Snimak webinara – Fiskalne pogodnosti i direktna davanja u visini minimalne zarade za privatni sektor

od strane | apr 21, 2020 | Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo, Radni odnosi | 17 Komentari

Vlada Republike Srbije objavila je 10. aprila 2020 godine Uredbu o fiskalnim pogodnostima (odlaganju određenih poreza i doprinosa) i direktnim davanjima (bespovratnim sredstvima) u visini minimalca za privatni sektor kao odgovor na otežano poslovanje privatnog sektora usled pandemije Covid19.

Na današnjem webinaru koji smo održali za naše klijente govorili smo o sadržaju mera, uslovima za ostvarivanje prava na pomoć, kao i problemima sa kojima možete da se suočite tokom korišćenja ovog programa. Sa vama delimo snimak webinara.

 

17 Komentari

 1. Zvezdana Cikota

  Poštovani,
  odgledala sam snimak Vašeg vebinara i mogu reći da ste na veoma dobar način saželi suštinu i da su vaša objašnjenja uz primere i sugestije, veoma dobri.
  Lepo je što je sve bilo propraćeno slajdovima, tako da je i taj vizuelni efekat jako bitan,lično smatram da tako lakše pamtimo neka upustva.
  Veoma profesionalno.
  Srdačan pozdrav.

  Odgovori
  • Milena

   Odgledala sam vaš snimak u suštini sve je jasno sem ovog u vezi novozaposlenih za koje koristim 65% povracaja neznam šta da uradim po meni nebi trebalo da ima problema to su dve uredbe i nemaju veze jedna s drugom jedino što nebi imala pravo da traži povraćaj dok se ne plate doprinosi za te mesece ali se odnosi na mesece iz 2020god. Ako budete dobili neka pojašnjenja molim vas za obaveštenja i još jednom hvala na svemu divni ste. Pozdrav Milena

   Odgovori
 2. Nevenka Vilotić

  Poštovani šta se dešava za preduzetnike koji porez i doprinose uplaćeju samooporezivanjem: Primer preduzetnik nema zapolenih a opredelio se za korišćenje mera Vlade plaća doprinose na osnovicu 25.801 iznos doprinosa 9342 koliko oni dobijaju?
  S poštovanjem

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Preduzetnici će dobiti minimalac za mart, ako nisu zaposleni ni penzioneri.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. Dijana

  Olična prezentacija

  Odgovori
 4. dragi

  I dalje ponižavaju prevremene penzionere. Za dažbine nas ne izuzimaju a za bilo koje benificije nas isključuju. Kažnjavaju ći nas za naša stečena prava sa 40 godina staža umanjene 20,4% doživotno i u kontinuitetu šikaniranje.
  Koje je tu logično i pravično obrazloženje osim osionosti prema nama.

  Odgovori
 5. Svetlana

  Poštovana, hvala Vam na ovako informativnom webinaru. Molim Vas samo na jedno pojašnjenje: da li se na ova davanja za zaposlene plaćaju porezi i doprinosi kao za plate ili se plaća porez na dobit (da li imaju status prihoda firme ili zarade)?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Pričali smo o tome na webinaru – plaćaju se puni porezi i doprinosi na ukupnu zaradu, a primljeni novac je prihod firme, te se plaća i porez na dobit/porez na neto prihod.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 6. Sanja

  Poštovani,

  Imam pitanje vezano za aktuelnu temu – zarade i doprinosi i davanja države. Jasno mi je da predajem 30.4. prijavu za april, nego drugo pitanje – pošto poslodavac će imati sredstava da isplati platu za april, da li je moguće da kada legnu sredstva na namenski npr. u junu, ta sredstva upotrebi za junsku zaradu (i tako kasnije po mesecima julsku, avgustovsku). Pitanje je – Da li subvencija države i uplata minimalca na namenski tekući mora biti raspoređen radnicima po osnovu zarade namenski za mesec za koji je tražena ili može se koristiti za zarade u mesecu u kome sredstva legnu (da ne bi zaposleni čekali jun za zaradu za april)?

  Hvala

  Pozdrav!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ministar je na instagramu rekao da se isplata ne mora vezivati za zaradu na osnovu koje je davanje obračunato, već da se koristi za isplatu narednih zarada. Kada biste se vezivali, u maju biste isplatili zaradu za mart, čime kršite Zakon o radu.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. Mima

  Postovana,

  Nakon odgledanog webinara imam samo jos jedno pitanje.

  Da li preduzetnik pausalac koji redovno izmiruje obaveze prema drzavi i koji je imao prihode u toku vanrednog stanja ima pravo da preuzme dodeljena sredstva?
  Da li bi mogao imati bilo kakvih problema sa poreskom s obzirom da je imao prihod redovno?
  Najlepse hvala na odgovoru

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   (Ne)ostvarivanje prihoda nije uslov za sticanje prava na ovu pomoć. Dakle, preduzetnik ima pravo na pomoć ako ispunjava sve uslove iz Uredbe.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 8. Dejan Kontić

  Od vas nismo ni očekivali ništa manje kvalitetan i dobar sadržaj. Hvala!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Hvala, Dejane! 😀

   Odgovori
 9. Goran

  Poštovana,

  Paušalac sam i jedini zapošljeni u svojoj radnji. Doprinose plaćam na osnovu rešenja Poreske uprave. Shvatam da mi se ako prihvatim mere pomoći odlaže plaćanje doprinosa za tri meseca (april, maj i jun) za sledeću godinu sa mogućnošću plaćanja na rate. Moje pitanje je da li pored redovnih mesečnih doprinosa koji će mi biti odloženi treba da platim plus i doprinose na 30000 koje država daje kao pomoć?

  Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Gorane,

   Na primljena sredstva ne plaćate (dodatni) porez i doprinose, već samo svoje obaveze po rešenju.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 10. Mima

  Postovana,

  Hvala na odgovoru. Imam samo jos jedno pitanje.
  Ja sam kao pausalac nastavila ( platila mart) da placam svoje obaveze po resenju poreske uprave.
  Nisam se nigde opredelila da zelim odlaganje placanja obaveza. Da li se placanje poreza i doprinosa odlaze svim pausalcima za sledecu godinu automatski?
  Da li nastaviti sa placanjem mesecnih obaveza?
  Sta sa vec uplacenim obavezama?
  Da li ce ih poreska automatski proknjiziti kao uplati za sledecu godinu?
  Najlepse hvala na odgovoru.

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *