Neke od novina iz Nacrta Zakona o računovodstvu

od strane | avg 28, 2019 | Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo | 8 Komentari

Trenutno je u toku javna rasprava o Nacrtu Zakona o računovodstvu. Za izmene su zainteresovane pre svega računovođe. Međutim, ako bude usvojen, novi Zakon o računovodstvu uticaće na rad svih privrednih subjekata.

Jedna od novina koju će Zakon pokušati da uvede jeste izdavanje faktura u elektronskoj formi. Naime, jedan od članova Zakona predviđa da se fakture (računi) izdaju i dostavljaju isključivo elektronskim putem.

Iako je jedan deo privrede već prigrlio digitalizaciju, postavlja se pitanje kako će na ove promene reagovati ostali, naročito mali preduzetnici i zanatlije.

U Nacrtu Zakona predviđeno je pomeranje roka za predaju redovnih godišnjih finansijskih izveštaja na 31. mart. Praktično, rok za FI za statističke potrebe i redovan FI biće objedinjeni, tako da u isto vreme ovaj Zakon donosi i produženje roka (kad je u pitanju SFI) i skraćenje roka (kada je u pitanju RGFI).

Ostaje otvoreno pitanje kako će obveznici izveštaja o transfernim cenama i obveznici revizije uspeti da završe sve obaveze u tako kratkom roku.

Ovaj rok obavezaće privredu da bude ažurnija kada je u pitanju dostavljenje dokumentacije i zaključenje poslovne godine, radi izrade svih izveštaja u propisanom terminu.

Nacrt pominje obavezu sastavljanja napomena uz finansijske izveštaje i za mikro pravna lica, kao i obavezu pribavljanja profesionalnih zvanja za računovođe u agencijama, što zajedno može dovesti do poskupljenja usluga koje pružaju agencije.

Ove izmene naročito mogu pogoditi najmanje igrače na tržištu- segment mikro pravnih lica i preduzetnika, s obzirom da su oni masovno korisnici eksternog knjigovodstva. Za interno knjigovodstvo nije predviđena obaveza sertifikacije, te veliki sistemi ostaju oslobođeni ovog troška.

8 Komentari

 1. Zorica Kovacevic

  Marija Djordjic veoma ste lepo izdvojili najveci problem u Nacrtu Zakona, a videcemo da li ce se uvaziti primedbe na koje sve eacunovodje imaju zamerke…hvala i srdacan pozdrav i lep dan Vam zelim

  Odgovori
 2. Svetlana ciric

  Postovani,
  Sta ce se desavati sa onim knjgovodjama koji vec poseduju sertifikate

  Svetlana

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Po trenutnim informacijama, onim računovođama koje se stekle zvanja na osnovu prethodno važećih Zakona biće uvaženo zvanje, a onima koji su stekli zvanja po osnovu statuta SRRS Zakonom nije predviđeno uvažavanje zvanja. Za sve uslove u vezi sa sticanjem zvanja detaljnije ćemo morati da se informišemo kod SRRS i Komore revizora, koje su dve organizacije članice IFAC-a koje prema Nacrtu Zakona mogu da dodaljuju stručna zvanja.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. Milica

  obveznici revizije, mislim da fin.izvestaje predaju do 30.06., ako dobro tumacim clan 45 nacrta zakona

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Milice,

   Po mom razumevanju, do 30. juna se dostavlja izveštaj revizora, kao i ostala dokumentacija koja prati finansijski izveštaj. Član 45 ne govori o roku za dostavljanje finansijskih izveštaja, već samo o roku za dostavljanje dokumentacije uz izveštaj.

   Da li se slažete?

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Milica

  U pravu ste da clan 45 ne regulise rokove dostavljanja fin.izvestaja, ali u stavu 1 je navedeno, uz redovne fin.izvestaje…Zbog toga mi je bilo logicno da je rok za obveznike revizije duzi, odnosno isti kao sto je i sad, pogotovo sto je nerealno da se ocekuje da ce moci da se svi izvestaji revizije zavrse do 31.03

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Slažem se, zato sam to izdvojila u tekstu. U svakom slučaju, biće još tumačenja, sigurna sam da ćemo do primene ovih odredbi razjasniti dilemu 🙂

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 5. Sanja

  Poštovane koelege,

  U Zakonu stoji da se redovan FI predaje do 31/03/ a ada se korigovani ukoliko postoje korekcije predaje sa Izveštajem revitora odnosno do 30/06.. U prilogu je deo zakona.

  Pravna lica i preduzetnici, koji imaju obavezu revizije finansijskih izveštaja u skladu sa zakonom kojim se uređuje revizija, dužni su da, uz redovne i konsolidovane godišnje finansijske izveštaje iz člana 44. ovog zakona, dostave Agenciji:

  1) odluku o usvajanju redovnog, odnosno konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja;

  2) godišnji izveštaj o poslovanju, odnosno konsolidovani godišnji izveštaj o poslovanju u skladu sa ovim zakonom;

  3) revizorski izveštaj, koji je sastavljen u skladu sa zakonom kojim se uređuje revizija, uz koji se prilažu finansijske izveštaje koji su bili predmet revizije;

  4) korigovane redovne godišnje finansijske izveštaje, odnosno korigovane konsolidovane finansijske izveštaje, usvojene od strane nadležnog organa, ako sadrže korekcije u odnosu na dostavljene finansijske izveštaje iz člana 44. ovog zakona.

  Dokumentaciju iz stava 1. ovog člana pravna lica i preduzetnici dostavljaju Agenciji najkasnije do:

  1) 30. juna naredne godine za redovne​​ godišnje finansijske izveštaje;

  2) 31. jula naredne godine za konsolidovane godišnje finansijske izveštaje.

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *