo izbegli moguće zloupotrebe. Pozdrav

Pitanje: Ako je poslodavac 13.aprila isplatio pun iznos neto plata za mart, da li gubi pravo na korsicenje minimalca za mart koji ce biti isplacen u maju? Tacnije, moze li isplatu minimalaca da pomeri za jedan mesec? Hvala!

Odgovor ministra: Poštovani, isplatu direktnih davanja ćete dobiti u maju ako ste se prilikom predavanja poreske prijave za mesec mart, prijavili za korišćenje direktnih davanja i fiskalnih pogodnosti. Sredstva koja dobijete u maju morate namenski da potrošite za isplate zarada zaposlenima i to kao dodatak na martovsku zaradu ili da ta sredstva isplatite uz aprilsku zaradu koju ćete isplaćivati u toku maja.

Pitanje: Poštovani ministre, da li razlika poreza na dobit za 2019 koji dospeva na naplatu u Junu može da se odloži za 2021.god?

Odgovor ministra: Poštovani, ne može, odlaganje se odnosi samo na akontacije poreza na dobit za 2020. Pozdrav

Pitanje: Da li poslodavac može da ostvari fiskalne pogodnosti i direktna davanja u skladu sa donetom Uredbom , za novozaposlene radnike za koje ostvaruje olakšice u skladu sa članom 21v Zakona o porezu na dohodak građana i za kvalifikovana novozaposlena lica iz člana 21ž ZPDG?

Odgovor ministra: Poštovana, odgovor je pozitivan zato što korišćenje prava na druge poreske potsticaje ne isključuje pravo na korišćenje pogodnosti iz Uredbe.

Pitanje: oštovani, da li odjavom radnika koji je sam tražio raskid radnog odnosa posle 15.03.2020. godine poslodavac gubi pravo na pomoć države? U Uredbi je navedeno da je opravdan razlog samo prekid radnog odnosa na određeno vreme, a u praksi ima slučajeva gde je radnik bez krivice poslodavca tražio da mu se prekine radni odnos, pa ne bi bilo pošteno da takvi poslodavci budu kažnjeni. Hvala

Odgovor ministra: Poštovani, poslodavac gubi pravo na pogodnosti iz Uredbe ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10% u odnosu na 15.03.2020. godine, izuzev zaposlenih kojima ističe ugovor o radu zaključen na određeno vreme. Što se tiče ostalih razloga za prestanak radnog odnosa, ni jedan od njih ne predstavlja razlog za isključenje iz navedenog limita pa tako ni otkaz koji daje sam zaposleni. U tom slučaju, postoji otkazni rok u kome poslodavac može da nađe zamenu za zaposlenog koji je dao otkaz.

Pitanje: Gospodine ministre da li će biti i neka uplata i za nas koji smo na bolovanju? Zadnja uplata je bila početkom Marta i to za Decembar 2019 god. Što znači da kasne u proseku 3 meseca. Unapred zahvalan na odgovoru.

Odgovor ministra: Poštovani Zorane, poslodavac će ostvariti pravo na direktna davanja za zaposlene, osim u slučaju kada im se za određeni period u celosti iz javnih sredstava nadoknađuje iznos naknade zarade, kao što je slučaj sa bolovanjima u trajanju od preko 30 dana.

Pitanje: Poštovani ministre, imam firmu DOO, jedini sam zaposleni, plaćam doprinose u umanjenom iznosu oko 8.000 dinara mesečno, jer sam prijavljen u drugoj firmi gde se za mene plaćaju doprinosi normalno. Da li imam pravo na subvenciju koja se odnosi na isplatu minimalne zarade i na koji način konkretno da podnesem zahtev? Dejan Mijaljević Biofood plus DOO

Odgovor ministra: Poštovani Dejane, iz Vašeg pitanja možemo da zaključimo da ste u drugoj firmi u radnom odnosu sa punim radnim vremenom a da u firmi u kojoj ste vlasnik nemate zaključen ugovor o radu. U tom slučaju, pravo na direktna davanja za Vas se ostvaruju u toj drugoj firmi. Veliki pozdrav, čuvajte se.

Pitanje: Gospodine ministre pitanje za vas radim u firmi od desetak zaposlenih i svo vreme vanrednog stanja smo radili pa me zanima dali ce pomoc drzave u minimalcu biti dodatak na minimalc za koji radim ili ce ta pomoc biti za poslodavca

Odgovor ministra: Poštovani Ivice, Uredbom nije predviđeno u kojoj visini će poslodavci isplaćivati zarade zaposlenima. Obaveza poslodavca je da isključivo namenski za isplate zarada i naknada zarada potroši sredstva koja će mu biti uplaćena na namenski račun.

Pitanje: Da li na pomoc drzave mogu da racunaju preduzetnici koji imaju preduzetnicke radnje iz radnog odnosa i penzioner kao vlasnik radnje u pitanju je samooporezivanje?

Odgovor ministra: Poštovani, u slučaju da je preduzenik istovremeno ima status zaposlenog ili penzionera, nema pravo na direktna davanja.

Pitanje: Da li se planira pomeranje roka plaćanja poreza na imovinu za fizička lica za II kvartal koji dospeva 1505.

Odgovor ministra: Poštovani Bogdane, ne planira se pomeranje poreza na imovinu. Pozdrav i svako dobro

Pitanje: Molim Vas za razjasnjenje 2 stvari: 1. Da li poslodavci koji su vec podneli poresku prijavu PPP-PD za mart i isplatili plate zaposlenima za mart, imaju pravo na odlaganje poreza i doprinosa za taj mesec tj.za mart ili se njima prijava vazi tek od aprila meseca pa za naredna 3 meseca. Ako je tako, malo je nepravedno jer su poslodavci na neki nacin kaznjeni jer su isplatili plate i uradili sve u roku, a oni koji su ostavili radnike bez primanja imaju koristi od ovoga. 2. Da li se zabrana isplata dividendi u toku 2020.godine odnosi na isplatu dobiti iz 2019.godine tj.da li su pojam dividendi i dobiti preduzetnika u korelaciji ili su to poptpuno razlicita pojma i da li je omoguceno preduzetniku da se prijavi za date fiskalne mere i da isplati dobit za ranije godine u toku 2020.godine? Hvala na odgovorima

Odgovor ministra: Poštovana, ovi poslodavci će imati odlaganje poreza i doprinosa za zarade za april, maj i jun mesec tako da neće ni na koji način biti oštećeni. Mere se primenjuju za period od tri meseca. Zabrana isplate dividendi se odnosi na period od kraja 2020. godine bez obzira na to iz koje je godine dobit iz koje se isplaćuje dividenda. Ovo naravno važi samo za preduzeća koja su se opredelila da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja.

 

 

27 Komentari

 1. Smilja

  Poštovani,
  Osnivač sam i direktor mikro preduzeća doo i vršim uplatu PIO 26%. Zaposlena sam u drugom preduzeću. Da li imam pravo na odloženo plaćanje PIO doprinosa ?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Doprinosi za osnivače van radnog odnosa nisu obuhvaćeni merama Vlade, dakle ove obaveze se ne mogu odložiti.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
  • Ana Momcilovic

   Postovani gospodine Ministre, vlasnik sam i direktor u radnom odnosu mikro firme (doo). Izvrsila sam prijavu za prijem u stalni rafni odnos dva kvalifikovana novozaposlena radnika sa datumom prijave 17/04/20. Da li za ove novozaposlene mogu da racunam na isplatu (dela) minimalca u narednim mesecima u skladu sa Uredbom Vlade o paketu ekonomskih mera. Zahvaljujem Vam se na odgovoru. Srdacan pozdrav, Ana

   Odgovori
  • Vera

   Postovani, potpisala sam ugovor sa poslodavcem 20.03.2020. Da li cu i ja dobiti taj dodatak?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovana,

    Vaš poslodavac ima pravo na sredstva za vas. Da li će vam to biti dodatak ili deo redovne zarade, treba da proverite sa poslodavcem.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
 2. Sladjana

  Da li penzioner koji ima preduzetničku radnju može da konkuriše za kredit iz vonda za razvoj obzirom da ema pravo na davanja iz paketa mera vlade. Hvala.

  Odgovori
  • Bato

   Postovanje gospodine ministre pitanje je osnovani smo skoro 7 meseci kao doo usluge ciscenja i brisanja supruga je direktor a ja kao osnivac placamo redovno akontacije porez na dobit od 300 din .da li imamo prava na pomoc nase drzave .hvala vam ministre .dimic bato zrenjanin.

   Odgovori
  • Ivanka Janjanin

   Poštovana Marija,
   mikro, doo, nismo otpuštali radnike, aplicirali bi za mere, ali je pitanje da li imamo pravo jer smo ne znajuci isplatili dividendu 10.04.ujutro,da ce uredba doneta uvece tog dana, zabraniti isplatu dividende…?!?
   Unapred hvala
   Pozdrav
   IVANKA

   Odgovori
 3. Tanja Rapajic

  Postovani, primenom fiskalinih mera u smislu pomoci i isplate 3 minimalne zarade sa namenskog tekuceg racuna,zanima me da li ce radnici koji primaju plate preko blagane morati da otvore teluce racune. Hvala!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Moraće da otvore račune.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Aleksandra

  Postovani, preduzetnik po subvenciji 21dj kome vazi ta subvencija do 25 maja da li ima prvo na ovu vrstu pomoci? Nije isplatio neto za mart? Koje je Vase misljenje jer sama subvencija podrazumeva ne placanje poreza i doprinosa godinu dana, da li ce morati za tri meseca sledece godine da plati iste ? Pozdrav

  Odgovori
 5. Popadić Branka

  Poštovani. Pošto pravo na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa
  možemo ostvariti i podnošenjem akontativne prijave za mart do 30.04.2020. interesuje me da li u tom slučaju imamo pravo da i u konačnoj prijavi za mart kao datum plaćanja navedemo 04.01.2021. i na taj način plaćanje kompletnih poreza i doprinosa za mart mesec odložimo poi važećem modelu.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Da, u obe prijave stavljate datum plaćanja 04.01.2020.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 6. Sanja

  Postovani, drzava kao pomoc daje minimalac u iznosu od 30.367,04. Da li smo na taj iznos u obavezi da obracunamo i topli obrok i regres za iznos koji stoji u ugovoru i za taj iznos isplatiti razliku ili je moguce zapolsenom isplatiti samo iznos od 30.367,04? Hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Obračun zarade vršite po svim zakonskim odredbama, i na njega ne sme da utiče činjenica da dobijate iznos od 30.367 dinara. Drugim rečima, obračun ćete uraditi kao da novac ne dobijate, a samo ćete deo neto zarade finansirati iz dobijenog novca.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. Milena

  Da li firma koja se Prijavi za sredstva iz Uredbe može do kraja godine isplaćivati bonuse/neisplaćene zarade iz ranijih godina/ukoliko ima sredstva a da ne izgubi prava po osnovu Uredbe?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   U Uredbi ovo nije navedeno kao prepreka.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 8. Popadić Branka

  Poštovani,
  Da li za ljude koji su po ugovoru o detašmanu poslati na rad u inostranstvo mogu da se koriste subvencije u vidu sredstava za isplatu minimalne zarade.
  Takođe me interesuje, ukoliko se za sredstva prijavimo akontativnom prijavom za mart 2020. imamo li mogućnost da se u konačnoj prijavi za mart takođe izjasnimo za datum plaćanja 04.01.2021. i odložimo kompletne doprinose i porez za mart a ne samo jedan deo.

  Odgovori
 9. ljiljana

  Penzioner sam i zaposlena sam u mikro pravnom licu po ugovoru o radu, da li cu ja kao radnik u toj privatnoj firmi imati pravo na pomenuta tri minimalca, s obzirom da mi je ugovorena zarada veca od 30 000 dinara, a plata mi za mart nije jos isplacena.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Vaš poslodavac ima pravo na bespovratna sredstva za vas.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 10. Aleksandra

  Postovani,vlasnik sam i direktor mikro preduzeca ali nisam u radnom osnosu i nigde ne radim.Imam li pravo na tri minimalca?
  Zahvaljujem unapred

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Nemate prava – direktna davanja dobijaju se za zaposlene i preduzetnike, ne i za osnivače van radnog odnosa koji obavljaju rad u svojoj firmi (vaš status).

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 11. sinisa

  po uredbi o minimalcima koje je drzava obecala radnicima svelo se na pomoc poslodavcu jer po uredbi poslodavac moze da uplati porez na zarade a da radnici ne dobiju nista hvala ministru i predsedniku od radnika koji su vredno radili a privrednici dobili i njihove plate da ste hteli da radnici nesto dobiju uplatili bi im direktnio na njihove racune ovako hvala drzavi

  Odgovori
 12. Katarina

  Poštovani,

  Da li je obaveza poslodavca da plate radnicima isplati sa namenskog racuna direktno na njihove racune ili može plate isplatiti sa glavnog racuna i nakon toga da prebaci sredstva na namenskog na glavni racun? Konkretno, da plate za april isplati 3 maja i onda kad 15 maja bude uplacena pomoc na namenski racun samo da taj novac prebaci na glavni racun.Hvala unapred na odgovoru!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Sredstva sa namenskog računa moraju da se isplate samo i isključivo za zarade zaposlenih na tekuće račune zaposlenih. Ne smete sredstva sa namnskog računa da prebacite na redovan račun.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 13. Tijana

  Poštovani,
  Radni odnos mi je je istekao Ugovorom o radu 30.04.2020. -na odredjeno vreme.
  Sklopljen je novi Ugovor sa 01.05.2020.-nema prekida. Da li cu imati pravo na COVID platu ili ne ? Da li ce to uticati na poreze i doprinose koji su odlozeni za placanje sa 04.01.2021.?
  Da li to utice i na platu za Maj mesece?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Vaš poslodavac će dobiti minimalac za vas, ako ispunjava i druge propisane uslove. Produženje ugovora nije smetnja za odlaganje poreza i doprinosa niti utiče na obračun vaše zarade sam po sebi.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *