Osnovni dokument na osnovu koje možete proveriti da li ste obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana je PPP-PO potvrda.

PPP-PO potvrda je pregled prihoda, poreza i doprinosa koje je tokom godine firma isplatila različitim fizičkim licima (zaposlenima, zakupodavcima, honorarcima, vlasnicima itd).

PPP-PO potvrdu izdaju firme fizičkim licima – primaocima prihoda, do 31.01.2022. godine za 2021. godinu.

Kako da proverim, kao fizičko lice, da li sam obaveznik godišnjeg poreza na dohodak?

 

Iz svake potvrde koju dobijete od firmi koje su vam isplaćivale prihode (može ih biti više ili samo jedna) od iznosa u koloni 3.4 oduzmite iznose iz kolone 3.5 i kolone 3.6. Ako ste dobili potvrde od više firmi, saberite dobijene iznose iz svake potvrde i uporedite sa neoporezivim iznosom.

Ako ste preduzetnik, na primanja iz potvrde treba da dodate profit preduzetnika i od njega oduzmete porez na neto prihod za 2021. godinu. Ove iznose možete pročitati iz vašeg bilansa uspeha, ukoliko vodite knjige. U pitanju su pozicije dobitak pre oporezivanja (profit) i poreski rashod perioda (porez na neto prihod), koje se nalaze na samom dnu izveštaja.

Ako ste preduzetnik paušalac, u tom slučaju iznos prihoda i poreske obaveze pronalazite u rešenju u paušalnom porezu za 2021. godinu.

Tako dobijeni iznos uporedite sa neoporezivim iznosom.

Neoporezivi iznos za 2021. godinu je:

  • za starije do 40 godina – 3.268.224 dinara
  • za mlađe od 40 godina – 6.536.448 dinara

Relevantno je koliko ste punih godina života imali na dan 31.12.2021. godine.

Ukoliko je zbir vašeg prihoda veći od neoporezivog bićete dužni da platite godišnji porez na dohodak građana.

Poreska prijava podnosi se do 16.05.2022. Nakon prijave, Poreska uprava izdaje rešenje i tek po dobijanju rešenja izmirujete porez. Ovo je vaš lični porez. Firma ga ne plaća za vas.

Ako je zbir prihoda niži od neoporezivog iznosa, niste obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana i ne treba da preduzimate ništa po ovom pitanju.