Obračun poreza na dohodak građana od izdavanja u zakup nepokretnosti

od strane | jun 7, 2013 | Porez na dohodak | 35 Komentari

Prema najnovijim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koje su stupile na snagu 30. maja 2013. godine, prihodi od izdavanja u zakup sopstvene nepokretnosti fizičkih lica klasifikovani su kao prihodi od kapitala. Članovi kojima su ranije bili uređeni ovi prihodi (član 66. do 71. Zakona) brisani su.

U ovom tekstu govorimo o zakupu nepokretnosti koja je vlasništvo fizičkog lica od strane pravnog lica ili preduzetnika.

Obavezu obračuna i isplate poreza na prihode od kapitala (izdavanje u zakup sopstvene nepokretnosti) ima pravno lice odnosno preduzetnik zakupac, kada uzima u zakup nepokretnost koje je u vlasništvu fizičkog lica.

Iako je sticalac prihoda fizičko lice, pravno lice ili preduzetnik zakupac je  dužno da prilikom isplate zakupnine obračuna, obustavi i uplati na propisani račun porez na dohodak. Dakle, porez po odbitku obračunava se i plaća istog dana kada se vrši isplata zakupnine!

Napominjemo da se radovi na prostoru ili druge usluge tretiraju kao zakupnina ukoliko ostaju vlasniku prostora i nakon isteka zakupa. Na primer, ukoliko pravno lice izvrši zamenu podnih obloga ili renovira mokri čvor u prostoru koji zakupljuje, vrednost izvršenih radova smatraće se zakupninom, jer ova vrednost trajno ostaje zakupodavcu. Ukoliko pak zakupac izvrši ulaganje kako bi prostor prilagodio svojim potrebama samo tokom trajanja zakupa, a nakon toga ih demontira tako da zakupodavac prima prostor u predatom stanju, tada se ovi radovi ne smatraju zakupninom.

Sve ovo je važno ako se ima u vidu da je vrednost zakupnine osnovica za obračun poreza na dohodak. Naime, oporezivi prihod od nepokretnosti čini zakupnina u bruto iznosu umanjena za 25% normiranih troškova. Stopa poreza na ove prihode iznosi 20%.

S obzirom da se zakupnina uglavnom ugovara u neto iznosu, potrebno je preračunati neto na bruto iznos, uz primenu koeficijenta od 1,176470588. Od tako dobijene bruto vrednosti odbija se 25% normiranih troškova i dobija se osnovica. Množenjem iznosa osnovice stopom od 20% izračunava se porez na prihode od kapitala po osnovu izdavanja nepokretnosti u zakup.

Nadležni poreski organ, ukoliko proceni da je u cilju umanjenja poreske obaveze iskazana nerealno mala zakupnina, paušalno će odrediti novu osnovicu u skladu sa uslovima na tržištu.

Pročitajte još:

Predračun, račun i avansni račun

Plaćanja u gotovom novcu od strane pravnih lica i preduzetnika

Obračun socijalnih doprinosa za osnivače

 

35 Komentari

 1. Bojan Miletic

  Hvala.

  Odgovori
 2. Ana Petrović

  Hvala na korisnim informacijama,zaista su od velike koristi nama koji su u knjigovodstvenom poslu,a ne uspevamo uvek da pročitamo blagovremeno sve izmene.

  Odgovori
 3. Vesna Stokuća

  Veliko HVALA!!

  Odgovori
 4. Željko Lukić

  Informacije su vrlo korisne.
  Hvala!

  Odgovori
 5. Vojin Lalovic

  Hvala Vam, vrlo koristan tekst!

  Odgovori
 6. Daliborka Bugarski

  Po[tovani,
  Poreskoj upravi treba predati obrazac OPJ-3, a koji redni broj treba da se ispuni za porez na prihode od izdavanja u zakup nepokretnosti?

  Odgovori
 7. Gordana Jocović

  Hvala!

  Odgovori
 8. Lela Lazarević

  Da li se ovako obračunat porez predaje na novom obrascu PP OPJ-3, umesto na dosadašnjem PP OPJ-4?

  Odgovori
 9. Zorica Tomic

  Puno hvala na informaciji koja mi je bila potrebna.

  Odgovori
 10. Kristina

  Postovani,
  Interesuje me sta se desava u slucaju kada je vlasnik stana osnivaceva supruga.
  Ne placamo zakup posl.prostora,samo tekuce racune u prostoru.
  Firma je registrovana na toj adresi.
  Imamo li neke obaveze prema Poreskoj Upravi?
  Mora li da postoji Ugovor o Zakupu?

  Odgovori
 11. Peric Ljiljana

  Hvala! informacija je veoma korisna

  Odgovori
 12. Jasna Đogo

  Hvala!

  Odgovori
 13. svetlana prlainović

  Postovani,
  Interesuje me sta se desava u slucaju kada je vlasnik poslovnog prostora i osnivac firme .
  Ne placa se zakup posl.prostora,samo tekuci racuni u prostoru.
  Firma je registrovana na toj adresi.
  Imamo li neke obaveze prema Poreskoj Upravi?
  Mora li da postoji Ugovor o Zakupu?

  Odgovori
 14. dobrila hadzijevski

  koje su obaveze fizickih lica po novom zakonu sto se tice davanja u zakup nepokretnost konkretno izdavanje stanova i davanje u zakup poljoprivrednog zemljista

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Mi pratimo propise za potrebe naših komitenata – pravnih lica i preduzetnika, tako da, nažalost, nismo upućeni detaljno u poreske obaveze fizičkih lica.

   Srdaćan pozdrav,

   Marija Đorđić

   Odgovori
 15. Marko Milenkovic

  Postovani,
  u kom zakonu i u kom clanu pise ovo sto ste naveli u tekstu? Hvala!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Marko,

   U prvoj rečenici teksta pozivamo se na Zakon o porezu na dohodak građana. Deo pet Zakona obrađuje prihode od kapitala, u koje spada i prihod od izdavanja u zakup nepokretnosti. U pitanju su članovi Zakona od 61. do 65.

   Srdačan pozdrav,

   Marija Đorđić

   Odgovori
 16. Lila Bacić

  Poštovani,
  često sam na Vašem sajtu koji mi je mnogo puta pomogao kada sam imala pitanja koja ne razumem u vezi obrazaca,izraćunavanja itd.
  Zanima me, UGOVOR O ZAKUPU ČIJI JE VLASNIK FIZIČKO LICE OD STRANE FIZIČKOG LICA. Kakav se porez tu plaća i kako se obračunava? Da li isto kao što ste pisali I KADA JE ZAKUPAC PRAVNO LICE??? PP OPJ3 ili ne? Da li i fizičko lice plaća porez i popunjava obrazac? Da li se u polje PRIHOD-UGOVORENA ZAKUPNINA stavlja iznos NETO ili BRUTO (neto pomnožen koeficijentom 1.17…kao što ste napisali). i pretpostavljam da je to tačka 5. na obrascu OPJ3?
  Molim Vas pomozite i ovaj put
  hvala unapred na odgovoru i veliki pozdrav
  srdačno
  Lila Bacić

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Mi smo knjigovodstvena agencija, fokus su nam pravna lica i poslovne promene. Ne bavimo se poreskim obavezama i ugovornim odnosima među fizičkim licima, pa Vam nažalost ne možemo pomoći.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 17. Stefan Lalevic

  postovanje, zanima me da li se bilbordi smatraju pod nekom vrstom imovine ? Posto bih postavio na placu bilbord i dozvola bi bila na fizicko lice a zakupci bi bili pravna lica. Da li oni ili ja placaju porez na zakup kao da je upitanju poslovni prostor ili ne ? Veliki pozdrav, sajt vam je odlican

  Odgovori
 18. Marko Marčetić

  Ako u zakup, pored zakupnine, ulaze i infostan, struja i telefon, kao se onda vrši proračun poreza metodom stvarnih troškova, a stvarni troškovi su samo ovi navedeni(infostan, struja i telefon).

  Marko

  Odgovori
 19. Milosavljevic Tamara

  Postovani,

  Potrebna mi je informacija posto su tumacenja potpuno razlicita od svakoga.Naime problem je sledeci.pravno lice je iznajmilo od fizickog lica stan u zakup.Pravno lice je pristalo da placa porez na zakup od nepokretnosti prilikom ispalte zakupnine.Ono sto me zanima je da li i fizicko lice placa neki porez na kraju godine?Ili mesecno?

  Puno hvala,
  Milosavljevic Tamara

  Odgovori
  • Vladimir Timotijevic

   Pravno lice je u obavezi da obračuna i plati porez ukoliko iznajmljuje stan od fizičkog lica, dakle ne postoji druga mogućnost (napisali ste da je pravno lice pristalo!?). Sticalac prihoda je fizičko lice, ali pravno lice obračunava i plaća porez u njegovo ime – sve je lepo i jasno napisano u tekstu. Isto tako je napisano da se ova obaveza obračunava i plaća istovremeno sa isplatom zakupnine. Ako je ugovoreno mesečno plaćanje, onda je to svakog meseca. Nema drugih obaveza.

   Odgovori
 20. Isidora Vajda Bernat

  Postovani!
  Nepokretnosti uzet u zakup u 2013.godini,na osnovu ugovora sam obracunala i zaduzila preduzetnika za zakup i za porez,tako da isplata zakup i porez ce se vrsiti u 2014. godini. Mislim da sam pravilno postupila,jer ovaj rashod pripada 2013 godini.
  Koja je Vasa misljenje?
  Hvala

  Odgovori
 21. Slavica Milošević Milanov

  Molim odgovor. 20 godina živim porodično u poslovnom prostoru koji je služio mojoj firmi kao magacin. Pre 20 godina sam dobila rešenje da ga koristim kao nužni smeštaj. Sopstvenim sredstvima sam ga prilagodila za stanovanje. Zgrada je stara izgradjena još 1961 godine. Taj prostor se vodi u katastru kao vlasništvo Stambene zadruge Betonjerka u stečaju.Postoji ugovor izmedju moje firme i Betonjerke o kupovini istog mada ne postoji dokument o konačnoj isplati. Postoji dokument nadležnog suda da betonjerka ne poseduje potraživanja od moje firme. Moja firma plaća samo porez koji je prijavljen poreskoj upravi a na moje ime se vode sva ostala tekuća plaćanja.Koja su moja prava i obaveze u odnosu na porez na status o stanovanju…. unapred hvala. Slavica M. Milanov.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Mi smo knjigovodstvena agencija. Vaše pitanje ne spada u oblast kojom se bavimo, pa Vam ne možemo odgovoriti.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 22. Milan Hajdic

  Postovani, pitanje je : pausalna agencija je izdala svoj poslovni prostor u zakup privrednom drustvu. Ko snosi obaveze placanja poreza i po kom osnovu? Hvala unapred…

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Zakupnina koju ostvaruje paušalno oporezovana agencija ulazi u njen prihod, koji je po rešenju poreske uprave oporezovan, na isti način kao i svi drugi prihodi od prodaje robe ili usluga kojima se agencija bavi.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 23. zoran

  Postovani,

  Izdao sam stan u zakup grupi gradjana, tj. spotrtskom klubu, za smestaj svojih igraca. Dogovorili smo se da mi NETO zakupninu uplacuju na moj tekuci racun , preko racuna, i da mi daju uplatnicu na uvid. Po zakonu bi taj sportki klub trebalo da uplati i porez ,ali mene interesuje STA SE DESAVA ;AKO ONI TO NE URADE, i DA LI CU JA IMATI NEKIH PROBLEMA SA PORESKOM UPRAVOM . DALI JA MORAM DA PLATIM NEKI POREZ NA DOBIT.
  Molim za objasnjenje, i savet.

  HVALA

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Kada je isplatilac zakupnine pravno lice, a zakupodavac fizičko, pravno lice je dužno da obračuna, obustavi i uplati porez. Dakle, zakupac pravno lice mora najkasnije na dan isplate zakupnine da plati porez na zakup, i ako to ne uradi, kao poreski obveznik snosi posledice. Fizičko lice nema obavezu plaćanja poreza po ovom osnovu.

   Odgovori
 24. Snezana

  Interesuje me sledeca situacija, zakup nije placan nekoliko meseci od sklapanja ugovora, nakon toga je placen zakup a posle par dana porez, poreska prijava uredno podneta al nije obracunata kamata. Dal da uradimo ispravku prijave i obracunamo kamatu? Sta je tu ispravno? I ako treba obracunati kamatu od kog do kog datuma? Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Datum nastanka poreske obaveze je datum isplate zakupnine zakupcu. Dakle, kamatu treba da obračunate za period od isplate zakupnine do isplate poreza na zakup.

   Proverite za početak poresku karticu poreza na zakup. Ukoliko je proknjiženo zaduženje po poreskoj prijavi, na kartici ćete videti i obračunatu kamatu.

   Prilikom uplate koju ste izvršili, a u skladu sa redom naplate, prvo je naplaćena kamata, obračunata do dana uplate pa onda glavnice (porez) – što znači da dugujete deo glavnice na koju se i dalje obračunava kamata.

   Odgovori
 25. Cedomir

  Molim Vas popunite i objavite jedan obrazac za prijavu poreza za izdavanje stana kao etalon po kome mozemo popuniti svoje prijave.
  Stan 33m2 neto cena izdavanja 10.000,00 RSD

  Hvala i pozdrav.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Čedomire,

   Nažalost ne pružamo usluge fizičkim licima, pa vam ne možemo pomoći.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *